35.3 C
Athens
Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Τάσος Αθανασιάδης. Ο Ακαδημαϊκός με τις πέντε «κόρες»: Μάρμω, Γλαύκη, Λέγκω, Μελιώ και Ταρσή

Η Μάρμω Πανθέου, η Γλαύκη Αρχοντίδη, η Λέγκω Καλιβρούση, η Μελιώ Βίλλη και η Ταρσή ήταν οι αγαπημένες «κόρες» του Τάσου Αθανασιάδη. Μας τις σύστησε στα έργα του «Πανθέοι», «Αίθουσα του θρόνου», «Τελευταίοι εγγονοί», «Φρουροί της Αχαΐας» και «Τα παιδιά της Νιόβης».

Τις αγαπήσαμε και τις αγαπάμε όλες. Το ίδιο και τα έργα του Τάσου Αθανασιάδη. Του συγγραφέα οποίος γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1913 στο Σαλιχλί της Μικράς Ασίας (κοντά στις αρχαίες Σάρδεις).

Ο Τάσος ήταν γιος του επιχειρηματία Μιχαήλ Αθανασιάδη – που πέθανε όταν ο συγγραφέας ήταν ακόμη παιδί – και της Ανθής Παναγιωτοπούλου. Είχε τρεις μεγαλύτερες αδελφές.

Μετά την Καταστροφή του 1922 η μητέρα με τα παιδιά της πέρασαν πρόσφυγες στη Μυτιλήνη και μετά εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, όπου ο Τάσος φοίτησε στο Εκπαιδευτήριο Μακρή, σπούδασε νομικά και εργάστηκε λίγα χρόνια ως δικηγόρος.

Παντρεύτηκε τη φιλόλογο Μαρία Δημητροπούλου. Διατέλεσε διευθυντής γραμματείας, δραματολογίου, προσωπικού και γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης προϊστάμενος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του οργανισμού των ελληνικών κρατικών θεάτρων, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1972.

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Ταξίδεψε στην Ιαπωνία, την Ινδία, την Τουρκία, τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας (1955 για το «Ο Ντοστογιέβσκι από το κάτεργο στο πάθος» και 1963 για τον «Αλβέρτο Σβάιτσερ»), το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (1959-1961 για το έργο του «Πανθέοι»), το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1969 για την «Αίθουσα του θρόνου» και 1978 για το έργο του «Τελευταίοι εγγονοί»), το Έπαθλο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1975 για τους Φρουρούς της Αχαΐας), το Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας και Ειρήνης «Ιπεκτσί» (1989 για «Τα Παιδιά της Νιόβης»), το αργυρούν μετάλλιο του ιδρύματος της Γαλλικής Ακαδημίας Τέχνες-Επιστήμες-Γράμματα και το βραβείο Χέρντερ (1997).

Από το 1986 ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ διατέλεσε επίσης ιδρυτικό μέλος της Ομάδας των Δώδεκα, πρόεδρος της επιτροπής κρατικών λογοτεχνικών βραβείων (1979-1980), της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από μαθητική ηλικία με δημοσιεύσεις διηγημάτων σε περιοδικά όπως η Νέα Εστία, τα Ελληνικά, η Πρωτοπορία κ.ά.

Πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα γράμματα το 1936 με τη δημοσίευση μιας μελέτης του για τον Φώτο Πολίτη, την οποία διάβασε στην Αρχαιολογική Εταιρεία. Το 1943 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Θαλασσινοί προσκυνητές» και έναν χρόνο αργότερα τη μυθιστορηματική βιογραφία «Ταξίδι στη μοναξιά», έργα λυρικής υφής με έμφαση στην περιγραφή του εσωτερικού κόσμου των ηρώων τους. Γρήγορα ωστόσο στράφηκε στη μυθιστορηματική γραφή της κλασικής ρεαλιστικής τεχνοτροπίας, δείχνοντας ιδιαίτερη επιμέλεια στην περιγραφή του εξωτερικού κόσμου αλλά και στην ψυχογράφηση των προσώπων.

Ο συγγραφέας και Aκαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τη δημοσιογράφο-λογοτέχνη Έλλη Παππά για το Περιοδικό «Γυναίκα (τχ 667, 6.8.1975), με αφορμή την έκδοση του δίτομου έργου του «Οι φρουροί της Αχαΐας».

Χαρακτηριστικά του έργου του είναι η προσπάθειά του να δείξει την επίδραση ενός συγκεκριμένου κάθε φορά κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου στη ζωή και τον ψυχισμό μεμονωμένων προσώπων, και να προβάλει έτσι τη γενικότερη θεωρία του για την εξέλιξη της ζωής ως αποτέλεσμα συνεχούς πάλης ανάμεσα στις δυνάμεις του Καλού και του Κακού. Χρονικά καλύπτει μια περίοδο που φτάνει ως τη σύγχρονή μας πεζογραφία, ενώ υφολογικά βρίσκεται στην πεζογραφική παράδοση της γενιάς του ’30.

Ο Τάσος Αθανασιάδης έφυγε από τη ζωή στις 21 Σεπτεμβρίου 2006, σε ηλικία 93 ετών.

Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, ΕΚΕΒΙ.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ

Οι Πανθέοι, Α’ Τόμος: η Χαρισάμενη Εποχή
Οι Πανθέοι, Β’ Τόμος: Μάρμω Πανθέου
Οι Πανθέοι, Γ’ Τόμος: η Κερκόπορτα (α’ Μέρος)
Οι Πανθέοι, Γ’ Τόμος: η Κερκόπορτα (β´ Μέρος)
Η Αίθουσα του Θρόνου, Μυθιστόρημα
Οι Φρουροί της Αχαΐας, Τόμος α’
Οι Φρουροί της Αχαΐας, Τόμος β’
Μεσαιωνικό Τρίπτυχο, Αφηγήματα
Οι Τελευταίοι Εγγονοί
Τα Παιδιά της Νιόβης, Μυθιστόρημα
Ταξίδι στη Μοναξιά, Λυρικό Χρονικό από τη ζωή του Καποδίστρια
Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Από τον εαυτό μας στους άλλους, Δοκίμια
Ελεγειακό Οδοιπορικό
Θαλασσινοί Προσκυνητές, Διηγήματα
Σημείον του Αιμ. Χουρμούζιου, Δέκα Χρόνια από τον Θάνατό του
Αλβέρτος Σβάιτσερ, Ο ποιητής της χριστιανικής δράσης: Βιογραφία
Αγία Νεότητα, Διηγήματα
Τρία παιδιά του αιώνα τους, Βιογραφικά χρονικά
Κυρίες και Κύριοι σας Ευχαριστώ
Ο Γιος του Ήλιου, Ιουλιανός ο Παραβάτης: Βιογραφία
Βεβαιότητες και αμφιβολίες, Δοκίμια
Ο Ντοστογιέφσκι, Από το Κάτεργο στο Πάθος: Μυθιστορηματική αναπαράσταση
Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Βίοι παράλληλοι, έργα παράλληλα

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα βιβλία του Τάσου Αθανασιάδη που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση κι έγιναν σειρές είναι: «Οι Πανθέοι» (ΕΡΤ, 1977-1979 και ΣΚΑΪ 2023-), «Οι Τελευταίοι Εγγονοί» (Mega Channel, 1991), «Οι Φρουροί της Αχαΐας» (Mega Channel, 1992-1993), «Η αίθουσα του θρόνου» (Mega Channel, 1998-1999), «Τα Παιδιά της Νιόβης» (ΕΡΤ 2004-2005).

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -