Του Παναγιώτη Μήλα
«Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή»…
Αυτό μάθαμε όταν είμαστε στο Δημοτικό Σχολείο της Μελπομένης Παπαϊωάννου και του Αναστάσιου Γεωργαντόπουλου, στο Κουκάκι.
***
Εκεί, στο αγαπημένο Σχολείο, πρώτος σε όλα ήταν ο Τηλέμαχος Λουγγής. Ειδικά στο ποδόσφαιρο με την θρυλική «Κόκκινη Θύελλα» ήταν ανίκητος… Ήταν αξεπέραστος σε εκείνα «τα καλύτερά μας χρόνια»
Στη συνέχεια ο Μάχος – όπως τον λέμε από τότε – ήταν πρώτος και στα μαθήματα και στον αγώνα…
Μπορεί να χαθήκαμε σε αυτό το διάστημα αλλά – έστω κι από μακριά – παρακολουθούσα την επιστημονική του αλματώδη πορεία αλλά και τη συμμετοχή του στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, ιδίως την εποχή της συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια Επικρατείας [το 2007] και Ευρωβουλής [το 2014] του ΚΚΕ.
***
Πριν δυο χρόνια είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα από τα μαθήματα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με θέμα την «Μεσαιωνική ιστορία της Ιταλίας 400 – 1125 μ.Χ, από ιταλοελληνικά κείμενα».
Πράγματι ήταν τύχη επειδή εγώ – ως εντελώς άσχετος με το θέμα – παρακολούθησα χωρίς δυσκολία το μάθημα αυτό.
Ο καθηγητής Τηλέμαχος Κ. Λουγγής ήταν και πάλι μαγευτικός όπως τότε με την «Κόκκινη Θύελλα» και τη μπάλα στα πόδια…
Τώρα την ίδια τύχη θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η Πρώιμη Μεσαιωνική Ιστορία της Ιταλίας», στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022, στις 7 μ.μ.
***
Το βιβλίο του Τηλέμαχου Κ. Λουγγή η «Μεσαιωνική ιστορία της Ιταλίας 400 – 1125 μ.Χ, από ιταλοελληνικά κείμενα» είναι μία σειρά συνεκτικών πανεπιστημιακών διαλέξεων για την ιστορική διαδρομή της Ιταλίας του πρώιμου Μεσαίωνα.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη και πρωτοφανέρωτη στην ελληνική βιβλιογραφία μελέτη που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Εντός».
«Με πηγή αυθεντικά ιταλοελληνικά κείμενα και ντοκουμέντα. Με όπλο την ισχύ και την ακρίβεια της διαλεκτικής υλιστικής προσέγγισης. Και, ασφαλώς, με όχημα το γνωστό γλαφυρό αφηγηματικό ύφος του συγγραφέα, αλλά και ένα ευρύτατο ευρετήριο ονομάτων τοπωνύμιων και όρων.
Η γεμάτη παλινωδίες μετάβαση στη φεουδαρχία, ο μετεωρισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ο ρόλος του παπισμού, οι ουσιώδεις όσο και ιδιότυπες μεταβολές στο σώμα της ιταλικής κοινωνίας, η τρικυμιώδης και αντιφατική πορεία μέσα από τη στενωπό της σύγκρουσης και, συχνότατα, της μεσαιωνικής βαρβαρότητας, όλα όσα έμελλε να αποτελέσουν το πρώιμο λίκνο της μεγαλειώδους Αναγεννησιακής αποκάλυψης λίγους αιώνες αργότερα.
Μια άρτια επιστημονική πραγματεία, ικανή να θέλξει τόσο τον ιστοριοδίφη όσο και τον αμύητο αναγνώστη».
***
Ο Τηλέμαχος Κ. Λουγγής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στο Δημοτικό Σχολείο της Μελπομένης Παπαϊωάννου και του Αναστάσιου Γεωργαντόπουλου, στο Κουκάκι. Ολοκλήρωσε, κατά τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, διαδοχικά τις σπουδές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1962, στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe το 1966, στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1967 (υποτροφία ΙΚΥ και για τα τέσσερα έτη 1963-1967).
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι έως το 1972. Τιτλούχος φοιτητής του 4ου τμήματος της École Pratique de Hautes Études το 1969, Διδάκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας το 1972 από το Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 (Πάνθεον-Σορβόνη).
Επίκουρος και στη συνέχεια έφεδρος Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1972-1975, υπηρετώντας μακρότατη στρατιωτική θητεία.
Κατά την περίοδο 1972-2012 ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), από το 1994 Διευθυντής Ερευνών (Βαθμίδα Α΄) και από τη συνταξιοδότησή του το 2012 Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών από το 1982 και Πρόεδρός του από το 2000 ως το 2012.
Έχει γράψει σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά) ένα πλήθος -άνω των 200- μελετών, άρθρων, βιβλιοκρισιών κ.λπ. Συγγραφέας οκτώ βιβλίων, ενώ έχει συμβάλει σε άλλα πέντε συλλογικά μεγάλα έργα, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές. Έχει κληθεί και διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Βιέννης, Λονδίνου, Οξφόρδης και Στρασβούργου. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ανακοινώσεις στις προαναφερθείσες γλώσσες.
Από το 2014 προχωρά στην έκδοση της, προβλεπόμενης ως επτάτομης, σειράς Βυζάντιο – Ιστορία και πολιτισμός, με συνεργασία 60-70 ειδικών και γνωστών στη διεθνή βιβλιογραφία επιστημόνων από 16 χώρες, από την οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι έξι τόμοι (Α΄ το 2014, Β΄ το 2015, Γ΄ το 2016, Δ΄ το 2017, Ε΄ το 2018 και ΣΤ’ το 2019).
Το 2019 εκδόθηκε το έργο του Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής κοινωνίας (4ος αι.-1204) από τις «Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ».
Από το 2018 έως το 2021, κλήθηκε από το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να διδάξει αφιλοκερδώς μεταπτυχιακά σεμινάρια για τα ελληνοϊταλικά κείμενα της Μεσαιωνικής Ιστορίας, που αποτελούν και μια από τις ειδικότητές του.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός διοργάνωσαν τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα:
«Η Πρώιμη Μεσαιωνική Ιστορία της Ιταλίας».
Με αφορμή το βιβλίο του Τηλέμαχου Λουγγή
«Μεσαιωνική ιστορία της Ιταλίας 400-1125 μ.Χ. από ιταλοελληνικά κείμενα»
Από τις «Εκδόσεις Εντός»
Συμμετέχουν:
Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
Στυλιανός Λαμπάκης, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών.
Ιωάννης Δ. Τσόλκας, Καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Στέλλα Ηλιοπούλου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Τηλέμαχος Κ. Λουγγής, Ομότιμος Ερευνητής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Συντονισμός: Γεράσιμος Γ. Ζώρας, Καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
***
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022
Ώρα 7 μ.μ.
***
«Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός»
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Τηλέφωνο: 21 0322 1917
Μετρό σταθμός «Πανεπιστήμιο»
*Είσοδος ελεύθερη.
*Το υγειονομικό πρωτόκολλο τηρείται απαρέγκλιτα, με βάση τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Για την είσοδο στο κτήριο του Φ.Σ. Παρνασσός απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης τελευταίου εξαμήνου, καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).