Cat Is Art

The Vertical of The Role – Εργαστήριο Υποκριτικής με τον Δημήτρη Τσιάμη

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

Πόσο έτοιμοι είναι οι ηθοποιοί σήμερα να δουλέψουν αυτόνομα, ολοκληρωμένα και ουσιαστικά πάνω στο ρόλο τους, χωρίς την καθοδήγηση ή τη βοήθεια κάποιου σκηνοθέτη; Βάσει ποιας μεθόδου; Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει στον ηθοποιό η μεθοδική προσέγγιση και ανάπτυξη του ρόλου σε σύγκριση με την εμπειρική ή την ενστικτώδη προσέγγισή του;
Το θέατρο και η τέχνη του ηθοποιού διαρκώς αλλάζουν και εξελίσσονται. Διαπιστώνουμε όμως πως είναι πολύ λίγοι οι ηθοποιοί που πραγματικά κατέχουν κάποια συγκεκριμένη μέθοδο εργασίας και ακόμη λιγότεροι εκείνοι οι οποίοι κατέχουν τα εργαλεία για να δουλέψουν και να δημιουργήσουν πάνω στις απαιτήσεις του σύγχρονου θεάτρου.
Οι ηθοποιοί στην πλειονότητά τους εξαντλούν την προσωπική τους προετοιμασία στην αποστήθιση του κειμένου τους και σε μια επιδερμική ανάλυση του ρόλου τους, τις περισσότερες φορές βασισμένοι σε αλλοιωμένες ή παρερμηνευμένες αρχές του συστήματος Στανισλάβσκι. Άλλες φορές στηρίζονται στην εξωτερική μίμηση κάποιας φόρμας που γνώρισαν παθητικά μέσα από την παρακολούθηση κάποιας παράστασης.
Στόχος της μεθόδου The Vertical Of The Role είναι να καλύψει αυτό το κενό στην εκπαίδευση των ηθοποιών και να καταστήσει τον ηθοποιό ανεξάρτητο δημιουργό και «συγγραφέα» του ρόλου του, βάσει μιας φιλοσοφίας και προσέγγισης που να ανταποκρίνεται στα ζητούμενα του σύγχρονου θεάτρου. Μέσα από συγκεκριμένα βήματα η μέθοδος δείχνει στον ηθοποιό τον δρόμο για τον φιλοσοφικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό πυρήνα του ρόλου. Τον δρόμο για την ανάπτυξη του κάθετου άξονα του ρόλου.
Εκτός από το ταλέντο αυτό που κάνει έναν ηθοποιό να ξεχωρίζει είναι η γνώση των μυστικών της τέχνης του, η γνώση των τεχνικών και των μεθόδων της. Η ποιότητα της δουλειάς του ηθοποιού που έχει μυηθεί, ασκηθεί και προετοιμαστεί βάσει της μεθόδου The Vertical Of The Role γίνεται άμεσα αντιληπτή όταν εκείνος βρίσκεται στη σκηνή. Ο ηθοποιός κατέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία συνδέεται με τον πυρήνα του ρόλου του και φανερώνει την ιδέα και τα θέματά του, αναδεικνύοντας τις φιλοσοφικές ή ακόμη και τις μεταφυσικές διαστάσεις του ρόλου σε ερμηνείες πέρα από τον ρεαλισμό ή την αποστασιοποίηση. Αυτή η διαφοροποίηση οδηγεί σε μια νέα σκηνική γλώσσα και ανοίγει νέες προοπτικές για το θέατρο, αλλά και νέες πηγές ενέργειας, έκφρασης και δημιουργικότητας για τον ηθοποιό.
Η μέθοδος The Vertical of The Role αναπτύχθηκε από τον Jurij Alschitz, έναν από τους σημαντικότερους δάσκαλους θεάτρου σήμερα, έπειτα από πολυετή έρευνα και πρακτική εφαρμογή. Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία από ηθοποιούς στη Σκανδιναβία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, το Μεξικό κ.α. Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αναπτύσσεται συνεχώς από την ομάδα δασκάλων του World Theatre Training Institute AKT ZENT, το οποίο λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Jurij Alschitz.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης είναι πιστοποιημένος δάσκαλος της μεθόδου The Vertical Of The Role και μέλος της ομάδας δασκάλων του World Theatre Training Institute AKT ZENT.

 

 

Πληροφορίες

Χώρος Διεξαγωγής: Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Γκάζι)
Διάρκεια: 40 ώρες (10 συναντήσεις) από 30/5/2019 έως 1/07//2019
Ημέρες & ώρες: Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 18.00-22.00
Δίδακτρα: 180 ευρώ (160 ευρώ για εγγραφές και εξόφληση προκαταβολής μέχρι 21 Μαΐου)
Δηλώσεις συμμετοχής/ πληροφορίες: per_theater_formance@yahoo.gr, 6937553009.

Δημήτρης Τσιάμης

Απόφοιτος της σχολής E.A.T.C.-ΑΚΤ ΖΕΝΤ (GITIS Class)
Μέλος της ομάδας δασκάλων του World Theatre Training Institute-AKT ZENT (Βερολίνο). Πιστοποιημένος δάσκαλος των μεθόδων που ανέπτυξε ο Dr. Jurij Alschitz. Συνεργάτης του από το 2009, συμμετείχε ως εκπαιδευτής, σκηνοθέτης και ηθοποιός στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, «AL thatt heatre”, “World Theatre Training Laboratory” “The new face of acting teachers”, “Methodika”, “SchoolofDialogue”κ.α.

Από το 2017 διδάσκει στο East 15 Acting School στο Λονδίνο το μάθημα του Devised Theatre στους δευτεροετείς του BA Acting International.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός τηςομάδας Per-Theater-Formance (“In A Gadda Da Vida-Επτά Ημέρες Δημιουργίας”, “Τέχνη”,”Μότσαρτ & Σαλιέρι – Το Ρέκβιεμ”, «Ωραίοι σαν Βερολινέζοι», «Ο Θεός Κυρίλοφ», “Το Κλέφτικο – Μία Τελετουργία”, “Μέγας Προφητικός Καζαμίας”, «Η γενιά των Κόστια», «Στους Dada Θα Άρεσε Μια Νύχτα Σαν Κι Αυτή», “T.R.as.H.-Think Rubbish As Hope”, «Φετίχ», «Το χορικό του Χρόνου» «Άδειος Χώρος-Εθνικό Θέατρο» κ.α.)

Παραστάσεις της Per Theater Formance έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου σε Ιταλία, Γερμανία, Μογγολία, Ν. Κορέα και Τουρκία.

Επίσης έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: “White Shadow-A Ritual Encounter” Heimathafen, Neukoln, Berlin (Συν-σκηνοθεσία με τον I. Ganot), “Ο Ξένος” του Αλμπέρ Καμύ (2017-18 .Θέατρο 104, Από Μηχανής Θέατρο) «Εκείνος που δέχεται χαστούκια», του Λ. Αντρέγιεφ (Τεχνόπολις), «Θέατρο: Μια μηχανή του Χρόνου» (lecture performance, Θέατρο Εμπρός).

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες R. Palmieri, G. Gotti, Σ. Μαυραγάνη, Τ. Ράλλη, Μ. Λαμπροπούλου, Θ. Τσαπακίδη κ.α.

Έχει συντονίσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας θεάτρου στην Αθήνα, στο Βερολίνο (W.T.T.I. – ΑΚΤ ΖΕΝΤ), στο Ταταρστάν (Nauruz Festival), στην Ιταλία (Teatro Cajka), στην Κύπρο (13o Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος), στη N. Κορέα (Seoul International Duo Performing Arts Festival) κ.α.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουThe Vertical of The Role – Εργαστήριο Υποκριτικής με τον Δημήτρη Τσιάμη

Related Posts