Το «Αϊβαλί» του Soloup συνεχίζει το ταξίδι του στα πέρατα της γης…

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Από τη Ραβέννα της Ιταλίας στο Κλερμόντ – Φεράντ της Γαλλίας και το Παρίσι. Δύο φορές στην Οξφόρδη και μία στο Λονδίνο. Στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο και στο Κίεβο της Ουκρανίας. Μετά: στο Σαν Φρανσισκο, στο Σακραμέντο (Καλιφόρνια), στη Βοστόνη (Μασαχουσέτη), στο Πανεπιστήμιο Στόκτον (Νιου Τζερσι), στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Νέα Υόρκη) και στη Φιλαδέλφεια (Πενσιλβάνια). Φυσικά στην Κωνσταντινούπολη και ασφαλώς στο Αϊβαλίκ.

Οι παραπάνω είναι μόνο οι επίσημες παρουσιάσεις που έγιναν στο εξωτερικό για το βιβλίο του graphic novel «Αϊβαλί» του Soloup (Αντώνη Νικολόπουλου).

Ήδη οι Εκδόσεις «Κέδρος» προχωρούν στην 4η έκδοση του βιβλίου το οποίο διανύει τον 5ο χρόνο από τότε που κυκλοφόρησε.

 

***

 

 

 

«Εύχομαι στα ταξίδια σου να έχεις πάντα ήρεμες θάλασσες και να βρίσκεις στο τέλος αγαπημένα λιμάνια»…

 

Έτσι είχα κλείσει τη συνέντευξη που έκανα στον Soloup τον Αύγουστο του 2015. Και πράγματι το «Αϊβαλί» ταξιδεύει πάλι στο τυπογραφείο και περιμένει να κυκλοφορήσει και στην Ισπανία.

 

Ήδη έχει μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Τουρκικά, Αγγλικά.

 

-Στη Γαλλία (Clermont Ferrand) το βιβλίο πήρε το Βραβείο Coup de Coeur.

 

– Στο Μουσείο Μπενάκη (στην Πειραιώς) η έκθεση με τα αυθεντικά έργα του βιβλίου κράτησε για τρεισήμισι μήνες (10/02- 17/05-2015)

 

– Η ίδια έκθεση πήγε σε μουσεία, γκαλερί, πολιτιστικούς χώρους και δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Οι παρουσιάσεις αυτές διήρκεσαν πάνω από 400 ημέρες.

 

– Με αφορμή το υλικό του graphic novel «Αϊβαλί» έγιναν μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες. Πραγματοποιήθηκαν συνέδρια και γράφτηκαν άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

 

– Τέλος έγιναν εργαστήρια κι επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και σε πανεπιστήμια.

 

***

 

 

Μια ημέρα που συνάντησα τον Soloup στην Αθήνα τον ρώτησα πώς νιώθει με αυτή την επιτυχία, κι εκείνος μου είπε:

«Είμαι ευγνώμων για τη συγκίνηση και την αγάπη των αναγνωστών κάθε γλώσσας κι εθνικότητας για το βιβλίο αυτό. Επίσης είμαι ευτυχής για την επικοινωνία και για τους φίλους που έχω αποκτήσει».

 

***

 

Το ταξίδι συνεχίζεται και εύχομαι στον Soloup να έχει ήρεμες θάλασσες και ακόμη περισσότερα «λιμάνια»…

 

***

 

ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ SOLOUP