Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις; Ποιο αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο για την Αμερική, την Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, στις αυριανές εκλογές;
Ποιος θα είναι ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός των ΗΠΑ;
Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη και την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών θα ακούει το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». Ανεξάρτητα από τον νικητή και τις όποιες σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, οι κατευθυντήριες γραμμές του αμερικανικού εθνικού συμφέροντος είναι σαφείς.
Το «Πρώτα η Αμερική» ίσχυε και επί προεδρίας Μπάιντεν – για να μην ξεχνάμε τον νόμο – δέλεαρ IRA, με τον οποίο η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποστραγγίσει δισεκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή μετάβαση και εκβιομηχάνιση, υπέρ της αμερικανικής.
Το ίδιο θα κάνει και η Χάρις ως πρόεδρος, και πολύ περισσότερο ο Τραμπ.
Είτε Χάρις είτε Τραμπ, οι Αμερικανοί κατά βάθος θέλουν την Ευρώπη ως «δορυφόρο». Και δυστυχώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αποδέχονται. Παρά το βαρύ τίμημα που πληρώνει η ευρωπαϊκή οικονομία και από τους δύο πολέμους στην περιοχή.
Όσο για την Ελλάδα; Ο στρατηγικός της ρόλος παραμένει σημαντικός για τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τον ένοικο στον Λευκό Οίκο.
Το ερώτημα είναι, βέβαια, ποια θα είναι και η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ με τη νέα ηγεσία στον Λευκό Οίκο.
Η σχέση του Ερντογάν ήταν ισχυρή με τον Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του.
Οι σχέσεις της Κάμαλα Χάρις με τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι πιο «ρηχές». Όπως ήταν άλλωστε και επί προεδρίας Μπάιντεν.
Ο Ερντογάν θα αισθανόταν πιο άνετα με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν οι σχέσεις τους είχαν πολλές και ακραίες διακυμάνσεις.
Η Αθήνα θα έχει την προσεχή Παρασκευή το πρώτο δείγμα γραφής της Άγκυρας -μετά τις εκλογές στην Αμερική- με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Θα επιδείξει μετριοπάθεια στα θέματα που θα βάλει στο τραπέζι ο Φιντάν; Ή θα επιμείνει στη προκλητική στάση ότι οι ελληνικές θέσεις είναι «μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές», όπως απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεση της Ε.Ε. για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις;
Πολύ σωστά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν οδηγεί σε λύση».
Μήπως όμως πρέπει να αποσύρει πρώτα η Άγκυρα την 30χρονη απειλή του Casus Belli, πριν από την όποια διαπραγμάτευση; Στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, φυσικά…
Πηγή: Ναυτεμπορική
[*] Ο Μιχάλης Ψύλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και Διευθυντής της ειδησεογραφικής σελίδας της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».