28.8 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Τατιάνα Κίρχοφ (Θεατρική Ομάδα «Χάος»): Η αποξένωση από τον εαυτό μας είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Με φόντο τον κόσμο που ζούμε, σύγχρονοι άνθρωποι μιλούν ή δεν μιλούν γι’ αυτά που τους απασχολούν. Έντεκα μικρές αυτοτελείς ιστορίες για τα προβλήματα του σήμερα, το αίσθημα ότι είσαι πάντα δεύτερος, τα μεγάλα διλήμματα της ζωής που σε φέρνουν αντιμέτωπο με δύσκολες αποφάσεις, οι ανίατες ασθένειες που σε βυθίζουν σαν άγκυρα, ο μονόλογος ενός ανθρώπου που δεν ζει πια, σύνδρομα που μας φόρτωσαν οι γονείς μας, φόβοι, αγωνίες, προβληματισμοί, και τα όνειρά μας που πρέπει να τα κυνηγάμε. Στους «Ανώνυμους» η Τατιάνα Κίρχοφ επιχειρεί μια ανορθόδοξη θεατρική διασκευή.

*

Για το 13ο Off Off Athens Theater Festival, η Θεατρική Ομάδα «Χάος» παρουσιάζει το έργο «Ανώνυμοι» της Τατιάνας Κίρχοφ σε δική της σκηνοθεσία, στο Θέατρο Επί Κολωνώ την Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 20:15 και το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 22:00.

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις Τατιάνα Κίρχοφ μιλά στο www.catisart.gr για την παράσταση, για την ομάδα, για την εποχή μας…

«Γιατί οι άνθρωποι, σύντροφε, ζουν από τη στιγμή που βρίσκουν μια θέση στη ζωή των άλλων», όπως λέει και ο ποιητής μας Τάσος Λειβαδίτης.

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

*Η ομάδα μας λέγεται “Χάος”, κυρίως από το γεγονός πως η θεωρία του χάους (στη φυσική και άλλου) με εκφράζει απόλυτα. Και επειδή φυσικά με τα περίεργα ωράρια προβών που είχαμε, ζούσαμε σε ένα χάος!

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

*Από μια διαδικτυακή συνάντηση με την Κωνσταντίνα, που όταν τη γνώρισα και μου είπε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός, τη φαντάστηκα να μπορεί να ενσαρκώνει όλους τους ρόλους. Η Κωνσταντίνα μου σύστησε τον Βαγγέλη και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα χάος!

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

*Η αγάπη μας για το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τις πρόβες… η κοινή μας αισθητική και προσέγγιση πάνω στα πράγματα. Η εμπιστοσύνη, το κοινό χιούμορ και η εργατικότητα.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;

*Γνωρίζαμε για το φεστιβάλ, το οποίο δίνει την ευκαιρία στις νέες ομάδες να παρουσιάσουν τα έργα τους. Είναι ένα φεστιβάλ που προσεγγίζει την τέχνη με ανοιχτό μυαλό, δίνει ευκαιρίες και έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους που απολαμβάνουν τη δουλειά αυτή.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

*Η παράστασή μας είναι η δραματοποίηση των διηγημάτων που έγραψα στο βιβλίο μου “Ιστορίες που (δεν) είπα στον ψυχολόγο μου” και εκδόθηκε το 2020 από τις «Εκδόσεις Πόλις». Αναφέρεται σε καθημερινά προβλήματα, καθημερινών ανθρώπων, της διπλανής πόρτας, που μέσα απ’ αυτούς μπορείς να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, τους δικούς σου, την οικογένειά σου. Η Αγία ελληνική οικογένεια είναι στο επίκεντρο, οι φόβοι, οι ανασφάλειες, οι ενοχές που μας φόρτωσαν οι γονείς μας, σύνδρομα απ’ τα οποία παλεύουμε να ξεφύγουμε, ο εαυτός μας, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα μεγάλα διλήμματα της ζωής. Στο βιβλίο, όπως και στην παράσταση, υπάρχουν 11 αυτοτελείς ιστορίες, δεμένες με έναν κοινό τρόπο: οι άνθρωποι λένε ή δεν λένε αυτά που τους απασχολούν στον ψυχολόγο. Και κάποιες φορές επέρχεται η λύτρωση.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

*Η ταύτιση με τους ήρωες, η ενδεχόμενη λύτρωση, η αναγνώριση ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που περνούν τα ίδια με εμάς, για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο ελπίζουμε να τους δημιουργήσει την ίδια αίσθηση όπως σαν να το διάβαζαν. Για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δραματοποίηση του λογοτεχνικού κειμένου. Αυτό για μας ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

*Δεν είναι ένα. Διότι αν ήταν ένα θα μπορούσε, ίσως με κάποιο τρόπο να λυθεί. Το πρόβλημα της εποχής μας είναι ότι έχουμε κάνει τη ζωή μας τόσο μπερδεμένη και αποκομμένη από τη φύση και αυτά που έχουν πραγματική αξία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μια σειρά προβλημάτων: φτώχεια, ανεργία, πόλεμος, βία. Αυτά σε παγκόσμια κλίμακα που δυστυχώς αγγίζουν πληθώρα κόσμου. Σε προσωπικό επίπεδο, η αποξένωση από τον εαυτό μας είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα: οι μόδες, ο υπέρ καταναλωτισμός, η έλλειψη σκέψης και στόχων, η έλλειψη θάρρους, η έλλειψη ενός δρόμου που αξίζει κανείς να τον βαδίσει.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

*Κατεξοχήν. Το βιβλίο, όπως και η παράσταση ασφαλώς, είναι επηρεασμένο από τα προβλήματα των ανθρώπων σήμερα. Οι ιστορίες του βιβλίου εμπνεύστηκαν μέσα από συζητήσεις με φίλους, προσωπικές στιγμές, και μια κουβέντα ή μια στιγμή που μοιράστηκε ένας θεραπευόμενος στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας του μαζί μου.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

*Η συνεργασία μας ήταν άψογη, και πραγματικά είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτό το φεστιβάλ που μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε κάτι από εμάς.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

*Δεν ξέρω αν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές σε νεότερους, θα του μίλαγα περισσότερο σαν μεγαλύτερη αδερφή και θα του έλεγα να δουλεύει σκληρά. Το θέατρο θέλει προσήλωση. Και συνεχή εκπαίδευση. Οι χορευτές, οι μουσικοί, οι καλλιτέχνες, εργάζονται καθημερινά πάνω στην τέχνη τους. Εξασκούν το σώμα τους, τη φωνή τους, το μουσικό τους όργανο, τα χέρια τους. Έχουν καθημερινές προπονήσεις. Οι ηθοποιοί, πολλές φορές, είναι λιγότερο πειθαρχημένοι. Αρκετοί νομίζουν ότι το ταλέντο αρκεί. Δεν ισχύει όμως. Το ταλέντο είναι μια ευκολία, που θα σε πάει πιο γρήγορα από το Α στο Β. Αν θες όμως να έχεις εξέλιξη και διάρκεια μέσα στην υποκριτική θα πρέπει να είσαι πειθαρχημένος και στρατιώτης. Να δουλεύεις κάθε μέρα σαν αύριο να δίνεις παράσταση. Η δουλειά και ο στόχος είναι αυτά που θα μπορέσουν να σε πάνε παραπέρα.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

*Να στηρίζετε όσο μπορείτε το θέατρο. Στον καιρό της πανδημίας επλήγη πολύ. Όπως φυσικά και άλλα επαγγέλματα. Και οι νέοι σας χρειάζονται. Στηρίξτε τις ομάδες που βλέπετε να έχουν ένα μέλλον.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

*Ετοιμάζουμε καινούργια πράγματα από τη νέα θεατρική σεζόν και είμαστε χαρούμενοι! Για την ώρα όμως, έχουμε αφοσιωθεί στις παραστάσεις μας στο φεστιβάλ off off Athens!

Ευχαριστώ πολύ Τατιάνα για αυτή την όμορφη κουβέντα που είχαμε!

*Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Η Τατιάνα Κίρχοφ σκηνοθετεί και παρουσιάζει το έργο της «Ανώνυμοι» στο 13ο Off Off

Έρχεται το Off – Off Athens Theater Festival του 2023 όπως πάντα ανατρεπτικό και σε νέα τροχιά

https://www.catisart.gr/off-off-anonymoi-tatiana-kirchof/

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -