Η ανέγερση ενός ακόμα ξενώνα SOS-EΛIZA για κακοποιημένα βρέφη και νήπια ξεκίνησε στο Μαρούσι.
Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος με την πολύτιμη βοήθεια δωρητών συνεχίζουν την προσπάθεια της στήριξης των παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη, δίνοντας μια συνεχή μάχη ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία καθιστούν την ύπαρξη και λειτουργία τους ανασφαλή και επίφοβη, μετά την παράλογη και καταστροφική φορολόγηση των Φιλανθρωπικών Σωματείων, αλλά και των δωρητών που συνεισφέρουν στο έργο τους.
Έτσι, μετά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κομοτηνή και το Ηράκλειο Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε η ανέγερση ενός ακόμα ξενώνα SOS-EΛIZA, χάρη σε ιδιωτική δωρεά, με στόχο την προστασία ακόμα περισσότερων βρεφών και νηπίων που έχουν υποστεί κακοποίηση, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.
Ο νέος ξενώνας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο και η λειτουργία του θα καλύπτεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Σήμερα στη χώρα μας παραμελούνται και κακοποιούνται κάθε χρόνο πάνω από 7.500 παιδιά, κάτω των πέντε ετών. O πρώτος ξενώνας SOS-ΕΛΙΖΑ είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος με το Σωματείο ΕΛΙΖΑ «Εταιρία κατά της κακοποίησης του Παιδιού», αποτελώντας πρότυπο λειτουργίας, που βασίζεται σε συνδυασμό επιστημονικής και θεραπευτικής προσέγγισης.
Σκοπός του προγράμματος είναι η φροντίδα κακοποιημένων παιδιών ηλικίας έως 5 ετών, φιλοξενώντας τα για χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια. Με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού γίνεται προσπάθεια θεραπείας και προετοιμασίας τους για ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ η προσπάθεια στήριξης στρέφεται και προς τη φυσική τους οικογένεια, ώστε να μπορέσει να τους υποδεχθεί μετά την παραμονή τους στον ξενώνα. Στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αδύνατο, τα παιδιά εντάσσονται στις Οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS.
* Τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κακοποίησης των παιδιών και των οικογενειών τους.