Cat Is Art

Στάθης Δρογώσης: Πέντε βήματα – προτάσεις για να αναζωογονηθούν όλες οι γειτονιές της Αθήνας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Μιας και είμαι λάτρης των τραγουδιών που άκουγα ως παιδί, δεν μπορούσε παρά να με συγκινεί το «Ήρθες αργά» των Βέλλα – Κοφινιώτη με την Κάκια Μένδρη. Συχνά λοιπόν μια νέα ερμηνεία με ανάγκαζε να πηγαίνω στην άκρη, να παρκάρω και να το απολαμβάνω…

Μου είχε κάνει εντύπωση ο σεβασμός στην πρώτη εκτέλεση. Ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω να βρω ποιος το τραγουδάει. Όμως πριν από λίγους μήνες στην παρουσίαση ενός βιβλίου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο είδα, άκουσα και απόλαυσα αυτό το τραγούδι από τον καλλιτέχνη που δεν είχα αναζητήσει.

Το περίεργο είναι πως καθόμαστε δίπλα δίπλα. Δεν τον ήξερα και άκουσα το όνομά του όταν τον κάλεσαν να ανέβει στη σκηνή. Παίζοντας στο πιάνο, τραγούδησε το «Ήρθες αργά» που το αφιέρωσε στη Σεμίνα Διγενή που παρουσίαζε το βιβλίο της.

Έκπληξη πρώτη: Μας απογείωσε και με την ερμηνεία αλλά και με τη σεμνότητά του.

Το όνομά του: Στάθης Δρογώσης.

 

***

 

Τον ρώτησα πώς και αντιμετώπισε με τέτοια ευαισθησία και σεβασμό αυτό το τόσο παλιό τραγούδι…
Κι εκείνος μου απάντησε: «Χρωστάω πάρα πολλά πράγματα στη γιαγιά μου, γιατί μέσω αυτής είχα την πρώτη μου επαφή με τη μουσική. Όταν φεύγανε οι γονείς μου, τραγουδούσε αυτά τα υπέροχα τραγούδια. Έτσι όταν ήρθε ο καιρός διασκεύασα και το «Ήρθες αργά» έτσι όπως μου το έμαθε. Στην ουσία, το έπαιζα στο πιάνο μικρός και κείνη τραγουδούσε. Μετά από χρόνια οι μνήμες εκείνης της εποχής αναδύθηκαν. Πρόσθεσα αυτή την εκτέλεση στον πρώτο προσωπικό δίσκο μου που τον αφιέρωσα ολόκληρο στη γιαγιά»…

 

Έκπληξη δεύτερη: Ασυνήθιστη ευαισθησία στη σκληρή εποχή μας… Μάλιστα με την ίδια ακριβώς ευαισθησία αντιμετωπίζει ο Στάθης Δρογώσης και τη σημερινή εποχή και αυτό φαίνεται στους στίχους που γράφει για τα τραγούδια του.

 

***

 

-Ωραία τα μνημεία αλλά η Αθήνα χωρίς κατοίκους, χωρίς τα έθιμά της και χωρίς τον σύγχρονο πολιτισμό της δεν θα είναι ελκυστική…

Δεν έδωσα συνέχεια ύστερα από εκείνη τη συνάντηση μέχρι που ένα βράδυ βρίσκομαι στο Θέατρο «104» για να δω το έργο «Ο Παίκτης» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη. Στο φινάλε, όταν άναψαν τα φώτα – στον χαιρετισμό – ανάμεσα στους συντελεστές ήταν και ο Στάθης Δρογώσης.

Έκπληξη τρίτη: Με τις μουσικές του συνθέσεις είχε δημιουργήσει το κατάλληλο ηχητικό περιβάλλον για τους ήρωες του Ντοστογιέφσκι.

***

Αναζητώντας να μάθω περισσότερα για τον Στάθη Δρογώση κατέφυγα στο Facebook.

Τότε ήρθε και η τέταρτη έκπληξη επειδή μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα αυτό που διάβασα στο παρακάτω κείμενό του:

«Όπως κάποιοι ξέρετε το 2014 εκλέχτηκα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Αρχικά ήμουν μέλος στην «Ανοιχτή Πόλη», αλλά με τα γεγονότα του 2015 αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ. Είμαι λοιπόν Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές που έρχονται αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Σοφιανό.
Κάθε μέρα θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τον δήμο αλλά και με τα τραγούδια μου και με τα θεατρικά μου. Όμως δεν σας κρύβω ότι μου άρεσαν αυτά τα 5 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο. Ασχοληθήκαμε με πάρα πολλά θέματα και με τον πολιτισμό. Την Αθήνα την αγαπάω και την πονάω.
Οπότε αν σκέφτεστε να ψηφίσετε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ρίξτε κι ένα σταυρό σε μένα…
Εννοείται ότι δεν κάνω προσωπικό προεκλογικό αγώνα, ούτε έχω χορηγούμενες δημοσιεύσεις κλπ. κλπ.».

 

*

 

Αυτή η τελευταία αράδα με ώθησε να τον αναζητήσω, να επικοινωνήσω μαζί του και να του ζητήσω να απαντήσει σε έξι ερωτήσεις για το catisart. Δέχθηκε. Και να εδώ τώρα είναι ευκαιρία – και χαρά – να μάθουμε και τη χωρίς νότες πλευρά του Στάθη Δρογώση.

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν…

 

*

 

Ο Στάθης Δρογώσης στον χώρο που στεγάζεται η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων μίλησε με τους εργαζόμενους της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας που είχαν κοινή πρόβα.

 

– Έχει η Αθήνα την πολιτιστική ζωή που της αξίζει; Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

 

* Η πρωτεύουσα είναι τυχερή που έχει τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Έχει εκατοντάδες υπαλλήλους. Έχει τα 5 υπέροχα μουσικά σύνολα του δήμου: Φιλαρμονική, Συμφωνική, Χορωδία, Big band και Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής. Έχει φυσικά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Ξέρει ο Αθηναίος για όλα αυτά; Όχι δυστυχώς. Πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί ο Οργανισμός. Τα μουσικά σύνολα πρέπει να κάνουν δράσεις σε όλες τις γειτονιές. Χωρίς εισιτήριο. Τα σύνολα του δήμου δεν μπορούν να διοικούνται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι συναυλίες στο «Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας» θα πρέπει να είναι δωρεάν ή με ελάχιστο συμβολικό εισιτήριο. Σκοπός των συνόλων πρέπει να είναι η επαφή του Αθηναίου με την κλασική μουσική και όχι μόνο. Η δημοτική βιβλιοθήκη πρέπει επίσης να αναβαθμιστεί. Πρέπει να ανοίξει παραρτήματα σε όλες τις κοινότητες. Δεν πρέπει να αφήνουμε ένα τόσο μεγάλο ανθρώπινο κεφάλαιο να μαραζώνει. Τέχνη για όλους. Μπορούμε.

 

– Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης του αρχαιολογικού προσώπου της;

 

* Η απάντηση είναι ξεκάθαρα θετική. Τα μουσεία της πόλης είναι υποστελεχωμένα. Και ενώ έχουμε εξαιρετικά τμήματα αρχαιολογίας και εκπληκτικούς επιστήμονες όλα δείχνουν να δουλεύουν λάθος. Επίσης έχουμε παραμελήσει «μουσειακά» και τις άλλες ιστορικές περιόδους της πόλης. Η Αθήνα έχει συνεχόμενη ιστορία αιώνων. Δεν είναι απλά η Ακρόπολη και δύο τρία άλλα σημεία. Όμως αυτό είναι δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει όμως και ο Δήμος να κάνει προτάσεις.

 

– Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθηθεί το εμπόριο και οι μικρομεσαίοι έτσι ώστε να αναζωογονηθεί το κέντρο και οι γειτονιές της Αθήνας;

 

* Είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τα εξής πέντε βήματα:

ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει δραστική μείωση των δημοτικών τελών. Μετά τα μνημόνια ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων έχει 45 εκατ. ευρώ λιγότερες δαπάνες για μισθοδοσία. Αυτή η μείωση δεν έχει περάσει στα τέλη.

ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσουν το τέλος διανυκτέρευσης τα μεγάλα ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής δεν το εισπράττει ο δήμος.

ΠΡΕΠΕΙ να φωτιστεί καλύτερα η πόλη και να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα της ασφάλειας σε όλες τις γειτονιές. Σε αυτό το αρμόδιο υπουργείο είναι υπεύθυνο.

ΠΡΕΠΕΙ να συντηρηθούν καλύτερα οι κοινόχρηστοι χώροι και οι παιδικές χαρές. Σε μια όμορφη πλατεία ανοίγουν και όμορφα μαγαζιά.

ΠΡΕΠΕΙ να επιβραβεύονται οι τίμιοι και συνεπείς καταστηματάρχες και να κλείνουν αυτοί που δεν σέβονται τους νόμους και το κοινωνικό σύνολο.

 

– Ως επισκέπτης τι θα αναζητούσατε στην πρωτεύουσα;

 

* Θα ήθελα να έβλεπα ενεργούς και τους κατοίκους της Αθήνας. Ο πλούτος σε μια πόλη είναι οι κάτοικοί της. Διαφωνούμε εντελώς με την «ερημοποίηση» λόγω τουρισμού και Airbnb μεγάλων περιοχών του κέντρου. Ωραία τα μνημεία αλλά Αθήνα χωρίς κατοίκους, χωρίς τα έθιμά της και χωρίς τον σύγχρονο πολιτισμό της δεν θα είναι ελκυστική

 

– Ασχολείστε αρκετά χρόνια με τα κοινά. Τι θα προτείνατε για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες;

 

* Η Αθήνα έχει μεγάλα ποσοστά κατοίκων με βιοτικό επίπεδο κάτω των ορίων της φτώχειας. Μάλιστα τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων «ΚΥΑΔΑ» είναι σοκαριστικά. Ένας στους 6 Αθηναίους ζήτησε στήριξη για στέγαση ή τροφή και ρουχισμό το 2018.

Πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι το να μην πληρώνουν καθόλου αυτοί οι άνθρωποι δημοτικά τέλη στη ΔΕΗ κ.λπ.
Θα ήταν μια αρχή…

 

***

 

Πριν από την τελευταία ερώτηση ας δούμε ένα σύντομο βιογραφικό του…

 

***

 

Ο Στάθης Δρογώσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια και στην Κυψέλη. Είναι πτυχιούχος πιάνου με σπουδές κοντά στην καθηγήτρια κα Μοιρούλα Νάσου, ενώ έχει κάνει και σπουδές ανώτερων θεωρητικών και κρουστών ορχήστρας. Επίσης είναι πτυχιούχος της σχολής «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Υπήρξε τραγουδιστής και ένας από τους βασικούς συνθέτες του συγκροτήματος «Τα φώτα που σβήνουν».
Εκτός από τη μουσική ασχολείται ως ενεργός πολίτης με τα κοινά. Από το 2012 συμμετέχει στη συνέλευση του Κοινωνικού Ωδείου στο οποίο δίδονται μαθήματα μουσικής δωρεάν από εθελοντές σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Από το 2013 συμμετέχει στην κολεκτίβα ΑΓΑΠΗΡΕ+ μαζί με τους Νατάσα Μποφίλιου, Μαριέτα Φαφούτη, Μανώλη Φάμελλο, Φοίβο Δεληβοριά, Κωστή Μαραβέγια, Θέμη Καραμουρατίδη, Σπύρο Γραμμένο, Γεράσιμο Ευαγγελάτο, Γιώργο Καραδήμο και Ράδιο Σολ.
Η κολεκτίβα κάνει δράσεις και συναυλίες αλληλεγγύης με αυτοοργανωμένο τρόπο.
Είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου συνθετών και στιχουργών «Το μέτρον»
Είναι δημοτικός σύμβουλος (Ανεξάρτητος) στο δήμο Αθηναίων εκλεγμένος το 2014.

 

***

 

 

 

-Κλείνοντας θα ήθελα να μάθω, ποιος ήχος και ποιος ρυθμός νομίζετε ότι ταιριάζει στην πρωτεύουσα;

 

*Είναι η Αθήνα πια μια πολυπολιτισμική πόλη. Νομίζω είναι ροκ πόλη. Έχω γράψει κι εγώ ένα ροκ τραγούδι γι’ αυτήν. Σας το παραθέτω. Με τους στίχους…

 

*

 

Η Αθήνα, η Αθήνα είναι η πόλη που εγώ γεννήθηκα
Στα Πατήσια στην Κυψέλη με τους πρώτους φόβους μου μετρήθηκα
Τα σχολεία στην Αθήνα είναι γκρίζα προκάτ τα κτίρια
Δεκατοπέμπτο στη Ρηνείας είδα εκεί τα πρώτα μου μυστήρια
Είδα εκεί ένα κορίτσι να κλαίει, έμοιαζε στην Αθήνα μου
Που όσο μ’ αγαπά, τόσο εγώ την πονώ.
Κάποιοι δρόμοι στην Αθήνα έχουν τρανά έχουν σπουδαία ονόματα
Έχουν αμάξια, πολλά αμάξια ναι θυμίζουν χαρακώματα
Κι όλοι τρέχουν να προφτάσουν τις μικρές τους τις ζωές τους να χορτάσουν
Μετανάστες και δυνάστες όλοι κάτω απ’ τον ίδιο βρώμικο ουρανό
Στα φανάρια τα παιδιά με κοιτάζουν πως μοιάζουν στην Αθήνα μου
Που όλο την πονώ κι όλο αυτή μου γελά
Αθήνα κέντρο ήσουν του κόσμου, φτωχή μου Αθήνα επαρχιώτισσα
Πόσες φορές, πόσες φορές «να φύγω;» σ’ ένα έρημο σταθμό θυμάμαι ρώτησα
Κι όλο λέω πως θα φύγω μακριά της, μακριά απ’ την Αθήνα μου
Μα όλο χάνομαι κι όλο αυτή με ζητά
Η Αθήνα, η Αθήνα είναι η πόλη που εγώ αναστήθηκα
Αθήνα η νύχτα, Αθήνα τα φώτα που έσβησαν…

 

*

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ “ΑΘΗΝΑ” ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΔΡΟΓΩΣΗ

 

-Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία.

 

*Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΣτάθης Δρογώσης: Πέντε βήματα – προτάσεις για να αναζωογονηθούν όλες οι γειτονιές της Αθήνας

Related Posts