24.6 C
Athens
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος (churros)

Σε όποια περιοχή της Ισπανίας κι αν βρεθούμε – κυρίως όμως στη Μαδρίτη – είναι βέβαιο πως μια γλυκιά μυρωδιά που «ταξιδεύει» με τον αέρα, θα μας συνεπάρει. Είναι τα ισπανικά τσούρος! Κάποιοι τα παρομοιάζουν με λουκουμάδες, άλλοι με ντόνατς… Τα τσούρος όμως έχουν μια δική τους ξεχωριστή «προσωπικότητα».

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος;

Τα τσούρος είναι τα παραδοσιακά σνακ-γλυκίσματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η συνταγή είναι ιδιαίτερα απλή. Πρόκειται για μία μορφή ζύμης που τηγανίζεται. Όταν τηγανίζεται έχει σχήμα μακρύ σαν «μπαστουνάκι» ή κυκλικό όπως το σουσαμένιο κουλούρι. Η ζύμη είναι ένα μείγμα από αλεύρι, νερό, αλάτι και σε ορισμένες περιπτώσεις λίγη ζάχαρη. Φυσικά, χρησιμοποιείται και λάδι για το τηγάνισμα.

Ποια είναι η καταγωγή τους;

Πολλοί υποστηρίζουν πως τα τσούρος τα έφεραν στην Ευρώπη από την Κίνα, οι Πορτογάλοι. Οι Ισπανοί τροποποιήσαν τη συνταγή και έδωσαν την τελική, σημερινή τους μορφή. Μία άλλη θεωρία που υποστηρίζεται από τους περισσότερους, είναι πως τα τσούρος προήλθαν από Ισπανούς βοσκούς καθώς ήταν εύκολα στο μαγείρεμα και ιδιαίτερα νόστιμα.

Τα τσούρος υπάρχουν μόνο στην Ισπανία;

Όπως και με τα περισσότερα σνακ ή είδη τροφών ποτέ δεν τα συναντάμε μόνο σε μία χώρα. Τα παραδοσιακά τσούρος ξεκίνησαν από την Ισπανία. Σε πολλές περιοχές βρίσκουμε την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή και σε άλλες, συνταγές με κάποιες τροποποιήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Τσούρος επίσης θα βρούμε στις Φιλιππίνες με τελείως διαφορετική συνταγή, στη Λατινική Αμερική, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία… Στις περισσότερες όμως χώρες η παραδοσιακή συνταγή έχει τροποποιηθεί.

Η γεύση τους

Τα ισπανικά τσούρος έχουν μία ελαφρώς πικάντικη γεύση και δε γλυκίζουν. Θυμίζουν κάτι από λουκουμάδες, αν και είναι πιο τραγανά και τελείως άγλυκα. Στην Ισπανία σερβίρονται μαζί με μία κούπα ζεστής μαύρης σοκολάτας, μέσα στην οποία τα βουτάμε πριν τα καταναλώσουμε. Οι Ισπανοί, τις περισσότερες φορές, τα προτιμούν σκέτα για πρωινό.

Διάφορες παραλλαγές των τσούρος είναι τα κομμάτια ζάχαρης στη ζύμη τους ή το πασπάλισμα με άχνη και κανέλα στην κορυφή τους. Αυτές τις συναντάμε κυρίως στο εξωτερικό, όπως στην Αυστραλία. Στη Λατινική Αμερική τα τσούρος σερβίρονται γεμιστά είτε με σοκολάτα, είτε με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

 

Πού θα τα βρούμε;

Στην Ισπανία δεν είναι δύσκολο να βρει κάποιος τσούρος. Υπάρχουν σχεδόν παντού. Από παραδοσιακά καταστήματα τσουρερίας (churrerías) που φτιάχνουν αυθεντικά τσούρος, μέχρι καφετέριες, καταστήματα αρτοποιίας, αγορές, ακόμα και στο δρόμο από διάφορους πλανόδιους.

Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολη η εύρεσή τους. Μπορούμε όμως να τολμήσουμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας καθώς δεν έχουν μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία.

Τα ισπανικά τσούρος (Churros) ανταμείβουν τη λιγούρα σου, είτε τα πασπαλίσεις με ζάχαρη και κανέλα είτε τα βουτήξεις σε λιωμένη σοκολάτα, αλλά ακόμα και αν τα βουτήξεις σε Café frío con limón (espresso με πάγο και φέτες λεμονιού) όπως το κάνουν οι Ισπανοί.

¡Hola Churros! Θα δείτε τι χαρά που θα σας δώσει αυτό το απλό γλυκάκι!

Ισπανικά Τσούρος (Churros)

Μερίδες: 20-25

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Υλικά

220 ml νερό
2 1/2 κ.σ. ζάχαρη
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ηλιέλαιο
1/2 κ.γ. αλάτι

Υλικά για το σερβίρισμα

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να βράσει.

2. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να γίνει μία μπάλα ζύμης. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη.

3. Βάζουμε το σπορέλαιο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει.

4. Μόλις κάψει καλά, κόβουμε με το κορνέ τα churros σε μακρόστενες λωρίδες κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας.

5. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζουμε τα churros όσο είναι ακόμα ζεστά. Σερβίρουμε αμέσως.

Συμβουλή: Εναλλακτικά λιώστε σοκολάτα και περιχύστε τα churros.

***

 

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος;

 

 

Δείτε μια ακόμα συνταγή:

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -