30.5 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Τα Θέατρα και οι Χώροι Πολιτισμού Ξανά στο Στόχαστρο του Δήμου Αθηναίων

Aπό την Ένωση Χώρων Πολιτισμού λάβαμε ενημερωτική (και αγωνιώδη) επιστολή που αφορά το νέο σχέδιο νόμου για τα θέατρα και τους χώρους παραστάσεων:

“Ενώ αναμένεται ακόμα η δημόσια διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου για τα θέατρα και τους χώρους παραστάσεων (πράγμα που θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες στον ιστότοπο http://www.opengov.gr), έχουν ξεκινήσει νέοι έλεγχοι τόσο από την ΕΛ.ΑΣ. (που πήρε τη σκυτάλη από τη Δημοτική Αστυνομία) όσο κι από το πρωτοβάθμιο συμβούλιο των κινηματοθεάτρων για άδειες σε χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις.
Ενώ τα υπουργεία, ο Δήμος Αθηναίων και οι εκπρόσωποι των σωματείων που έχουν δουλέψει για το νέο νομοσχέδιο έχουν συμφωνήσει ομόφωνα ότι η τέχνη σήμερα βρίσκεται στο κενό του νομού και ότι η νομοθεσία οφείλει πλέον να συμβαδίσει με την εξέλιξή της, στην πράξη δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ψυχραιμία και ανοχή.
Βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από μια νομοθετική μεταρρύθμιση που στόχο έχει να βοηθήσει χώρους παραστασιακών τεχνών να νομιμοποιηθούν, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια, παρ’ όλα αυτά, οι αρχές που έδειξαν από ανοχή έως αδιαφορία για το θέμα αυτό επί δεκαετίες δεν μπορούν να περιμένουν αυτό το έτοιμο νομοσχέδιο να κατατεθεί, από μέρα σε μέρα, στη Βουλή!
Η διαβούλευση έχει ήδη καθυστερήσει και απαιτούμε να ξεκινήσει τώρα.

Οι νέοι έλεγχοι που ανυπόμονα ανακοινώνουν την εκτέλεση σφραγίσεων σε χώρους χωρίς άδεια θεάτρου (ανεξάρτητα από το αν έχουν κάποια άδεια λειτουργίας, πυρασφάλεια κτλ.) ωθούν θιάσους στο να κατεβάσουν παραστάσεις. Ακόμη και πλήρως αδειοδοτημένα θέατρα δέχονται εξονυχιστικούς ελέγχους, σαν το πρωτοβάθμιο συμβούλιο να ψάχνει πάση θυσία οτιδήποτε μεμπτό σαν πρόσχημα για πρόστιμο ή σφράγιση.
Οι έλεγχοι ήταν και είναι απόλυτα επιθετικοί, τυπολατρικοί και γραφειοκρατικοί και ουδεμία σχέση έχουν με την ασφάλεια των χώρων, καθώς δεν ενδιαφέρει τις ελεγκτικές αρχές το αν ο χώρος που επισκέπτονται έχει πυρασφάλεια, εξόδους κ.τλ. Το μόνο που ζητούν είναι ένα χαρτί, μια άδεια θεάτρου στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις.
Παρ’ όλο που κανένας ποτέ δεν βρήκε να μας δείξει ένα νόμο που απαγορεύει παραστάσεις σε χώρους που δεν είναι θέατρα.
Οι άνθρωποι του θεάτρου αγωνιούμε για τόσα ακόμα θέματα, όπως τη βελτίωση των άθλιων φορολογικών και εργασιακών συνθηκών που διέπουν το επάγγελμά μας, ερχόμενοι αντιμέτωποι με συνεχή εμπόδια, και επιβιώνοντας και δημιουργώντας σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες.
Αγωνιούμε για την αδειοδότηση των χώρων μας και περιμένουμε επιτέλους τη λύση στο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων.
Είμαστε στο σκοτάδι σχετικά με τη βούληση πίσω από τις σφραγίσεις και ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να προστατέψει τον πολιτισμό από αυτήν την άγρια επίθεση που δέχεται τους τελευταίους μήνες.
Kαι από τον Δήμο Αθηναίων, που ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι δέχεται πίεση να μας κλείσει, να μας αποκαλύψει επιτέλους ποιος και τι πιέζει προς την απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της χώρας”.

Ένωση Χώρων Πολιτισμού
ΕΜΚΕΘΙ
ΠΕΕΘ

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -