15.8 C
Athens
Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Την Αλεξάνδρεια του Ντάρελ ζωντανεύει η ομάδα Elephas tiliensis στο Θέατρο Τέχνης

“Η πόλη γίνεται ο κόσμος όλος όταν αγαπάς κάποιον από τους κατοίκους της”.

H κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια του Λόρενς Ντάρελ, η πόλη του πλούτου και της διανόησης,  ζωντανεύει από την ομάδα Elephas tiliensis στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. «Αλεξάνδρεια – “Υπάρχουν Αλήθεια και Ψεύδος άραγε;”», μια παράσταση εμπνευσμένη από το αριστουργηματικό “Αλεξανδρινό Κουαρτέτο”. Στην Αλεξάνδρεια, στο τελευταίο σύνορο Ανατολής και Δύσης, στήνεται το σκηνικό του μυθιστορήματος. Η ευρωπαϊκή παροικία της Αλεξάνδρειας αναμετράται με το παρελθόν και το μέλλον της, παραμένοντας εν τέλει ο μυστικιστικός τόπος που καταφέρνει να επιβληθεί στο χρόνο και στους κατοίκους της. Καθορίζει το πεπρωμένο τους. Μεταμορφώνεται σε ζωντανό οργανισμό που ζει, ακμάζει και παρακμάζει μαζί τους.

Ιστορικό πλαίσιο είναι οι αρχές της δεκαετίας του ’40. Η οικονομική κρίση του 1929, η άνοδος του αυταρχισμού και του εθνικισμού που κορυφώνεται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργούν τα στοιχεία μιας εποχής που οι αναλογίες της με το σήμερα προκαλούν αμηχανία και σκεπτικισμό. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι προσωπικές αγωνίες των ανθρώπων συμβαδίζουν με τον αγώνα τους να επιβιώσουν σε μια αμείλικτη εποχή. Οι ταυτότητες αλλάζουν, οι έννοιες χάνουν τη μέχρι τώρα γνωστή σημασία τους και η μνήμη του παρελθόντος βυθίζεται στην αχλή της αμφιβολίας.
Η “Αλεξάνδρεια” μας δίνει τη δυνανότητα να αναστοχαστούμε το χθες και να επαναπροσδιορίσουμε το σήμερα.
Η ομάδα “Elephas tiliensis” μετά τη μεταφορά του διηγήματος της Ζυράννας Ζατέλη “Περσινή Αρραβωνιαστικιά” εμπνέεται από το αριστούργημα του Ντάρελ και δημιουργεί μια παράσταση που συνομιλεί με το μυθιστόρημα μέσω κειμένων πρωτότυπων της ομάδας, του καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοφάνη Τάση, της Βαλεντίνας Καραμπάγια, του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Σαρλ Μπωντλαίρ, του Κόβεντρι Πάτμορ, ιστορικών και πολιτικών ντοκουμέντων.
Δύο ζευγάρια και ένα κορίτσι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της παράστασης. Δοκιμάζουν τα όρια των συσχετισμών τους. Προκαλούν γενναία την ηθική μιας εποχής που τρέφεται από οτιδήποτε ολοκληρωτικό και βίαιο. Αφουγκράζονται το ένστικτο της ελευθερίας τους και τρέχουν με λύσσα σε ένα φως γεμάτο ζωή και θάνατο. Ξεδιπλώνουν μπροστά μας τις εκδοχές της πραγματικότητάς τους και μένουν αμήχανοι μπροστά στο ερώτημα: Τι ακριβώς έχω ζήσει; Με ποιον ακριβώς το έχω ζήσει; Ποια είναι η αλήθεια; Αλήθεια, κατά τον ορισμό, είναι η συμφωνία με την πραγματικότητα, το αντικειμενικά υπάρχον, η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Υπάρχει μία αλήθεια; Μία πραγματικότητα; Ποιο είναι το αληθινό πρόσημο της μνήμης;
Ο έρωτας, το σεξ, οι πολιτικές συνωμοσίες, η αγωνία της εξουσίας, η αναζήτηση της αγάπης συνθέτουν τον μικρόκοσμο των ηρώων στο εξωτικό, κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Αλεξάνδρειας του Μεσοπολέμου. Η τρομερή δίνη της Ιστορίας γίνεται ο μοχλός της αλλαγής. Το μαγνητικό πεδίο της πόλης εξαναγκάζει στην πιο επίπονη φυγή και στην πιο μεγάλη απώλεια, εκείνη της ταυτότητας.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Πρωτότυπα κείμενα: Θεοφάνης Τάσης, Βαλεντίνα Καραμπάγια, Elephas tiliensis
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: costinho (Κωστής Ζουλιάτης)
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Κινησιολογική επιμέλεια: Ξένια Θεμελή
Βοηθός σκηνοθέτη: Πένυ Γκούζου
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Δέσποινα Κούρτη, Θανάσης Δόβρης, Ξένια Θεμελή, Νεφέλη Μαϊστράλη, Δημήτρης Αγαρτζίδης

Από την ομάδα Elephas tiliensis – www.elephastiliensis.gr – Καμπάνια υποστήριξης

* Μέσα στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια το θέατρο προσαρμόζεται προκειμένου να συνεχίσει να παράγει έργο, χωρίς την κρατική υποστήριξη. Ιστορικά θέατρα όπως το Θέατρο Τέχνης αυτοδιαχειρίζονται και διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση που μας εισάγει σε μια νέα εποχή, στην οποία η ιδιωτική συνεισφορά αποτελεί ζωτική ανάγκη. Γνωρίζοντας την οικονομική δυσκολία στην οποία όλοι έχουμε περιέλθει ζητάμε τη βοήθειά σας.
Τα χρήματα πρόκειται να διατεθούν προκειμένου να καλυφθεί ο υλικός εξοπλισμός της παράστασης και οι αμοιβές συντελεστών: Σκηνικά, κοστούμια, ηχογράφηση μουσικής, αμοιβές μουσικών, αμοιβές ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών.
Οποιαδήποτε βοήθεια, οικονομική ή μια κοινοποίηση του συνδέσμου μας είναι πολύτιμη!

€10
Ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και αναφορά της συνεισφοράς σας στην ιστοσελίδα μας www.elephastiliensis.gr και στη σελίδα μας στο fb.

€20
Αναμνηστικό!
Τα παραπάνω καθώς και μια αφίσα/πρόγραμμα με το όνoμά σας στους υποστηρικτές της παράστασης.

€50
Πρόσκληση!
Μία πρόσκληση για την παράστασή μας την ημερομηνία που επιθυμείτε, καθώς και μία αφίσα/πρόγραμμα με το όνομά σας στους υποστηρικτές μας.

€100
Πρόσκληση για δύο!
Μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση μας την ημερομηνία που επιθυμείτε, μαζί με δύο αφίσες/προγράμματα με το όνομά σας στους υποστηρικτές μας!

€200
Πρόσκληση για 2 στην πρεμιέρα!
Μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα μας στις 05 Νοεμβρίου μαζί με δύο αφίσες/προγράμματα, όπου φυσικά θα αναγράφεται το όνομά σας στους υποστηρικτές μας!

€500
Χορηγός!
Μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα μας μαζί με δύο αφίσες/προγράμματα, όπου θα βρείτε το όνομά σας στους χορηγούς μας! Δυνατότητα για ένα άτομο δωρεάν παρακολούθησης του Εργαστηρίου “Σώμα και φωνή”, ένα τρίμηνο εργαστήριο για την αναπνοή και τη φωνή όποιο τρίμηνο επιθυμείτε: Νοέμβριος – Φεβρουάριος ή Φεβρουάριος – Μάιος.

Περισσότερες πληροφορίες: www.elephastiliensis.gr

https://www.facebook.com/pages/Elephas-tiliensis/178242499036756

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -