24.7 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στέλιος Τσολακάκης. Τώρα δίνει «ραντεβού» σε άλλους μαχαλάδες και σε άλλα στέκια…

 

 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

«Θα φέρω γύρα τους μαχαλάδες
κι όλα τα στέκια που την αράζαμε
Κοντά σου βρήκα πολλούς μπελάδες
όλο χωρίσαμε κι όλο μονιάζαμε»…

 

***

Από αυτό το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα που ερμήνευσε ο Σταμάτης Κόκκοτας μάθαμε και τον στιχουργό Στέλιο Τσολακάκη.
Τον είχαμε γνωρίσει όμως και σε μια χρονιά με έντονες πολιτικές διαμάχες και κυβερνητική αστάθεια. Ήταν το 1966 και το «Θέατρο Ακροπόλ» από το καλοκαίρι του 1965 είχε… ειδικευθεί στις πολιτικές επιθεωρήσεις.
Η σεζόν του 1966 άρχισε με την επιθεώρηση των Ασημακόπουλου – Σπυρόπουλου – Παπαδούκα «Ραντεβού στις κάλπες» από τον θίασο της Ρένας Βλαχοπούλου. Σε αυτή την παράσταση ο Στέλιος Τσολακάκης είχε πάρει μέρος σε τρία σκετς:
*«Το συρτάκι», με τη Γοργώ Χρέλια και την Κάτια Αθανασίου.
*«Πολιτική επιστράτευσις», με Νινή Τζάννετ, Φιλίμωνα Μεθυμάκη, Αντώνη Παπαδόπουλο και Κώστα Καφάση.
*«Ζητείται υπηρεσία», με Γιάννη Γκιωνάκη, Μαρίνα Πεφάνη, Μαργαρίτα Αθανασίου, Ραφαήλ Ντενόγια και Φ. Παπαλάμπρου.

***

Παραγωγός: Βασίλης Μπουρνέλλης
Συμμετείχαν: Ρένα Βλαχοπούλου, Σωτήρης Μουστάκας, Έρρικα Μπρόγερ, Μαργαρίτα Μπρόγερ, Αντώνης Παπαδόπουλος, Φιλήμων Μεθυμάκης, Δημήτρης Βορρές, Γοργώ Χρέλια, Κάτια Αθανασίου, Σάκης Τσολακάκης, Γιάννης Γκιωνάκης, Φώτης Παπαλάμπρου, Νινή Τζαννέτ, Λίντα Άλμα, Γιάννης Φλερύ, Ελένη Σταυροπούλου, Ραφαήλ Ντενόγιας, Καίτη Μπελίντα, Ντόρα Γιαννακοπούλου, Κώστας Καφάσης, Χρήστος Πατρινός, Μαρίνα Πεφάνη.

***

Τον Δεκέμβριο του 1966 και πάλι στο «Θέατρο Ακροπόλ» ο μουσικός θίασος Ρένας Βλαχοπούλου, Βασίλη Αυλωνίτη, Μπέττης Μοσχονά και Νινής Τζάννετ παρουσίασε τη σατιρική επιθεώρηση των Ασημακόπουλου, Σπυρόπουλου, Παπαδούκα «Βρε που πάμε»! Σκηνοθεσία – Χορογραφίες Γιάννη Φλερύ. Μουσική Λυκούργου Μαρκέα. Σκηνογραφία-Κοστούμια: Ριακόνι. Τραγούδι από τη Νάντια Κωνσταντοπούλου. Συμμετείχε το χορευτικό ζευγάρι: Γιάννης Φλερύ – Λίντα Άλμα και το μπαλέτο του «Ακροπόλ». Πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί: Ρένα Βλαχοπούλου, Βασίλης Αυλωνίτης, Μπέττη Μοσχονά, Σωτήρης Μουστάκας, Νινή Τζάννετ, Αλέκος Τζαννετάκος, Στέλλα Στρατηγού, Στέλιος Τσολακάκης, Ντόρα Κωστίδου, Φώτης παπαλάμπρου, Μαργαρίτα Αθανασίου, Φιλήμων Μεθυμάκης, Σάσα Καστούρα, Μάκης Δεμίρης, Ιωάννα Μουρούζη, Στέλιος Σαμαράς, Άννα Νικολούτσου και Μπέττη Αγαθοπούλου.

***

Τον Στέλιο Τσολακάκη, εκτός από τους «Μαχαλάδες» του Ζαμπέτα, τον τραγουδήσαμε επίσης στην «Ψεύτικη αγάπη», στο «Γιατί να σ’ αγαπώ», στο «Φεύγω μόνος μου» και στα «Ματάκια μου».

***

Ο στιχουργός, ηθοποιός του μουσικού θεάτρου και σπουδαίος νουμερίστας Στέλιος Τσολακάκης έφυγε από τη ζωή την παραμονή των Χριστουγέννων. Έσβησαν τα φώτα της ράμπας στα 88 του χρόνια…
Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Βίκυ Παππά.
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός έγινε στο Κοιμητήριο της Ραφήνας.

***

Ο Στέλιος Τσολακάκης έγινε γνωστός μέσα απ’ τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου [κυρίως τότε με το όνομα Σάκης]. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932 και απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Ήταν επιθεωρησιογράφος, σεναριογράφος και στιχουργός.
Σκηνοθέτησε την ταινία «Τέρμα τα δίφραγκα» το 1962. Μετανάστευσε το 1973 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργάστηκε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

***

Στην Ελλάδα πήρε μέρος στις ταινίες: Ο άνθρωπος του τρένου (1958), Τα ντερβισόπαιδα (1960), Στην πόρτα της κολάσεως (1960), Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα (1960), Τα Χριστούγεννα του αλήτη (1962), Τέρμα τα δίφραγκα (1962), Οι κατεργάρηδες (1963), Ο αδελφός μου ο τροχονόμος (1963), Η δική σου μοίρα με σέρνει (1964), Η μοδιστρούλα (1964), Διπλοπεννιές (1966), Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις (1966), Ο ανακατωσούρας (1967), Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1971), Δυο έξυπνα κορόιδα (1971), Ο πρίγκηπας της αγοράς (1972), Ο Πούσκας των Πετραλώνων (1972), Ο Πατούχας (1972), Το πιο γρήγορο μπουζούκι (1973), Παραλάβατε Διορισμόν (1996).

***

Ο θάνατος του Στέλιου Τσολακάκη έγινε γνωστός μέσα από ανάρτηση στο facebook στη σελίδα «Μουσικό Θέατρο» του Γιάννη Χριστόπουλου. Στη συνέχεια και από τη σελίδα του Σπύρου Μπιμπίλα στο facebook.

***

Πηγή πληροφοριών: ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ, 
BLOG ΡΕΝΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ KAI http://greekactor.blogspot.com/

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -