12.3 C
Athens
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Στη Σοφία Κόκκαλη και την Αμαλία Καβάλη τα Βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» 2020 και 2021

Με καθυστέρηση ενός χρόνου – λόγω πανδημίας – απονεμήθηκε στη Σοφία Κόκκαλη το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την περίοδο 2020 – 2021, όπου ξεχώρισε η ερμηνεία της στο έργο «Το σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου.

Την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη απένειμε η προηγούμενη κάτοχός της, η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Στη συνέχεια η Σοφία Κόκκαλη απένειμε το βραβείο για την περίοδο 2021 – 2022 στην Αμαλία Καβάλη, η οποία διακρίθηκε για τους ρόλους της στα έργα «Ο γιατρός της τιμής του» του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα και «Πόσο κοστίζει να ζεις;» της Μαρτίνα Μάγιοκ.

Η μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη» στην Πλάκα.

Το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» απονέμεται από το 2007 σε νέες ηθοποιούς του θεάτρου και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός προλόγισε την εκδήλωση και ανακοίνωσε τις δύο νικήτριες.
Θυμίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και η Επιτροπή του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη, αποτελείται από τους Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Αμαλία Μουτούση και Ρένη Πιττακή,

*Για τη χρονιά 2020-2021, το βραβείο δόθηκε στη Σοφία Κόκκαλη για το έργο «Το Σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου, σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη διασκευή/σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).
*Για το έτος 2021-2022, νικήτρια αναδείχθηκε η Αμαλία Καβάλη για τα έργα «Ο Γιατρός της Τιμής του» του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα και «Πόσο κοστίζει να ζεις;» της Μαρτίνα Μάγιοκ, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα.

Οι υπόλοιπες υποψήφιες ήταν:

*Αμαλία Αρσένη για το έργο “Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις” της Ορνέλα Βόρπσι, μετάφραση Μαρία Σπυριδοπούλου, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, Θέατρο Σταθμός.
*Μαρία Μοσχούρη για το έργο “Τουρνέ” του Ευριπίδη Λασκαρίδη, Φεστιβάλ Αθηνών, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και “Ο μαγικός κύκλος” θέατρο για παιδιά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Θέατρο Πόρτα.
*Κίττυ Παϊταζόγλου για το έργο “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ, μετάφραση Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία Δραματουργική Επεξεργασία Μαρία Πρωτόπαππα, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
*Ελένη Μπούκλη για τα έργα “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου) και, “Η Φάρμα των ζώων” του Τζόρτζ Όργουελ, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Εθνικό Θέατρο Σκηνή Ελένη Παπαδάκη, θέατρο Ρεξ.

Νικητές του Βραβείου Χορν στην τελευταία απονομή που έγινε το 2020.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ

Με αφορμή το «Βραβείο Μερκούρη», σε σχόλιό του στο Facebook ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου επειδή δεν υπάρχει κάποιο νέο σχετικό με την απονομή του Βραβείου Χορν, έγραψε τα εξής:

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν απονεμήθηκε βραβείο Χορν φέτος.
Φταίει ότι δεν έγιναν πολλές παραστάσεις λόγω πανδημίας, ή ότι τελείωσε πλέον το διαπίστευμα του Δημήτρη Χορν, απ’ το οποίο προέκυπτε η τιμητική αμοιβή του βραβείου;
Αν ισχύει το πρώτο γιατί έγιναν τα βραβεία Μερκούρη και όχι τα Χορν;
Αν ισχύει το δεύτερο δεν θα μπορούσε κάποιος φορέας, όπως π.χ. το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ή η Onassis Stegi να παρέχουν από δω και πέρα την αμοιβή του βραβείου;
Χωρίς να είμαι καθόλου βραβειολάγνος, και παρόλο που κάποιες φορές θα έπρεπε να είναι κάποιοι υποψήφιοι και δεν ήταν, νιώθω πως είναι κρίμα να ναυαγήσει ένας τέτοιος θεσμός που τόσα χρόνια δίνει μια ώθηση -κατά βάση- σε νέους ηθοποιούς, και έχει αναδείξει όντως άξιους νικητές».

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -