24.9 C
Athens
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Συμβουλές για έναν απολαυστικό Mazagran ή πώς να πετύχετε την αυθεντική πορτογαλική γεύση

Mazagran: Αυτός είναι ο πρώτος κρύος καφές;

Δημιουργήθηκε από Γάλλους στρατιώτες, έχει καταγωγή από την Αλγερία και οι Πορτογάλοι του έβαλαν λεμόνι, φύλλα μέντας και ρούμι και τον ανακήρυξαν εθνικό τους καφέ.

Οι κρύοι καφέδες θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι είναι εθνική μας υπόθεση, ξεκινώντας από τον φραπέ μέχρι τους «ελληνικούς» freddo espresso και cappuccino. Όμως δεν είμαστε εμείς που παρασκευάσαμε τον πρώτο, αλλά οι Γάλλοι και μάλιστα στην Αλγερία. Και το όνομα αυτού… Mazagran.

Ο εν λόγω καφές παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1837. Οι Γάλλοι στρατιώτες που είχαν αποκλειστεί από τις απελευθερωτικές δυνάμεις του Σούφι Εμίρ Αμπντ-Καντίρ στο κάστρο της παραλιακής πόλης Μαζαγκράν (εξ ου και το όνομα) δεν είχαν πρόσβαση σε γάλα και μπράντι έτσι δεν μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους όπως συνήθιζαν. Αποφάσισαν λοιπόν να προσθέσουν κρύο νερό στον ήδη έτοιμο καφέ τους για να καταπολεμήσουν την ζέστη. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο πρώτος κρύος καφές. Όταν οι στρατιώτες επέστρεψαν στη Γαλλία, πήραν μαζί τους και τον mazagran, ο οποίος στο Παρίσι άρχισε να σερβίρεται με κονιάκ ή μπράντι και έγινε ο αγαπημένος καφές της υψηλής κοινωνίας. Αργότερα έφτασε στην Πορτογαλία. Εκεί του πρόσθεσαν χυμό λεμόνι και φύλλα μέντας, για να του δώσουν περισσότερη αίσθηση δροσιάς, καθώς και ρούμι. Η παραλλαγή αυτή δεν άργησε να κατακτήσει τους Πορτογάλους οι οποίοι τον ανακήρυξαν εθνικό τους καφέ.

Τι είναι όμως ο mazagran; Στην ουσία πρόκειται για έναν καφέ φίλτρου στον οποίο προσθέτουμε κρύο νερό και λίγο αλκοόλ. Όλα αυτά στην απλή, παραδοσιακή του μορφή. Γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Όπως είπαμε, οι Πορτογάλοι τον φτιάχνουν με χυμό λεμόνι, μέντα και ρούμι (αυτή είναι και η πιο γνωστή εκδοχή του) αλλά τον παρασκευάζουν και με espresso αντί για καφέ φίλτρου. Στην Αυστρία πάλι τον σερβίρουν με μπόλικο πάγο και ρούμι, ενώ στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν για βάση του τον cold brew.

Ο mazagran είναι κάτι ανάμεσα σε κρύο ρόφημα καφέ και κοκτέιλ. Ίσως ο συνδυασμός λεμονιού-καφέ να σας φαίνεται κάπως περίεργος ή αταίριαστος, όμως δεν είναι έτσι. Οι οξύτητες του χυμού λεμονιού ταιριάζουν με τον καφέ και μάλιστα θα λέγαμε ότι τονίζουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Αν αποφασίσετε να τον φτιάξετε καλό θα ήταν να προτιμήσετε έναν αφρικανικό καφέ -για παράδειγμα κάποιον από την Αιθιοπία ή την Κένυα που στα γευστικό του προφίλ θα έχει την παρουσία εσπεριδοειδών. Τελειώνοντας να σας πούμε ότι η προσθήκη ζάχαρης δεν είναι απαγορευτική.

(Narbonne) Défense héroïque du capitaine Lelièvre à Mazagran (Février 1840) – Jean-Adolphe Beaucé – Musée des Beaux-Arts de Narbonne

Πώς ετοιμάζουμε τον Mazagran;

Ετοιμάζουμε τον καφέ φίλτρου
Χτυπάμε τον έτοιμο καφέ μας με παγάκια, ή αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τον τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει
Στο ποτήρι μας, βάζουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε τον κρύο καφέ
Σερβίρουμε με έξτρα παγάκια, μια φετούλα λεμονιού και καλαμάκι

Συμβουλές για έναν απολαυστικό Mazagran

Ο Mazagran μπορεί να ετοιμαστεί και με εσπρέσο, αντί για καφέ φίλτρου. Στην περίπτωση αυτή, καθώς η γεύση του εσπρέσο είναι εντονότερη, ίσως είναι καλό να αραιώσουμε έναν διπλό εσπρέσο με κρύο νερό, προκειμένου να φτάσουμε στα ml του καφέ φίλτρου.
Για αυθεντική πορτογαλική γεύση, μπορούμε να επιλέξουμε μια πορτογαλική μάρκα καφέ, όπως τον Buondi ή τον Del. Είτε ετοιμάσουμε τον καφέ μας ως εσπρέσο είτε ως φίλτρου, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά γευστικό.
Προσθέτουμε ζάχαρη κατά βούληση, ανάλογα με το πόσο απολαμβάνουμε την οξύτητα του λεμονιού.
Αν θέλουμε να δώσουμε στο ρόφημά μας ακόμα πιο έντονη καλοκαιρινή αίσθηση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σόδα ή λίγο τόνικ.
Στην Πορτογαλία υπάρχει και η εκδοχή του Mazagran με αλκοόλ: προσθέτουμε ρούμι κατά βούληση και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου ή μέντας.
O Mazagran παρασκευάζεται με εξαιρετική επιτυχία και με καφέ κρύας εκχύλισης – τον γνωστό μας Cold Brew. H φυσική γλυκύτητα του Cold Brew ταιριάζει πάρα πολύ καλά με τις όξινες νότες του λεμονιού.

Αν η Πορτογαλία σας πέφτει μακριά ή αν νοσταλγήσατε τα ξένοιαστα απογεύματα του καλοκαιριού, ο επόμενός σας καφές μπορεί να είναι ένας Mazagran! Είναι εύκολος, γρήγορος, με υλικά που έχετε σίγουρα στο σπίτι και κλείνει μέσα του το απόλυτο μεσογειακό καλοκαίρι!

Πηγή πληροφοριών:
www.coffees.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -