33.5 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Την “Ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι” σκηνοθετεί η Σοφία Φιλιππίδου για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 

Μια άγρια κωμωδία του ιδιοφυούς Λεντς, σε μετάφραση – σκηνοθεσία (και ρόλο – έκπληξη) της Σοφίας Φιλιππίδου, “Η ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι”, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 7 Μαΐου 2018, στο Θέατρο Αθηνών.

Ο Λεντς μαζί με τον Γκαίτε, υπήρξε από τους κεντρικούς δημιουργούς του κινήματος “Sturm und Drang” (Θύελλα και Ορμή), των αρχών της δεκαετίας 1770.

Ο επαναστάτης συγγραφέας και γιατρός Γκέορκ Μπίχνερ, σε μια επιστολή στους γονείς του, τον Οκτώβριο του 1885, γράφει: «Έχω συγκεντρώσει κάθε λογής ενδιαφέρουσες σημειώσεις, γύρω από κάποιον φίλο του Γκαίτε, έναν κακότυχο ποιητή Λεντς, που έζησε εδώ, την ίδια εποχή με κείνον και που κατέληξε μισότρελος (…).

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Λοχαγός Μπίντερλιγκ φιλοξενεί στο Νάουμπουργκ έναν φίλο του με το όνομα Ιππότης Χαμαιλέων.

Οι δυο τους θέλουν να πραγματοποιήσουν ένα οικονομικό πακέτο. Ο Χαμαιλέων κρύβεται, γιατί έχει πυροβολήσει έναν άλλο Ιππότη. Ένας Καλμούκος Πρίγκιπας με το όνομα Τάντι -κάνοντας τουρνέ στην Ευρώπη- σταματά στο Νάουμπουργκ.

Ο Λοχαγός Μπίντερλιγκ ανακοινώνει -εκτός των άλλων- στη γυναίκα του, πως έρχεται ένας παλιός του φίλος, ο Τσοπφ, που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του γιου της. Η γυναίκα του, κυρία φον Μπίντερλιγκ, αγανακτεί.

Η Βιλχελμίνε, η κόρη τους, έχει τώρα δύο γαμπρούς που της ζητούν το χέρι, τον Χαμαιλέοντα και τον Πρίγκιπα. Ποιον θα πάρει; Και οι δύο είναι όμορφοι και πλούσιοι. Οι γονείς της αφήνουν να διαλέξει. Ύστερα από διλήμματα, η Βιλχελμίνε ερωτεύεται και παντρεύεται τον Πρίγκιπα Τάντι. Όμως ο Τσοπφ ισχυρίζεται πως ο πρίγκιπας είναι αδελφός της και πως αυτός ο ίδιος ήταν που πήρε κάποτε το μικρό αγόρι στον πόλεμο, όταν οι γονείς δεν μπορούσαν να το σέρνουν μαζί τους, και το πήγε στη Σμύρνη. Από το ταξίδι στην Ανατολή, ο νέος δεν γύρισε ποτέ πίσω.

  • Ο Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολτ Λεντς γεννιέται στις 23 Ιανουαρίου στο σημερινό Τσέσβαν της Λετονίας. Ο πατέρας του ήταν πάστορας και υπέρμαχος του πιετισμού. Το 1768 εγγράφεται στη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Πρωσίας, αλλά προτιμά την ενασχόληση με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και τη μουσική. Παρακολουθεί μαθήματα του Ιμάνουελ Καντ περί λογικής και μεταφυσικής και μελετά φιλοσοφία του Διαφωτισμού. Το 1771 φτάνει στο Στρασβούργο όπου συναντά τον Γκαίτε, τον οποίο αποκαλεί «αδελφό» και «δεύτερο εγώ». Υπό την επιρροή του Γκαίτε, θα εξελιχθεί σε κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του λογοτεχνικού κινήματος Sturm und Drang. Το 1776 κάτι θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Γκαίτε, ο οποίος θα κινήσει τη διαδικασία αποπομπής του από τη Βαϊμάρη. Με την εκδίωξη από τη Βαϊμάρη, ο Λεντς δεν υφίσταται μόνο κοινωνική, αλλά κυρίως ψυχολογική ήττα. Το 1778 επισκέπτεται τον ευσεβή πάστορα Όμπερλιν στο Βάλντερσμπαχ της Αλσατίας. Έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται οι πρώτες νευρικές κρίσεις. Από τον Ιούλιο του 1781 εγκαθίσταται στη Μόσχα. Οι κρίσεις σχιζοφρένειας εντείνονται. Το πρωί της 24 Μαΐου τον βρίσκουν νεκρό σε κάποιο δρόμο της Μόσχας. Τα αίτια του θανάτου και ο τόπος ταφής παραμένουν άγνωστα…

