Σοφία Μιχοπούλου. Απέραντα αξιοπρεπής. Έζησε ελεύθερα και λιτά σαν σπουργίτι…

582

«Έφυγε η ΣΟΦΙΑ – για όσους την ήξεραν και την είχαν αγαπήσει ήταν απλώς η ΣΟΦΙΑ, η υπέροχη, η απλή, η γενναιόδωρη και απέραντα αξιοπρεπής, που έζησε ελεύθερα και λιτά σαν σπουργίτι, πάντα αφοσιωμένη στο Θέατρο, στην Τέχνη της».

***

Με τα παραπάνω λόγια αποχαιρέτησε την ηθοποιό Σοφία Μιχοπούλου, ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

***

Στην ιστοσελίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, διαβάζουμε το βιογραφικό της:

«Η ηθοποιός Σοφία Μιχοπούλου δούλεψε στο Θέατρο Τέχνης όλη τη δεκαετία του ’60 με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν. Με το Άττις και το Θόδωρο Τερζόπουλο από το ’86.
Εργάστηκε για μεγάλο διάστημα με σεμινάρια και παραστάσεις στο Δραματικό Κέντρο Βιέννης.
Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και άλλους θεατρικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα.
Συμμετείχε με τον Tatsumi Hijikata και Kazuo Ono, με τον P. Brook στο Παρίσι.
Σεμινάρια: Στην Ελλάδα, Θερινή Ακαδημία και Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Κέντρο Αρχαίου Δράματος και αλλού. Στο εξωτερικό, στη Μαδρίτη, Μέριδα, στα Κανάρια νησιά (Πανεπιστήμιο Tenerrife). Στη Δραματική Σχολή του Buenos Aires. Στο Βέλγιο,Γάνδη και Δραμ. Σχολή Αμβέρσας. Θέμα: Εκπαίδευση και προετοιμασία του ηθοποιού Νόμος των αντιθέτων Ειδικές ασκήσεις για την κατάκτηση μέσα απ’ όλα τα σημεία του σώματος και της φωνής, των πηγών ενέργειας, την αρμονία ανάμεσα στο λόγο και τη σωματικότητα. Έως τη Διονυσιακή και Απολλώνια διάσταση, που βρίσκει την υπέρτατη μορφή της στο μεγάλο για τον ηθοποιό σχολείο και δάσκαλο την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

***

Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ:

*«Η Φιλονικία» του Μαριβώ – «Καθαροί, πια» της Σάρα Κέην: μία παράλληλη ανάγνωση / Μαριβώ, Κέιν Σάρα (Συγγραφέας) / Παρασκευόπουλος Γιάννης (Σκηνοθεσία) – Βασιλικό Θέατρο – Υποσκήνιο (03/12/2007).
*Θεατρικό Εργαστήριο του Κ.Θ.Β.Ε. – Α’ φάση – Βασιλικό Θέατρο – Υποσκήνιο (08/10/2007)
*Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή / Πιραντέλλο Λουίτζι (Συγγραφέας) / Χαρίτογλου Πάνος (Σκηνοθεσία) – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Αυλαία (19/01/1973)
*Μια πνοή λουλουδιών / Σώντερς Τζαίημς (Συγγραφέας) / Θεοδοσιάδης Γιώργος (Σκηνοθεσία) – Θεσσαλονίκη, Θέατρο Αυλαία (10/11/1972)
***
Με το Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε το 1985 στο θεατρικό έργο «Βάκχαι», του Ευριπίδη, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου. Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 29 και 30 Ιουνίου 1985.
Η Σοφία Μιχοπούλου ήταν στον χορό. Μαζί της ήταν επίσης: Μαίρη Ιγγλέση, Νανά Κακκαβά, Τόνια Μάνεση, Κατερίνα Μπούρλου, Αθηνά Τσιλύρα, Ελένη Φίλιππα, Χριστίνα Βαρζοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου,Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ελένη Κοκκίδου, Ειρήνη Κονίδου, Γιώτα Κουνδουράκη, Αγάπη Μανουρά, Βαρβάρα Μαυρομάτη, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Χρύσα Ρώπα, Νίκη Τουλουπάκη.
Διόνυσος, ο Κώστας Καστανάς. Τειρεσίας, ο Βασίλης Κανάκης. Κάδμος, ο Ιάκωβος Ψαρράς. Πενθέας, ο Νικήτας Τσακίρογλου. Φύλακας, ο Θόδωρος Κατσαφάδος. Α΄ Αγγελιοφόρος, ο Τάσος Χαλκιάς. Β΄ Αγγελιοφόρος, ο Τάκης Βουλαλάς. Αγαύη, η Μαρία Σκούντζου.
Στους συντελεστές: Σκηνογραφία: Σάββας Χαρατσίδης, Ενδυματολόγος: Σάββας Χαρατσίδης, Συνθέτης: Γιώργος Κουρουπός, Χορογράφος: Έρση Πήττα, Μουσική διδασκαλία: Θέσια Παναγιώτου, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Κακλέας, Βοηθός σκηνογράφου: Αντώνης Δαγκλίδης.

***

Στο «Θέατρο Τέχνης», τον Μάιο του 1965 η Σοφία Μιχοπούλου, υποδυόμενη τη Γριά, είχε λάβει μέρος στην παράσταση με τον γενικό τίτλο «Η πόλη», σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος επίσης η Κατερίνα Καραγιάννη (Σοφία) και ο Νίκος Χαραλάμπους (Μίμης). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μονόπρακτο «Η διανυκτέρευση», μαζί με τα μονόπρακτα «Η πόλη» και «Η παρέλαση».

***

Στο «Θέατρο Άττις» στις 16 Ιανουαρίου του 2004 παρουσιάστηκε το «Τρίπτυχο» Σάμουελ Μπέκετ, σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου και Σκηνοθεσία- Εγκατάσταση Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Δραματουργική Συνεργασία: Νίκος Νομικός. Μουσική: «Το Τραγούδι της Μοναξιάς» του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι. Φωτογραφίες: Johanna Weber.
Διανομή
ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ: Σοφία Μιχοπούλου, Θεόδωρος Τερζόπουλος.
ΟΧΑΪΟ ΙΜΠΡΟΜΠΤΟΥ: Θανάσης Αλευράς, Μελέτης Ηλίας, Γιάννης Στάνκογλου, Σάββας Στρούμπος, Θεόδωρος Τερζόπουλος.
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Τάσος Δήμας, Θεόδωρος Τερζόπουλος.