«Το έξω και το μέσα μου φως»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Καλλιρρόης Χρόνη στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

 

H γκαλερί ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ, μετά τις διακοπές του Πάσχα, επιστρέφει δυναμικά και περιμένει το φιλότεχνο κοινό, από την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Καλλιρρόης Χρόνη.

Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, 20:00 – 23:00 | αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | Ζωγραφική
Διάρκεια έκθεσης: 4 -31 Μαΐου 2019

«Αν τα παιδικά παιχνίδια μιας παλιάς ηλικίας που ακόμα συνεχίζεται μέσα στην απουσία της, πετούσαν όπως οι χαρταετοί, θα πετούσαν σαν τους χαρταετούς στα έργα της Καλλιρρόης Χρόνη. Για την ακρίβεια; Θα ετοιμάζονταν να αναληφθούν στους ουρανούς μυρωμένα από τη βεβαιότητα των παιδιών ότι άλλος κόσμος δεν υπάρχει παρά ο κόσμος της αθανασίας.

Αυτό τον κόσμο μας ενοφθαλμίζει η Καλλιρρόη Χρόνη με την έκθεσή της υπό τον τίτλο: «Το έξω και το μέσα μου φως». Απελευθερώνει τον ζείδωρο κίνδυνο της μνήμης – όχι την εύκολη υγρασία της νοσταλγίας – αφήνοντάς μας απροστάτευτους στο «Τώρα». Δείχνοντας πως άπειρο δεν είναι μονάχα αυτό που έρχεται, αλλά πως άπειρο είναι κι αυτό που πέρασε. Και διαρκώς θα περνάει. Ξανά και ξανά άπειρο. Αυτό το άπειρο όπου η τίγρης ψάχνει την τροφή της ενώ τα παιδιά παίζουν αμέριμνα. Παίζουν με τον Θεό, ποιος θα πάει πιο ψηλά τον χαρταετό του. Ο κερδισμένος ρίχνει τον αντίπαλο στα δόντια της τίγρης. Με μια πινελιά. Άλλωστε η κάθε πινελιά είναι ζαριά. Κι ο κάθε πίνακας ένα παιχνίδι που θα τελειώνει για πάντα. Κάτι σαν άπειρο.» – Κώστας Καναβούρης

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Καλλιρρόης Χρόνη με τίτλο «Το έξω και το μέσα μου φως». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 31 Μαΐου.

Η Καλλιρρόη Χρόνη, στην πέμπτη ατομική της έκθεση, παρουσιάζει θέματα που προσεγγίζουν τον προσωπικό της μύθο μέσα από μια ιδιότυπη ερμηνεία της μνήμης, όπου σε πρωταρχική θέση παραμένει το ανθρώπινο στοιχείο. Στην έκθεση «Το έξω και το μέσα μου φως» είναι παρούσα η αναγνωρίσιμη γραφή της δημιουργού, με την αμεσότητα της εικόνας να παραμένει αμφίσημη, ρεαλιστική και συμβολική, σ’ ένα παιχνίδι ανάμεσα στη μνήμη –μνήμη αρχετυπική– και τη φαντασία. Η τάξη στο έργο της, η οποία οριοθετεί και την εικόνα στην πνευματική της διάσταση, γοητεύει με τη φόρμα αλλά και την ένταση που δίνει η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας. Τα πρόσωπα διατηρούν το καθένα την ταυτότητά τους και μαγνητίζουν τον θεατή με το φως που ενσταλάζει η ζωή μέσα τους. Στα έργα της με τα ζωηρά χρώματα, μια αισθητική συγκίνηση από ήχους παραμυθιών πλανάται για κάποιο απροσδιόριστο παρελθόν, συνδυάζοντας την αντικειμενική παρατήρηση της φύσης και τη μελαγχολία του ρομαντισμού.

***

Η Καλλιρρόη Χρόνη γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1957. Μετά το πέρας των σπουδών της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο το Δημήτρη Μυταρά, ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα και Ιστορία της Τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (1982-1987). Από το 1993 μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό της τέσσερεις ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα της υπάρχουν σε γνωστές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

***

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ | My Art Box by technohoros
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | Λεμπέση 12, Αθήνα
metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org