Cat Is Art

Τέσσερα χορταστικά κλασικά μυθιστορήματα προτείνουμε για τον Αύγουστο

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Ο χρόνος μεγαλώνει το καλοκαίρι· η ανάπαυση ευνοεί τις μεγάλες αφηγήσεις. Τέσσερα κλασικά μυθιστορήματα, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Gutenberg, και έχουν περάσει επιτυχώς τη δοκιμασία του χρόνου, θα μπορούσαν να γίνουν ιδανικοί σύντροφοι στις φετινές διακοπές σας.

Το Όνειρο της κόκκινης κάμαρας του Tsao Hsueh-Chin είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα, το οποίο, με όχημα την άνοδο και την πτώση μιας αριστοκρατικής οικογένειας στην Κίνα του 18ου αιώνα, μας φέρνει πιο κοντά στα ήθη και στα έθιμα ενός εξωτικού και, εν πολλοίς, άγνωστου σε εμάς πολιτισμού.

Την ίδια περίπου εποχή διαδραματίζονται και οι Περιπέτειες του Ρόντερικ Ράντομ, το σατιρικό μυθιστόρημα του Tobias George Smollett, του «καλύτερου μυθιστοριογράφου της Σκωτίας», σύμφωνα με τον Τζορτζ Όργουελ. Τρυφερός, εριστικός, ατρόμητος ήρωας, ο Ρόντερικ Ράντομ περιπλανιέται σε στεριά και θάλασσα προσπαθώντας να καταλάβει τον κόσμο, τον εαυτό του και το ωραίο φύλο.

Περνάμε στον επόμενο αιώνα και πιο συγκεκριμένα στην τελευταία δεκαετία του. Η κοινωνική ανέλιξη μιας όμορφης νεαρής με ταπεινή καταγωγή, ηρωίδα του βιβλίου Η Κάρι μας, δίνει την αφορμή στον Theodore Dreiser, έναν εκ των κορυφαίων Αμερικανών συγγραφέων, να διερευνήσει τη σκοτεινή όψη του αμερικανικού ονείρου. Ένας τολμηρός συγγραφέας, ο οποίος, λόγω των αιρετικών πεποιθήσεών του, κατέληξε στη μαύρη λίστα του γερουσιαστή ΜακΚάρθι.

Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται στη Γερμανία του 1930. Μια εποχή εκρηκτικής αστάθειας και ανασφάλειας, που τη σκεπάζει η απειλητική σκιά της ραγδαίας ανόδου των ναζί. Εν μέσω πρωτοφανών καταστάσεων και απίστευτων δυσκολιών, ένα νεαρό ζευγάρι προσπαθεί να διασώσει την πολύτιμη αξιοπρέπειά του. Το βιβλίο Και τώρα, ανθρωπάκο; του Hans Fallada συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα.

∼∼

Το Όνειρο της Κόκκινης Κάμαρας ή
η Ιστορία της Πέτρας
Tsao Hsueh-Chin
Μετάφραση: Έλλη Λαμπρίδη
Η άνοδος και η πτώση μιας πολυμελούς αριστοκρατικής οικογένειας με επίκεντρο μια δραματική ερωτική ιστορία. Ένα ταξίδι στην αυτοκρατορική Κίνα και τον πολιτισμό της μέσα από το σημαντικότερο και δημοφιλέστερο μυθιστόρημα ολόκληρης της κινεζικής λογοτεχνίας, με την υπογραφή του μεγάλου Τσάο Χσούε-τσίν.

Οι περιπέτειες του Ρόντερικ Ράντομ
Tobias George Smollett
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Παιδί Σκωτσέζου ευγενούς και μητέρας κατώτερης κοινωνικής τάξης, ο Ρόντερικ Ράντομ περιπλάνιεται σε στεριά και θάλασσα σ’ ένα ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου και του εαυτού του. Εριστικός, αλλά συνάμα τρυφερός, καβγαδίζει, μπεκροπίνει και ερωτεύεται. Μια ξεκαρδιστική σάτιρα για την υποκρισία του 18ου αιώνα αλλά και κάθε εποχής.

Η Κάρι μας
Theodore Dreiser
Μετάφραση: Έλλη Φιλοκύπρου
Η ομορφούλα Κάρι μας ξεκινά για τη μεγάλη πόλη κυνηγώντας το δικό της «αμερικανικό όνειρο». Ένας ευγενικός κύριος ποθεί να της προσφέρει όσα η σκληρή δουλειά δεν μπορεί. Το βιβλίο που σκανδάλισε την Αμερική του 1900 και λάτρεψε ο Φιτζέραλντ και ο Τσάπλιν.

Και τώρα, ανθρωπάκο;
Hans Fallada
Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου
Αρχές της δεκαετίας 1930: ένα ζευγάρι μαθαίνει πως πρόκειται να αποκτήσει παιδί και αποφασίζει να παντρευτεί. Σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα χρειαστεί να προσπαθήσουν όχι απλώς για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους, αλλά και για να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους.

∼∼

Εκδόσεις Gutenberg

Διδότου 37, 106 80 – Αθήνα | Τηλ. 210 36 42 003
E-mail: info@dardanosnet.gr
www.GutenbergBooks.gr

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΤέσσερα χορταστικά κλασικά μυθιστορήματα προτείνουμε για τον Αύγουστο

Related Posts