«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Θανάση Σαράντο επιστρέφει…

«Ο Θανάσης Σαράντος αποδεικνύει με την εταιρεία “Ηθικόν Ακμαιότατον” πως για να αρέσεις, για να κερδίσεις τη θέρμη του κοινού δεν χρειάζονται παχιά λόγια, πολυδάπανα λούσα, διαφήμιση. Χρειάζονται θυσίες βέβαια και κόπος και περίσσευμα ψυχής και μελέτη. Κεφάλαια δηλαδή δυσεύρετα, σπάνια…

»Στον “Αμερικάνο” όμως διαπρέπει με απέριττα μέσα ως σκηνοθέτης, ως ηθοποιός αλλά και ως καλλιτέχνης. Η αυθεντικά άψογη καθαρεύουσα τον θέλγει και την υπηρετεί με πιστότητα, μόχθο και αφοσίωση. Η ποίηση, ο σαρκασμός, η ακτινοβολία του πεζού λόγου του Παπαδιαμάντη τον γοητεύουν αφάνταστα γι’ αυτό και τα μεταφέρει με δεινότητα στο θεατή».

Αυτά έγραφε στο catisart η Ειρήνη Αϊβαλιώτου στις 23 Ιανουαρίου 2011 για τον Θανάση Σαράντο.
Από τότε το ίδιο είπαν περισσότεροι από 50.000 θεατές που είδαν αυτή την παράσταση.

 

***

 

 

 

«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Θανάση Σαράντο επιστρέφει για 4 μόνo παραστάσεις: Αυτή τη φορά στο Θέατρο «Φούρνος» κάθε Δευτέρα στις 6, 13, 20 και 27 Ιανουαρίου 2020, στις 9 μ.μ.

Πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και ξενιτιάς, που συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία για 10η σεζόν.

Είναι μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για έναν ηθοποιό κι έναν μουσικό. Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος. Ο «Αμερικάνος», o Τζων Στόθισον, είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία –το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης.

 

***

 

Η παράσταση ταξίδεψε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στη Σκιάθο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έκτοτε παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε πάνω από 25 πόλεις ανά την Ελλάδα.

Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά από τον μουσικό Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα με την ζωντανή σύγχρονη μουσική: το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση του πιάνου όπου παίζεται και ως σαντούρι συνάδουν με τον πλούτο και την δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας. Ηθοποιός και θεατές καλούμαστε να κοινωνήσουμε στον μυστηριώδη και μαγευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο ποίηση και λυρισμό.

 

***

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«Ο Αμερικάνος»
Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάσος Θώμογλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Το πιάνο είναι χορηγία του Μουσικού Οίκου Φίλιππος

 

***

 

Θέατρο Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168
Νεάπολη Εξαρχείων, 114 72
Για τηλεφωνικές κρατήσεις και πληροφορίες παραστάσεων στο 210-64.60.748

 

*

 

Μετρό & Λεωφορεία:
Μπλε γραμμή: Μετρό Αμπελόκηποι (15’ απόσταση με τα πόδια)
Έπειτα μπορείτε από κει να πάρετε τα εξής Λεωφορεία:
Α7, Β5 (κατεβαίνετε στάση Ιπποκράτους)
Κόκκινη γραμμή: Μετρό Πανεπιστήμιο (12’ απόσταση με τα πόδια)
Έπειτα μπορείτε από την στάση Ακαδημία να πάρετε τα εξής Λεωφορεία:
230, 025, 026 (κατεβαίνετε στάση Λασκάρεως)

 

***

 

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ (φοιτητικό/μαθητικό, ομαδικό άνω των 65), ατέλειες, ανέργων, ΑΜΕΑ 8 ευρώ
Τιμή προπώλησης viva: 12 ευρώ
και στο ταμείο του Θεάτρου «Φούρνος».

 

***

 

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

 

***

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ “ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ”