29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Το Φεστιβάλ ΕυρυΤήνια επιστρέφει θέτοντας στο επίκεντρο το «εὖ»

Το Φεστιβάλ ΕυρυΤήνια που πραγματοποιείται από το 2017 υπό την αιγίδα Τμήματος Τήνου του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (Cid) για την Unesco επιστρέφει φέτος αναζητώντας τα δικά μας «εὖ» δημιουργώντας μέσα από αυτά το δικό μας «Κήπο των θαυμάτων».

Με στόχο την ανάδειξη του καλλιτεχνικού και επιστημονικού-ερευνητικού πεδίου του χορού και τη σύνδεση αυτού με τις υπόλοιπες τέχνες και επιστήμες δημιουργώντας ένα αποθετήριο γνώσεων και πολιτιστικών δράσεων, συνεχίζει με τη θεματική των προηγούμενων χρόνων: «Η Γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Φέτος, με κέντρο το «εὖ» και βασικό άξονα τη γυναίκεια οντότητα και ό,τι γένους θηλυκού, το Φεστιβάλ αναμοχλεύει όλα όσα απασχολούν κοινωνικά και συνειδησιακά με σταθμό εκκίνησης τη μετά πανδημία εποχή.

Την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι Βώλαξ στην Τήνο η παράσταση χορού με κέντρο την ΕΥ-ΣΤΑΘΙΑ. Η ομάδα έντεχνου και μοντέρνου χορού παιδιών και ενηλίκων του Tinos House Of Dance συμπράττει με χορευτές από την ομάδα του ΠΑΝΤΕΧΝΟΝ ΜΥΚΟΝΟY.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ ΕυρυΤήνια 2024

Ποικιλοτρόπως συμβολικά επιλέχθηκε το επίρρημα «εὖ» να είναι η σημαία των ΕυρυΤηνίων 2024. Το «εὖ» ερμηνεύεται ως καλά και είναι το αντώνυμο του κακώς.

Ευ-ζωία, ευ-δαιμονία, ευ-εξία, ευ-τυχία, ευ-στάθεια… Τα «εὖ»… της ζωής μας είναι πολλά, σηματοδοτώντας διαφορετικές έννοιες για τον κάθε ένα από εμάς, ανάλογα με την προσωπική μας διαδρομή.  Πόσο επαναπροσδιορίζονται όμως ανάλογα με τις συνθήκες;

Τα «εὖ» των ΕυρυΤηνίων 2024 ενδιαφέρονται να καταθέσουν μέσα από τη ματιά των συντελεστών τους το διαχρονικό αίτημα της εξάλειψης της έμφυλης βίας και αναζητούν να φωτίσουν τους τρόπους ενδυνάμωσης της Γυναίκας, χωρίς να την αντιμετωπίζει ως θύμα, αλλά προσφέροντας εργαλεία που θα τη βοηθήσουν να κερδίσει την ισότιμη θέση της στην κοινωνία, επαναπροσδιορίζοντας κάθε στερεότυπο που της έχει αποδοθεί.

Κεντρική σκηνή των ΕυρυΤηνίων 2024 είναι κυρίως εξωτερικοί χώροι των τόπων δράσης του σε Τήνο και Ευρυτανία. Φέτος θα ταξιδέψει και σε άλλους τόπους ενισχύοντας το ΕυρυΤήνιο μωσαϊκό. Οι χώροι που επιλέγονται επενεργούν ποικιλοτρόπως στο επιστημονικό-καλλιτεχνικό πεδίο των συμμετεχόντων των ΕυρυΤηνίων. Η ιστορία τους, το λαογραφικό τους παρελθόν, η θρησκευτικότητα και το φυσικό τοπίο συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για την όποια δράση. Εξάλλου ο τόπος πρέπει να συμπληρώνει τη δημιουργία και η δημιουργία τον τόπο.

Η έναρξη του Φεστιβάλ

Το διήμερο 27 & 29 Απριλίου το Tinos Section Cid at Unesco και το Διεθνές Κέντρο Χορού και θεάτρου Μήλου παρουσίασαν τον 1ο «Κήπο των θαυμάτων» για τα ΕυρυΤήνια artfestival 2024 στο χώρο Στέγης Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή). Αφορμή η Παγκόσμια ημέρα Χορού θεσμοθετημένη από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού να είναι η 29η Απριλίου από το 1983. Η αποδοχή της πρόσκλησης της Μήλου από την Τήνο έμπλεξε τα 14 μέλη της Ομάδας Έντεχνου Χορού Παιδιών και Εφήβων Μήλου που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μήλου με 16 παιδιά της Ομάδας Έντεχνου και Μοντέρνου Χορού του Κέντρου Χορού και Τεχνών (Tinos house of Dance).

Το πρόγραμμα του Διημέρου ο «Κήπος των θαυμάτων» υπό την μπαγκέτα της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας και εμπνεύστριας όχι μόνο των φεστιβάλ, αλλά και των εκπαιδευτικών χορευτικών σεμιναρίων που αλιεύουν τη θεματική τους από τη Μυθολογία, εμπεριείχε α) Σεμινάριο που βασίστηκε πάνω στο Μύθο της Λήδας, β) ομιλία με θέμα «Η θέση της Γυναίκας στη Νησιωτική Ελλάδα και πώς η Τέχνη δύναται να συμβάλει στην ενδυνάμωσή της», θέμα που ανέπτυξαν η Έπαρχος Τήνου, η  Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου Μήλου και η δημιουργός του όλου εγχειρήματος και γ) Περφόρμανς βασισμένη πάνω σε σεμινάριο και τη σημασία του Μύθου στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσω του χορού.

Οι δύο συμμετέχοντες φορείς Τήνου & Μήλου επισφράγισαν την καλλιτεχνική και παιδαγωγική τους συνάντηση μέσω της Αδελφοποίησής τους «Χορευτικές Αμφικτιονίες» με την αρχή μιας δημιουργικής περιφερειακής συνεργασίας.

Σημείωμα της εμπνεύστριας των ΕυρυΤηνίων

«Ισορροπία & Ευστάθεια»

Το δικό μου Ευ φρόντισε για αυτά με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ανοίγοντας δρόμους, σκέψεις, παρέχοντας την ασφάλεια, την ενδυνάμωση και τις αξίες ώστε στο κάθε σήμερα μου να γνωρίζω από πού προέρχομαι και πού πάω. Στο δικό μου Ευ, η θυματοποίηση δεν υπήρξε ως επιλογή, αλλά ως συνθήκη που έπρεπε να απορριφτεί για λόγους ευνόητους. Το δικό μου Ευ δεν έκρινε και αυτό φυσικά συμπαρασύρει τόσα άλλα ΘΕΤΙΚΑ! βοηθούσε, δεν κολάκευε, δεν καταβρόχθιζε για να αναρριχηθεί, ήταν ΔΙΚΑΙΗ, δεν ήταν ανταγωνιστική απέναντι σε καμία γυναίκα. Το δικό μου Ευ γνώριζε τη αξία του μαζί, την ελευθερία της ατομικότητας μέσα από τη συλλογική προσφορά και αυτοδιάθεση. Το δικό μου Ευ, ήταν αυτόνομο και σκληρό και δοτικό και κατάπινε με περίσσια δύναμη τα αρνητικά και αφού τα χώνευε τα γύριζε πίσω ΦΩΣ, υπηρέτησε καθολικά την έννοια της αλληλεγγύης με υψηλό το αίσθημα της  ενσυναίσθησης. Αιώνια ευγνώμων για τόσα και άλλα τόσα «Ευ»σταθία!»

Γεωργία Ράπτη

Το Φεστιβάλ ΕυρυΤήνια 2024 θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -