Στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου ο Βασίλης Πουλαντζάς

Νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου είναι ο Βασίλης Πουλαντζάς και αντιπρόεδρος ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός, με απόφαση (23/5/2018) της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Η τριετής θητεία του προηγούμενου ΔΣ,  υπό τον σκηνοθέτη Θανάση Παπαγεωργίου, ολοκληρώθηκε, στις αρχές Μαΐου.

Η νέα σύνθεση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, με τριετή θητεία, που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και είναι η εξής:

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, Ρήγας Αξελός.

-Πρόεδρος αναλαμβάνει ο πολιτικός μηχανικός, θεατρικός παραγωγός και μεταφραστής, Βασίλης Πουλαντζάς (στη βασική φωτογραφία).

-Αντιπρόεδρος ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός.

Μέλη του Δ.Σ. είναι οι:

Βαρδαρός Λεωνίδας του Ξενοφώντα, ηθοποιός, ως εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Γαβρίλη Αλεξάνδρα (Αλεξία) του Θεοδώρου, ηθοποιός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Σταθόπουλος Μιχαήλ του Παναγιώτη, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τσιάνος Κωνσταντίνος του Ιωάννη, σκηνοθέτης, ηθοποιός.

Χρυσούλης Ιωάννης του Θεοδώρου, θεατρικός συγγραφέας, ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

  • Να σημειωθεί πως ο Βασίλης Πουλαντζάς ασχολείται τουλάχιστον τρεις δεκαετίες με το θέατρο, καθώς είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας που έχει ιδρύσει από το 1987 μαζί με τη σύζυγό του Μπέτυ Αρβανίτη. Η Θεατρική Εταιρεία «ΠΡΑΞΗ» ξεκίνησε το 1987 τη δική της πορεία αναζήτησης. Η ανάγκη για έκφραση οδηγεί στο βίωμα, κι εκείνο όταν πραγματώνεται, ανοίγει σχισμές μέσα από τις όποιες προβάλλουν καινούργια ερωτήματα και νέες επιθυμίες. Αυτή η ιδιαίτερη καλλιτεχνική λειτουργία αντλεί την αλήθεια μέσα από την επώδυνη και αυθεντική διαδικασία, τη ζωντανή πράξη που χάνεται. Αυτό είναι όμως το θέατρο, η πιο εφήμερη από όλες τις τέχνες. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας με δύο Σκηνές (Α΄ και Β΄), στις οποίες έχουν παρουσιαστεί περισσότερα από 60 έργα του κλασικού και σύγχρονου παγκόσμιου θεάτρου όπως επίσης και Ελλήνων δημιουργών.
  • Από τις 17 Μαρτίου 2016, ο κ. Βασίλης Πουλαντζάς, είχε αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου, μετά την παραίτηση του Κυριάκου Κατζουράκη (εικαστικού, σκηνοθέτη, ομότιμου καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ενώ τον κ. Ιωσήφ Βιβιλάκη (θεατρολόγο, καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), μετά την παραίτησή του είχε αντικαταστήσει – την ίδια ημέρα – ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.