Cat Is Art

Total black: Γοητεία, διαχρονικότητα και μυστήριο

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Το μαύρο είναι το χρώμα των αντικειμένων, που δεν αντανακλούν φως σε κανένα σημείο του ορατού φάσματος. Το μαύρο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε μεταφορικές εκφράσεις και συμβολισμούς.

Όσον αφορά την κλασική θεωρία των χρωμάτων το μαύρο ανήκει στα ουδέτερα ή γήινα χρώματα που συνήθως δεν εμφανίζονται στο γνωστό χρωματικό κύκλο. Στην κατηγορία αυτή, μαζί με το μαύρο ανήκουν το γκρι, το καφέ και το μπεζ.

 

 

Στην αλληγορική γλώσσα των χρωμάτων το μαύρο δηλώνει χαρακτηριστικά το “όχι”, την αντίδραση, την αντίσταση και τη βίαιη αποτίναξη κάθε μορφής καταπίεσης. Γι’ αυτό είναι το χρώμα των συνθημάτων στους τοίχους, των πλακάτ και των πανό σε πορείες διαμαρτυρίας.

Στο μαύρο χρώμα συνυπάρχουν δύο μεγάλες αντίθετες δυνάμεις που η κάθε μία εκδηλώνεται ανάλογα με τον τρόπο που γίνεται η χρήση του. Σε μια πρώτη εκτίμηση το μαύρο χρώμα συμβολίζει το αρχέγονο σκότος, το μυστήριο, το κενό, το κακό, την ανυπαρξία, το σκοτάδι του θανάτου, το πένθος, τη θλίψη, την ντροπή, την υποταγή, το ανεκδήλωτο συναίσθημα, την απελπισία, την καταστροφή, τη φθορά, την παραίτηση, την άρνηση, την κατάθλιψη και τη μοναχικότητα.

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που η χρήση του μαύρου χρώματος μπορεί να υποδηλώσει τη σοβαρότητα, την πειθαρχία, την αυστηρότητα, την τυπικότητα, το κύρος, τη δύναμη και την κομψότητα.

Είναι ένα μυστήριο χρώμα που συνδέεται με το φόβο και το άγνωστο (μαύρες τρύπες). Έχει συνήθως μια αρνητική υποδήλωση (μαύρη λίστα, μαύρο χιούμορ, “μαύρος θάνατος”).

 

Στη διαφήμιση και τη συσκευασία το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται για να δείξει τη δύναμη και την αρχή, θεωρείται πολύ επίσημο και προσδίδει γόητρο. Στο μαύρο χρώμα βασίζονται διαφημίσεις κύρους, από εταιρείες που θεωρούνται ότι κατέχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς στον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Δίνει το συναίσθημα της προοπτικής και το βάθος, αλλά ένα μαύρο υπόβαθρο μικραίνει την αναγνωσιμότητα.

Στη μόδα ένα μαύρο κοστούμι ή ένα φόρεμα αναδεικνύει μια λεπτή σιλουέτα καλύπτοντας τις μικρές ατέλειες, υπογραμμίζει τη σαγήνη, τονίζει την υψηλή αισθητική και δημιουργεί μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

 

 

Στο σχέδιο, στην τέχνη ή στη φωτογραφία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαύρο ή γκρίζο υπόβαθρο για να κάνετε τα άλλα χρώματα να ξεχωρίσουν.

Συνδυασμένο με κόκκινο ή πορτοκαλί δίνει ένα πολύ επιθετικό χρώμα σχεδίου.

Στη διακόσμηση όπως κάθε σκούρο χρώμα, έτσι και το μαύρο, έχει την ιδιότητα να κάνει τους χώρους να φαίνονται μικρότεροι, γι’ αυτό και δεν το συναντάμε συχνά στα κτήρια. Μπορεί όμως, να χρησιμοποιηθεί σε λεπτομέρειες, και να τους προσδώσει την έμφαση που θα τις κάνει να ξεχωρίσουν. Είναι πολύ ισχυρό χρώμα, οπότε η έκταση που θα καλύψει θα πρέπει να είναι πολύ μικρή.

 

Ωστόσο, η παραμονή κάτω από την επήρεια του μαύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία ενός ατόμου, επειδή το μαύρο απορροφά τη δύναμη και τη ζωτικότητα προκαλώντας σωματική και ψυχική εξάντληση.

Γενικότερα, όσοι το επιλέγουν, μπορεί να χαρακτηρίζονται από μυστικοπάθεια. Όσοι πάλι αποφεύγουν το μαύρο χρώμα, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο και επιθυμία για απελευθέρωση από την εξάρτηση.

Τα μαύρα ρούχα είναι μια διαχρονική, κομψή επιλογή για καλοντυμένες εμφανίσεις. Κολακεύουν κάθε σωματότυπο και οπτικά χαρίζουν πιο λεπτή σιλουέτα. Αν, όμως, θέλετε να προσθέσετε κάτι παραπάνω στο outfit σας για να σπάσετε τη μονοτονία, βρείτε το ρυθμό και την ισορροπία.

 

 

Αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες όσο και απαιτητικές προτάσεις για εμφάνιση που ξεχωρίζει. Ο λόγος, φυσικά, για το περιβόητο total black, το look εκείνο, δηλαδή, που επιβάλλει την επιλογή ρούχων και αξεσουάρ αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα -μια τάση διαχρονική και δοκιμασμένη, που έχουν τιμήσει κατ’ επανάληψη οι πιο στυλάτες προσωπικότητες στην Ιστορία.

Οι λεπτομέρειες και η προσοχή στην ποιότητα του total black στυλ είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Παρατηρήστε τις φωτογραφίες, εμπνευστείτε με μέτρο και δίχως να αντιγράψετε.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουTotal black: Γοητεία, διαχρονικότητα και μυστήριο

Related Posts