Υλικά για 60-70 παξιμάδια
Για το προζύμι: • 100 γρ. μαγιά νωπή ή 3 φακελάκια ξερή • 2 ποτήρια αλεύρι
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για το ζυμάρι: • 2 κιλά αλεύρι • 1/2 φλιτζάνι λάδι • 1/4 φλιτζανιού γλυκάνισο
• 250 γρ. ζάχαρη • νερό ζεστό (περίπου 800 γρ.) • 2 κουταλιές αλάτι
Εκτέλεση
Για το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτήρι περίπου χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί πηχτός χυλός. Το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει. Βάζουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι και το προζύμι, και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το λάδι και το γλυκάνισο. Σε μια κατσαρόλα έχουμε ζεστό νερό. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό και τα ανακατεύουμε να λιώσουν. Ρίχνουμε σιγά σιγά το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη λεκάνη και το ζυμώνουμε, έως ότου γίνει το ζυμάρι αφράτο δίχως να κολλάει. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και ένα ελαφρύ κάλυμμα και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου. Όταν πλέον φουσκώσει, παίρνουμε λίγο λίγο ζυμάρι και πλάθουμε σε μπαστούνι 2 εκ. Το κόβουμε ανά 8-10 εκ. περίπου. Τοποθετούμε τα κομμάτια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε λαδωμένο ταψί. Τα σκεπάζουμε πάλι για 1,5 ώρα για να φουσκώσουν. Κατόπιν τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινίσουν. Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα χωρίζουμε προσεκτικά. Κατόπιν, τα τοποθετούμε ξανά στο ταψί πλαγιαστά, σε ομόκεντρους κύκλους. Τα βάζουμε στο φούρνο στους 100°C για 5 ώρες, ώστε να στεγνώσουν και να γίνουν παξιμάδια. Διατηρούνται πολύ καιρό σε αεροστεγή κουτιά.
- Η συνταγή είναι της κυρίας Νικολέττας Δελατόλα-Φώσκολου. Πηγή: https://tinos-about.gr