16 C
Athens
Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Το 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί το ανάκτορο και οι κήποι στο Τατόι

«Το σχέδιο αποκατάστασης για το Τατόι έχει μπει στις ράγες και το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το ανάκτορο και οι κήποι στο Τατόι», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ αναφέρθηκε και στα γλυπτά του Παρθενώνα, για τα οποία υποστήριξε ότι «η επιστροφή τους τίθεται σε ανώτατο επίπεδο».

Μενδώνη: 27 χαρακτηρισμένα μνημεία μέσα στο Τατόι

Αναφερόμενη στην αποκατάσταση του τέως βασιλικού κτήματος, η κ. υπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αρμοδιότητα τον ιστορικό πυρήνα, δηλαδή τον χώρο όπου υπάρχει το ανάκτορο, υπάρχουν όλα τα κτίσματα εκ των οποίων τα 27 είναι ήδη χαρακτηρισμένα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2003». Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη από τον Ιούλιο του 2019, που ο πρωθυπουργός είχε εντάξει την αποκατάσταση του κτήματος στο Τατόι στα εμβληματικά έργα αυτής της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει αρχικά οι μελέτες και μετά η αποκατάσταση του πολιτιστικού αποθέματος του κτήματος.

«Το κτήμα αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο 50-60 χρόνια», πρόσθεσε η υπουργός επισημαίνοντας ότι οι άλλοτε θαυμαστοί κήποι έγιναν δάσος και τα κτήρια εγκαταλείφθηκαν, λεηλατήθηκαν.

«Θεωρώ ότι για το Τατόι το μεγάλο του πρόβλημα ήταν οι ιδεοληψίες των προηγούμενων εποχών. Στη συνέχεια, ενώ το σχέδιο αποκατάστασης έχει ήδη μπει στις ράγες, τον Ιανουάριο του 2021, παρουσιάσαμε τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της ανάδειξης του κτήματος, το οποίο μας οδήγησε και στους προϋπολογισμούς τους οποίους θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε» που, όπως είπε, είναι περίπου 90 εκατομμύρια από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -