Τατόι: Πληγές και εγκαύματα σε κτήρια και ιστορικά αντικείμενα

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Στα πολιτιστικά μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες. Χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, των συντονισμένων προσπαθειών των δικών μας υπηρεσιών, η ζημία περιορίστηκε στο λιγότερο δυνατό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης 11 Αυγούστου 2021.
«Κάηκαν στέγες -κάποιες από τις οποίες ήταν νεότερες σωστικές επεμβάσεις του ΥΠΠΟΑ και κάποιες μισογκρεμισμένες, οπότε κάηκαν ξύλινα στοιχεία-, καθώς και ξύλινα κουφώματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είχαν αποκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια από το ΥΠΠΟΑ ή ήταν ψευδοκουφώματα», ενημέρωσε η υπουργός.
Όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, σε κάθε κτήριο στο οποίο γίνονται μελέτες, έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε φάση δημοπράτησης, προβλέπεται μελέτη που συμπεριλαμβάνει πυρανίχνευση και πυρόσβεση.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπέστησαν σημαντικές ζημιές ορισμένα ιστορικά αντικείμενα που φυλάσσονταν σε κοντέινερ.
Όσον αφορά τα περισσότερα από 100.000 αντικείμενα που συντηρούνται και καταγράφονται από την Υπηρεσία Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και τα οποία βρίσκονται μέσα σε κοντέινερς στο χώρο του κτήματος, η υπουργός τόνισε ότι έμειναν άθικτα από τη φωτιά.
Πρόβλημα παρουσιάστηκε σε τρεις «οικίσκους» που υπήρχαν πολύ κοντά στα Ανάκτορα. Το ένα ήταν φυλάκιο, ο δεύτερος οικίσκος καταστράφηκε μερικώς, ενώ ο τρίτος που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα μικρής αξίας και σε κακή διατήρηση.

Στον οικίσκο αυτό υπήρχαν μαγειρικά σκεύη, διάφορες συσκευές, όπως μια ραπτομηχανή Singer και προστατευτικά τζακιών, τα οποία δεν παρουσιάζουν μετά τη φωτιά ιδιαίτερα προβλήματα. Επίσης, περιλάμβανε δεύτερη διαλογή της κάβας και χαρτώο υλικό (έντυπα, βιβλία) που είχαν κριθεί όχι ιδιαίτερα αξιόλογο.
***
Τέλος ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, με ανακοίνωσή του, δήλωσε:
«Το Τατόι έχει ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και όχι από δάκρυα πάνω από τα καμένα και ευχολόγια. Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους μαχητές του πληκτρολογίου και τη λάσπη που εκσφενδονίζουν προς πάσα κατεύθυνση. Δεν έχουμε χρόνο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα Τατόι που η δική μας γενιά δεν θα προλάβει δυστυχώς να το δει αναγεννημένο».