Σημείωμα σκηνοθέτη

Η θυελλώδης περιπέτεια του πρίγκιπα Τάντι, της φανταστικής Κούμπα και ο διακριτικός, μετριοπαθής, αυτοπεριοριζόμενος, ντροπαλός Λεντς, ήταν για μένα ένα άπιαστο «όνειρο», που μέσα στο πέρασμα του χρόνου, βρίσκει δρόμους και τρόπους πραγμάτωσης.

Η φανταστική χώρα Κούμπα της Ασίας, είναι η άλλη πραγματικότητα και ο «ευγενής άγριος», πρίγκιπας Τάντι, ένας ακροβάτης δυο κόσμων – μια άλλη φυσικότητα, ένα διονυσιακό πνεύμα, που έρχεται από την Ανατολή, για να βάλει φωτιά στις στέγες της «φυλακισμένης» στους τύπους και αλλοτριωμένης ευρωπαϊκής κοινωνίας, αλλά εντέλει ενσωματώνεται και αφομοιώνεται από τη γερμανική κουλτούρα, υποκύπτοντας -χτυπημένος από τα βέλη του «αδελφικού» έρωτα- στη σαρκική αδυναμία! Θρίαμβος!

Πώς γίνεται παράσταση ένα -πρωτοποριακό για την εποχή του- διαμελισμένο σε μικρές σκηνές έργο, όπου η δράση ορίζεται από τον συγγραφέα «εδώ κι εκεί» και όπου οι διαρκείς ανατροπές θυμίζουν μοντάζ αμερικανικής ταινίας θρίλερ;

Αυτό είναι το στοίχημα: να συστήσουμε ένα έργο που αγαπάμε -και που πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα-, να αναδείξουμε τις συναισθηματικές καταστάσεις, τα ακραία πάθη των χαρακτήρων και την αυστηρή  -ρομαντική- ειρωνεία του Λεντς. Τέλος -ακολουθώντας τους δρόμους της παρωδίας και ακροβατώντας στο σκοινί της ακραίας τραγικωμικότητας- να φτιάξουμε μια σύγχρονη, μοντέρνα παράσταση, ένα αληθινό θέατρο.

Δείτε το τρέιλερ:

Θέατρο Αθηνών

“Η ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι”

Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολτ Λεντς

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΧΟΧ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Βουκουρεστίου 10.

ΤΗΛ.: 21 0331 2343

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ  21.30

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 7 ΜΑΪΟΥ 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2018

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες με διάλειμμα

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ

ΒΑΣΙΑ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ

ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΠΑΚΑΚΗΣ

ΕΛΕΝΑ ΜΕΓΓΡΕΛΗ

ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΚΗΣ ΔΗΜΑΣ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΕΛΙΔΟΥ

ΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

ΧΑΡΗΣ ΜΠΟΣΙΝΑΣ

ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΑΤΣΟΥ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΕ ΡΟΛΟ – ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΚΙΝΗΣΗ: ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ: ΜΑΓΔΑ ΚΑΛΟΡΙΤΗ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΖΑΒΙΝΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ KATΣA

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΛΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΑΝΟ Ο ΟΥΣΙΚ ΧΑΝΙΚΙΑΝ

ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΗΣΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΣΚΕΣ: J m B

ΠΑΡΑΓΩΓΗ Τ3ΧΝΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15 ευρώ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΝΕΡΓΩΝ 10 ευρώ

ΑΤΕΛΕΙΑ 5 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

viva.gr

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -