14.8 C
Athens
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022
 

Τηλέμαχος Κ. Λουγγής. Διάλεξη για τη δομή της βυζαντινής κοινωνίας. Σύντομο περίγραμμα

Σίγουρα η Ιστορία διδάσκει. Σίγουρα η μελέτη της Ιστορίας μάς προστατεύει από λάθη ή από επανάληψη λαθών. Όλες οι εποχές έχουν να προσφέρουν πολλά στον σημερινό άνθρωπο.
Για τον λόγο αυτό θα έχουμε να διδαχθούμε αν μάθουμε περισσότερα για τη δομή της βυζαντινής κοινωνίας.

Ένα σύντομο περίγραμμα από την αρχή ως το τέλος [324 – 1453] θα παρουσιάσει ο μεσαιωνολόγος – ιστορικός δρ Τηλέμαχος Κωνστ. Λουγγής, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η διάλεξη – ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 στις 6.30 το απόγευμα στην οδό Γραβιάς 9, στον 2ο όροφο.

***

Η ομιλία στηρίζεται στο νέο βιβλίο του δρ Λουγγή με τον τίτλο «Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής Κοινωνίας (4ος αι. – 1204)», από τις Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.
«Σε ό,τι αφορά το λαό τώρα, μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγροτικής κοινότητας που περιγράψαμε, παρατηρείται μια βαθμιαία όλο και μεγαλύτερη κοινωνική διαφοροποίηση ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους: οι περισσότεροι εύποροι εντάσσονται στις τάξεις του στρατού και του κλήρου, οι λιγότεροι εντάσσονται στην υπαλληλία, οι περισσότεροι φτωχοί γίνονται πάροικοι (προσδεδεμένοι στη γη, όπως παλιότερα οι coloni) και η βυζαντινή κοινωνία αρχίζει να χάνει την κάθετη κινητικότητα που είχε τον 7ο και τον 8ο αιώνα και να τυποποιείται και πάλι σε δύο διακριτές τάξεις. Η προσέγγιση και κοινωνική συμμαχία στρατού και κλήρου θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα σε μια βαθμιαία νέα αριστοκρατικοποίηση της βυζαντινής κοινωνίας».
(Απόσπασμα από το βιβλίο)

***

Το βιβλίο του Τηλέμαχου Λουγγή φωτίζει τις ιδιαίτερες πτυχές της βυζαντινής ιστορίας και αναδεικνύει την εξέλιξη που δέχτηκε η βυζαντινή αυτοκρατορία στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο.
Ο συγγραφέας με ερευνητικό εργαλείο τον ιστορικό υλισμό και με διεισδυτική ματιά σ’ όλο το φάσμα της εξέλιξης παραγωγικών δυνάμεων-παραγωγικών σχέσεων, κατορθώνει ν’ αποδώσει ιστορικά την ουσία της μακράς αυτής περιόδου και μάλιστα με θαυμαστά συνοπτικό τρόπο. Δεν είναι μια τετριμμένη φτωχή “ιστορία αυτοκρατόρων”, αλλά μια ολοκληρωμένη μελέτη των κοινωνικών-ταξικών συγκρούσεων που σφράγισαν αυτή την εποχή.
Ο αναγνώστης παρακολουθεί το πώς η εκχριστιανισμένη δουλοκτητική ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία πέρασε βαθμιαία και διαμέσου του colonatus από τη δουλοκτητική κοινωνία (4ος-7ος αι.) στην εποχή της κυριαρχίας της ελεύθερης εργασίας (7ος-9ος αι.). Και πώς από εκεί, προς μια ημιτελή φεουδαρχική παραγωγή και κοινωνία διατηρώντας όμως τους παροίκους προσδεδεμένους στη γη. Ενώ θα κατανοήσει παράλληλα και τους ανασχετικούς παράγοντες που εμπόδιζαν αυτή την ατελή βυζαντινή φεουδαρχοποίηση να ολοκληρωθεί (μέσα 9ου-13ος αι.) έως το έτος 1204.
Η έκδοση αυτή απευθύνεται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, όσο και στον πιο απαιτητικό ερευνητή-μελετητή της βυζαντινής ιστορίας.
Το βιβλίο του Τηλέμαχου Λουγγή «Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής Κοινωνίας (4 αι. – 1204)» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

***

Ο Τηλέμαχος Κ. Λουγγής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στο Δημοτικό Σχολείο της Μελπομένης Παπαϊωάννου και του Αναστάσιου Γεωργαντόπουλου, στο Κουκάκι. Ολοκλήρωσε, κατά τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, διαδοχικά τις σπουδές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1962, στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe το 1966, στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1967 (υποτροφία ΙΚΥ και για τα τέσσερα έτη 1963-1967).
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι έως το 1972. Τιτλούχος φοιτητής του 4ου τμήματος της École Pratique de Hautes Études το 1969, Διδάκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας το 1972 από το Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 (Πάνθεον-Σορβόνη).
Επίκουρος και στη συνέχεια έφεδρος Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1972-1975, υπηρετώντας μακρότατη στρατιωτική θητεία.
Κατά την περίοδο 1972-2012 ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), από το 1994 Διευθυντής Ερευνών (Βαθμίδα Α΄) και από τη συνταξιοδότησή του το 2012 Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών από το 1982 και Πρόεδρός του από το 2000 ως το 2012.
Έχει γράψει σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά) ένα πλήθος -άνω των 200- μελετών, άρθρων, βιβλιοκρισιών κ.λπ. Συγγραφέας οκτώ βιβλίων, ενώ έχει συμβάλει σε άλλα πέντε συλλογικά μεγάλα έργα, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές. Έχει κληθεί και διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Βιέννης, Λονδίνου, Οξφόρδης και Στρασβούργου. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ανακοινώσεις στις προαναφερθείσες γλώσσες.
Από το 2014 προχωρά στην έκδοση της, προβλεπόμενης ως επτάτομης, σειράς Βυζάντιο – Ιστορία και πολιτισμός, με συνεργασία 60-70 ειδικών και γνωστών στη διεθνή βιβλιογραφία επιστημόνων από 16 χώρες, από την οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι έξι τόμοι (Α΄ το 2014, Β΄ το 2015, Γ΄ το 2016, Δ΄ το 2017, Ε΄ το 2018 και ΣΤ’ το 2019).
Το 2019 εκδόθηκε το έργο του «Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής κοινωνίας (4ος αι.-1204)» από τις «Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ».
Σήμερα, εκδίδει την επτάτομη σειρά «Βυζάντιο. Ιστορία και πολιτισμός», (ως τώρα έχουν εκδοθεί οι τέσσερις πρώτοι τόμοι).

Ταυτότητα

εκδήλωσης

Τηλέμαχος Κ. Λουγγής
Διάλεξη – ομιλία

Η δομή της βυζαντινής κοινωνίας
Σύντομο περίγραμμα από την αρχή ως το τέλος [324 – 1453]

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022
Στις 6.30 μμ
Στην οδό Γραβιάς 9, στον 2ο όροφο

Διοργάνωση

«Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ»

Θεμιστοκλής Φασούλας – Μαρία Πολίτου

Ο Τηλέμαχος Κ. Λουγγής από το 2018 έως το 2021, κλήθηκε από το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να διδάξει αφιλοκερδώς μεταπτυχιακά σεμινάρια για τα ελληνοϊταλικά κείμενα της Μεσαιωνικής Ιστορίας, που αποτελούν και μία από τις ειδικότητές του.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art