15.5 C
Athens
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Το «Γάλα Βλάχας» έπεσε θύμα της ανάπτυξης και μετακομίζει στην Ευρώπη…

Έμεινε 45 χρόνια στην Ελλάδα για να μεγαλώνει γερά παιδιά. Μιλάμε για το «Γάλα Βλάχας», το παιδί της Nestle το οποίο εγκαταστάθηκε στο Πλατύ Ημαθίας, το 1975.

Το 2006 η «Βλάχα» πέρασε από την Nestle στη «Δέλτα Τρόφιμα» και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 η «μαμά» εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο συμπυκνωμένου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας, θεωρώντας στην ουσία ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας του.

 

 

 

 

Έτσι εκτός Ελλάδος θα παράγεται πλέον το γάλα εβαπορέ μετά την απόφαση της «Δέλτα».

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Ομίλου Vivartia για εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των θυγατρικών του και ειδικά της «Δέλτα», η οποία μέχρι σήμερα διαθέτει έξι εργοστάσια ανά την Ελλάδα.

Η απόφαση για κλείσιμο του εν λόγω εργοστασίου, ύστερα από 45 χρόνια λειτουργίας, θα ενεργοποιηθεί άμεσα, από την ερχόμενη Δευτέρα. Για τους 76 εργαζομένους έχει προβλεφθεί ελκυστικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Το σήμα «Γάλα Βλάχας Εβαπορέ» παραμένει στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της «Δέλτα», όμως θα παράγεται για λογαριασμό της από άλλη εταιρεία στην Ευρώπη. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι το «Γάλα Βλάχας» έπεσε θύμα της ανάπτυξης και μετακομίζει…

 

 

 

Τα πρώτα προϊόντα της Nestlé στη Ελλάδα εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε απευθείας εισαγωγή από την Ελβετία. Την ίδια εποχή, το «γαλακτούχον άλευρον Nestlé» διαφημίζεται στην εφημερίδα «Ακρόπολις».

To 1914 η Nestlé εμφανίζεται επισήμως στην Ελλάδα με την επωνυμία «Εταιρεία Nestlé & Anglo – Swiss Condensed Milk Co., Cham & Vevey (Ελβετία)» και εγκαθίσταται στον αριθμό 1 της οδού Πλούτωνος, με αριθμό τηλεφώνου 567 και αριθμό γραμματοκιβωτίου 34.

Την ίδια χρονιά ξεκινά και η λειτουργία της αποθήκης της εταιρείας στον Πειραιά, που δεχόταν όλες τις εισαγωγές και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της αποθήκης των Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η αποθήκη της Nestlé παραχωρήθηκε στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που τη χρησιμοποίησε για τη φύλαξη σταφίδας και σύκων.

Το συμπυκνωμένο γάλα ΝΟΥΝΟΥ πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1929, μέσω αντιπροσώπου και γρήγορα έγινε συνώνυμο του γάλακτος για παιδιά.

Το 1973 ιδρύεται η Nestlé Ελλάς Α.Β.Ε., με συμμετοχή κατά ποσοστό 51% της Nestlé S.A. και κατά ποσοστό 49% της Προβγάλ Α.Ε. Ένα μικρό γραφείο στην Αθήνα, στην οδό Μητροπόλεως 5, αποτελεί την πρώτη έδρα της εταιρείας.

Ο Ελβετός Adrien Guelat εγκαθίσταται στην Ελλάδα, θέτει τις πρώτες βάσεις της βιομηχανικής παρουσίας της Nestlé στη χώρα και εμφυτεύει στην εταιρεία βασικούς κανόνες λειτουργίας και σύγχρονους τρόπους διοίκησης.

Στις 15 Μαΐου του 1979 ξεκινά η παραγωγή μαγειρικών προϊόντων Maggi σε μία νοικιασμένη αποθήκη στο Καλαμάκι. Σε ένα χώρο 800 τ.μ. και με τη βοήθεια μιας μηχανής Corazza γινόταν η παραγωγή των κύβων σε συσκευασίες ενός και τεσσάρων λίτρων.

Στη δεκαετία του ‘80, η γκάμα προϊόντων ΝΟΥΝΟΥ επεκτάθηκε με το συμπυκνωμένο γάλα ΝΟΥΝΟΥ Light και τις μερίδες γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ.

Το 1982 ιδρύεται η εταιρεία Sopral S.A.C, αρμόδια για τις εμπορικές δραστηριότητες της Nestlé στην Ελλάδα.
Το 1985 η Carnation εντάσσεται στον όμιλο Nestlé, ομοίως και η Carnation Ελλάς. Ένα χρόνο αργότερα, η συσκευασία και η παραγωγή των προϊόντων Maggi μεταφέρεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κορωπί Αττικής.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1987 υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ της Nestlé S.A. και της Λουμίδης Α.Ε. Η δεύτερη ενσωματώνεται στον όμιλο Nestlé με δύο εργοστάσια: σοκολάτας και καφέ.

Στη δεκαετία του ‘90 εισήλθε στην αγορά με τα εμπλουτισμένα συμπυκνωμένα γάλατα για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, Νoulac και NOYNOY kid.

Το 1991, προστίθεται στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας ένα νέο τμήμα για τη συσκευασία και τη φύλαξη του στιγμιαίου καφέ.

Το 1993 η εταιρεία Μεταλλικά Νερά Κορπής ΑΒΕΕ ενσωματώνεται στον Όμιλο Nestlé. Την ίδια χρονιά ενοποιούνται οι εταιρείες Sopral AEE, Ready Foods ABE & Λουμίδης ΑΒΕΕ. Ένα χρόνο αργότερα ιδρύεται ο Όμιλος Δημητριακών Ελλάδος ΕΟΟΣ με σκοπό την εισαγωγή και διάθεση δημητριακών πρωινού στη χώρα μας.

Το 1995 η κεντρική διοίκηση της Nestlè μεταφέρεται σε ιδιόκτητα γραφεία στον Παράδεισο Αμαρουσίου, όπου εδρεύει μέχρι σήμερα. Την ίδια χρονιά τίθεται σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο φυσικού μεταλλικού νερού στο Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα διαθέτει δύο γεωτρήσεις, παράγει φυσικό μεταλλικό νερό, απλό και ανθρακούχο, πραγματοποιεί εμφιάλωση του νερού της πηγής Κορπή και απασχολεί 56 άτομα.

Το 1998 δημιουργείται η Nestlé Ελλάς Α.Ε. και το 2005 ολοκληρώνεται η εξαγορά της Aqua Spring.

Το 2006 ήταν μια αρκετά σημαντική χρονιά για τη Nestlé στην Ελλάδα: η εταιρεία προχωρεί σε πώληση του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας και εξαγορά της ΔΕΛΤΑ Παγωτού, με το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο.

Δύο χρόνια αργότερα, με την εξαγορά της ΜΑΚΑΝ ΑΕ ο Freddoccino προστίθεται στα αγαπημένα προϊόντα της Nestlé και το 2010 η Nespresso εντάσσεται στη δομή της Nestlé στην Ελλάδα.

Το 2011 η Nestlé Ελλάς Παγωτά και η ΜΑΚΑΝ ενσωματώνονται στη Nestlé Ελλάς. Το 2014 η δραστηριότητα της Nestlé Waters Direct συγχωνεύθηκε στην εταιρεία Rainbow Waters.

Από τον Οκτώβριο του 2016 η δραστηριότητα του παγωτού πέρασε στην ευθύνη της νέας εταιρείας Froneri Ελλάς Παγωτό, που είναι ανεξάρτητη της Nestlé Ελλάς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρότι παλαιότερα το γάλα εβαπορέ αποτελούσε βασικό προϊόν στην καθημερινή διατροφή της ελληνικής οικογένειας, η δραστηριοποίηση των γαλακτοβιομηχανιών στο φρέσκο γάλα οδήγησε σε δραστική μείωση της κατανάλωσής του και πλέον χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη ζαχαροπλαστική.

Αν και το 2006 αποτελούσε σχεδόν το 1/3 της συνολικής αγοράς γάλακτος, σήμερα αποτελεί μόλις το 21% (σε όγκο) της κατηγορίας του λευκού γάλακτος και το 16% σε αξία.

***

Ακολουθούν δύο από τις δεκάδες διαφημίσεις…

Η ΠΡΩΤΗ…

…ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑ

…ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ…

…ΕΔΩ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗ “ΒΛΑΧΑ”

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -