Cat Is Art

Σταυρούλα Τσολακίδου: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι κέρδισε και υποτροφία για τις ΗΠΑ

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 2000. Από τα 8 της χρόνια έπαιζε σκάκι με τη μεγαλύτερη αδελφή της. Έμαθε από τον πατέρα της τους βασικούς κανόνες και στη συνέχεια άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα σκακιού στο Σχολείο της, στο 2ο Δημοτικό Καβάλας.

Από εκεί και πέρα οι διακρίσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Έτσι η Σταυρούλα Τσολακίδου τον Ιανουάριο του 2016 με την εξαιρετική της απόδοση στο ισχυρό τουρνουά της Μόσχας συμπλήρωσε τις απαραίτητες νόρμες ώστε να της απονεμηθεί από την FIDE ο τίτλος της Γκραν-Μετρ Γυναικών.

***

Το σπίτι έχει γεμίσει κύπελλα και μετάλλια και είναι ακόμη μόλις 19 χρόνων.

• Αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κορασίδων κάτω των 14, στα Αραβικά Εμιράτα, το 2013.
• Αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κορασίδων κάτω των 16 ετών, στη Χαλκιδική, το 2015.
• Αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων κάτω των 18 ετών, στη Ρωσία, το 2016.
• Διεκδικεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέχρι 20 ετών, στο Νέο Δελχί της Ινδίας, από τις 14 έως και τις 26 Οκτωβρίου 2019.

***

 

 

 

 

Όμως τη μεγάλη κίνηση την έκανε πέρυσι, το 2018, όταν πήρε μέρος στο μεγάλο τουρνουά σκάκι του Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν κάθε χρόνο μόνο 10 επιλεγμένοι σκακιστές και σκακίστριες απ’ όλο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους ήταν και η Σταυρούλα.

Όπως είπαν οι διοργανωτές, δεν τη γνώριζαν καλά πριν από τους αγώνες. Μετά όμως άλλαξαν γνώμη: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατάφερε να ξεχωρίσει στη σπουδαία αυτή διοργάνωση, κατακτώντας την 2η θέση, αντιμετωπίζοντας 4 Γκραντ Μετρ, 4 Ιντερνάσιοναλ Μετρ και μια Γυναίκα Γκραντ Μετρ.

Αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας ήταν να κερδίσει μια πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις των ΗΠΑ.
Την απόφαση αυτή πήρε ο μεγάλος χορηγός των αγώνων, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει ως στόχο να καταστήσει το Σεντ Λούις σκακιστική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Σταυρούλα Τσολακίδου αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Καβάλας με βαθμό απολυτηρίου Άριστα 19,4 και στη συνέχεια πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Όμως φέτος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα προς τις ΗΠΑ, συνδυάζοντας τις σπουδές της στην ψυχολογία, με την παρουσία της σε μια σκακιστική ομάδα υψηλότατου επιπέδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την εξέλιξή της στο πνευματικό αυτό άθλημα, όσο και την επιστημονική της σταδιοδρομία.

***

 

 

Η Σταυρούλα πρώτα θα πάει στο Σεντ Λούις, προκειμένου να προσαρμοστεί και να ξεκινήσει τις σπουδές της στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα πάει στο Δελχί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέχρι 20 ετών.

Ακολουθεί το Μπατούμι της Γεωργίας (από τις 23 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου 2019), όπου θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών.

***

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε μια «μονομαχία» της Σταυρούλας Τσολακίδου με τον Νατάν Σαράνσκι, έναν από τους λίγους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να νικήσουν τον Γκάρι Κασπάροφ.

Το τελικό σκορ ήταν 2,5 – 1,5 υπέρ της Σταυρούλας η οποία μετά τον αγώνα είπε: «Ήταν πολύ καλός, παίζει πολύ επιθετικά, μου άρεσε το παιχνίδι που κάναμε, αν και προτιμώ τους αγώνες χωρίς χρονόμετρα».

***

Η Σταυρούλα Τσολακίδου αγωνίζεται στον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, σε έναν σύλλογο που χρόνια τώρα τιμά το ελληνικό σκάκι δημιουργώντας μία παράδοση επιτυχιών σε όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις που συμμετέχει και έχοντας αναδείξει πλήθος αξιόλογων σκακιστών.

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΣταυρούλα Τσολακίδου: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι κέρδισε και υποτροφία για τις ΗΠΑ

Related Posts