Τελευταία κουβέντα του Θάνου Μικρούτσικου πριν φύγει: Σκεφτείτε τους άλλους. Γίνετε αιμοδότες

«Αυτές τις ημέρες στο Νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θάνο Μικρούτσικο. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες».

Αυτή ήταν η τελευταία του κουβέντα. Ήταν μια έκκληση, το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019, από το νοσοκομείο.

***

Τελικά ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες μεταπολεμικά, έφυγε από τη ζωή, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019 το βράδυ, από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, έχοντας δώσει με απίστευτη γενναιότητα την άνιση μάχη με τον καρκίνο.

 

***

 

Η πολιτική κηδεία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. 

 

***

«Θα του αλλάξω τον αδόξαστο» είχε πει το καλοκαίρι του 2018. Τον πάλεψε 18 μήνες…

Ο Θάνος Μικρούτσικος πέθανε σε ηλικία 72 ετών…

«Έζησα τη ζωή μου δίνοντας μάχες. Με λάθη. Και σωστά. Και αποφάσιζα πάντα κυρίως να μεγεθύνω τον Χρόνο, ρουφώντας την κάθε στιγμή» είχε πει σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο Μικρούτσικος θεωρήθηκε από την αρχή της πορείας του ένας στρατευμένος αριστερός συνθέτης —«Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» τα πρώτα χαρακτηριστικά έργα του στην αυγή της Μεταπολίτευσης.

Είναι αυτός που μας έμαθε τη βιωματική ποίηση του Νίκου Καββαδία, μεταξύ άλλων μελοποιήσεων που έκανε σε μια διαδρομή μισού αιώνα.

Ήταν ένας από τους πιο εμπνευσμένους και πιο παρεμβατικούς συνθέτες που γνώρισε η χώρα μας μεταπολεμικά.

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου του 1947 και, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο, ενώ σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Εμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Και ενώ είχε καθιερωθεί ως ένας μουσικός του «αριστερού» ρεπερτορίου, ήρθε ο εμβληματικός «Σταυρός του Νότου» το 1979 που άλλαξε τα πάντα. Και για τον ίδιο, και για τον ποιητή Καββαδία και για το ελληνικό πεντάγραμμο.

Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες. Τη Μαρία Δημητριάδη, τη Χαρούλα Αλεξίου και τη Μίλβα. Σπουδαίες ανδρικές φωνές, ερμήνευσαν τα τραγούδια του: Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κούτρας.

Υποστήριζε από νωρίς το ΚΚΕ, και παρά την αποστασιοποίησή του τη δεκαετία του ’80 επέστρεψε σε αυτό. Στις τελευταίες εκλογές κατέλαβε την τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Είχε διατελέσει Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού [1993-1994] και Υπουργός Πολιτισμού [1994-1996] στη δεύτερη περίοδο του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.