34.9 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Σοφία Γουργουλιάνη – Νάλια Ζήκου: Με το «Cele-Body» αγκαλιάσαμε όλο μας το ποπ παρελθόν και όλο μας το γυναικείο παρόν

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Η τέχνη δεν δημιουργεί βιώματα, αλλά ερμηνεύει τα βιώματα του καλλιτέχνη. Ο τρόπος της ερμηνείας αυτής είναι που συγκινεί τον θεατή, καθώς τα βιώματα του καλλιτέχνη γίνονται δικά του.

Ας αναρωτηθούμε τι κοινό έχουν η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Μία Γουάλας του Pulp Fiction, η Σελίν της ταινίας Before Sunrise, η Juno (Έλιοτ Πέιτζ) και η Dani του Midsommar;

Η Σοφία Γουργουλιάνη και η Νάλια Ζήκου παρουσιάζουν στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του 13ου Off Off Athens Theater Festival, το έργο «Cele-body» μια πολυμεσική παράσταση που εμπνέεται από γυναίκες ηρωίδες πραγματικές ή κινηματογραφικές και πλάθει γύρω τους έναν αφηγηματικό ιστό με πρωτότυπη μουσική και έντονες ποπ και ονειρικές αναφορές.

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Μία Γουάλας του Pulp Fiction, η Σελίν (Ζιλί Ντελπί) της ταινίας Before Sunrise, η Juno (Έλιοτ Πέιτζ) και η Dani του Midsommar μας παρασύρουν μέσα από τον συνειρμικό ποιητικό λόγο της Σοφίας Γουργουλιάνη στην κοινωνική διαμόρφωση του φύλου στο χωροχρονικό διηνεκές.

*Το έργο «Cele-body» παρουσιάζεται την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 20:15 και την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 22:00, στην κεντρική σκηνή του Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του 13ου Off Off Athens Theater Festival, σε κείμενο της Σοφίας Γουργουλιάνη και σκηνοθεσία από τη Νάλια Ζήκου.

∗Στο Catisart απαντούν η Σοφία Γουργουλιάνη και η Νάλια Ζήκου.

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

*ΣΟΦΙΑ: Με τη Νάλια (Ζήκου) δουλεύουμε μαζί εδώ και 3 χρόνια, αλλά δεν νιώσαμε ποτέ την ανάγκη να δώσουμε σ’ αυτή τη συνεργασία κάποιο όνομα. Νομίζω πως απλώς προκύπτανε τα πράγματα τόσο απλά, γρήγορα και «όμορφα» που δεν βρήκαμε ποτέ το χρόνο και την αφορμή να βάλουμε ταμπέλες στο μεταξύ μας.

ΝΑΛΙΑ: Θα συμβεί κι αυτό απλά και όμορφα, είμαι σίγουρη. Όσο για το Cele-Βody, ένα όνομα που πρώτη φορά είδα στο τελικό κείμενο που μου έστειλε η Σοφία (Γουργουλιάνη),  κατέληξα ότι ο λόγος που μου άρεσε πολύ ήταν γιατί με την πρώτη ματιά δεν σημαίνει τίποτα. Η πρώτη δική μου εντύπωση ήταν celebrity αλλά από πολλές ερωτήσεις κατάλαβα ότι αυτό δεν ήταν δεδομένο. Έχω ακούσει celebration, celestial και καταλήγω ότι το cele είναι τελικά τόσο ποπ όσο ποιητικό χρειαζόμασταν.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

ΝΑΛΙΑ: Δεν υπήρξε κάποιο «τρελό» ξεκίνημα, όπως ας πούμε κάποια σύμπτωση ή κάποιο παιχνίδι της μοίρας που να μας «έφερε κοντά». Η ιδέα γεννήθηκε νομίζω με το που μιλήσαμε 10 λεπτά ένα βράδυ μέσα στην πρώτη καραντίνα με ψωμάκια χειροποίητα και κρασί. Εδώ να σημειωθεί ότι η Σοφία φτιάχνει τα πιο νόστιμα χειροποίητα ψωμάκια.

ΣΟΦΙΑ: Το αρχικό γεγονός του Cele-Body ήταν ουσιαστικά η πρωτότυπη μουσική της παράστασης. Πέντε τραγούδια γραμμένα από τη Νάλια, εμπνευσμένα από τις ηρωίδες που απαρτίζουν τη παράσταση. Μου άρεσαν πολύ και το να γράψω έναν μονόλογο εμπνευσμένο από την κάθε ηρωίδα ήταν μια ευκαιρία λαχταριστή και όμορφη.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

ΣΟΦΙΑ: Αρχικά μας ένωσε η αισθητική με την έννοια της αντίληψης για την ομορφιά αλλά και της θέσης απέναντι στον κόσμο. Μετά, μας ενώσανε πολλοί καφέδες στα Εξάρχεια, δύο ταινίες μικρού μήκους, δύο πόντκαστ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εξομολογήσεις και φίλοι που γίνανε κοινοί.

ΝΑΛΙΑ: Η Σοφία είναι από αυτές τις σπάνιες φιλίες που ξεκίνησαν σαν συνεργασίες κι έπειτα όλα κύλησαν σωστά. Όσο για την ομάδα του Cele-body, εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με την Ανδρονίκη Τσαγκαράκου στα σκηνικά και τα κοστούμια, μια συνεργασία που άνθιζε εν μέσω covid κι επιτέλους γίνεται πραγματικότητα σε μια παράσταση με τόσες πολλές αλλαγές κοστουμιών όσους και οι χαρακτήρες της. Κι ενωνόμαστε με τέσσερις νέες ταλαντούχες ηθοποιούς, τη Γρηγορία Οικονομάκη, την Άντα Μπαϊρακτάρι, την Ελένη Αλεξοπούλου και την Τερέζα Βροντίση για τις οποίες δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων ως προς την άψογη συνεργασία μας και την όμορφη φιλία. Κορίτσια, σας ευχαριστώ!

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;

*Εξαρχής είχαμε εντοπίσει ένα μεταμοντέρνο, πειραματικό στοιχείο σε όλο το εγχείρημα. Επομένως, έχοντας δει παραστάσεις τα προηγούμενα χρόνια στο Off-Off, το θεωρήσαμε ένα ιδανικό πλαίσιο που θα μας εξασφάλιζε μια απόλυτη ελευθερία στο να δημιουργήσουμε και να «αγκαλιάσουμε» τον ίδιο μας τον καλλιτεχνικό πειραματισμό.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

*Πέντε διαφορετικές ηρωίδες βγαλμένες από τον κινηματογράφο αλλά και την πραγματική ζωή μοιράζονται τις εμπειρίες και τον εαυτό τους. Ακομπλεξάριστα, με πολύ χιούμορ και κάποια ποιητικότητα, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η Μία από το Pulp Fiction, η Σελίν από το Before Sunrise, η Τζούνο από το Juno και η Ντάνι από το Midsommar εξερευνούν τη γυναικεία τους ταυτότητα με πάθος, τρέλα και πολύ συναίσθημα.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

*Γιατί αγκαλιάσαμε όλο μας το ποπ παρελθόν, όλο μας το γυναικείο παρόν και όσο από το θέατρο νομίζουμε ότι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Γιατί θα γελάσετε πολύ, μάλλον θα συγκινηθείτε και ίσως κάπως κάποιοι να ερωτευτείτε.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

*Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα είναι η άνιση κατανομή του πλούτου. Η οποία αποτελεί την εκκίνηση και την αφορμή της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο από τις εργασιακές σχέσεις έως και τις προσωπικές.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

*Εφόσον τοποθετούμε την παράσταση στο εδώ και το τώρα, δεν γίνεται να μείνουμε ανεπηρέαστοι από την εποχή. Δεν προσπαθήσαμε βέβαια σε καμία περίπτωση να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο πολιτικού και κοινωνικού διδακτισμού. Φροντίσαμε να είμαστε πρωτίστως ειλικρινείς απέναντι σε όσα μας καίνε προσωπικά. Και, μάλλον, αυτό που είχαμε μέσα μας ήταν η γυναικεία ταυτότητα και το τι αυτή σημαίνει το 2023.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

*Μας εντυπωσίασε ο υπέροχος συντονισμός από την ομάδα του Θεάτρου και η επαγγελματικότητα του Φεστιβάλ!

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

ΣΟΦΙΑ: Να είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και να αγκαλιάσει όλες του τις πλευρές, τις στιγμές και τα αισθήματα.

ΝΑΛΙΑ: Και να μιλάει ευγενικά στον εαυτό του μέσα στο κεφάλι του.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

*Να «αγκαλιάζουν» τις «μικρές» θεατρικές ομάδες. Έχουν όραμα, πάθος και αισθητική.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

ΝΑΛΙΑ: Θα παρουσιάσουμε ένα ακόμα έργο της Σοφίας Γουργουλιάνη, το «The healing process is over» στο Adapt Festival 3 στις 11/6 στο θέατρο Tempus Verum.

Σοφία και Νάλια σας ευχαριστώ πολύ!

*Κι εμείς ευχαριστούμε το Catisart.

Για το 13ο Off – Off Athens η Σοφία Γουργουλιάνη και η Νάλια Ζήκου στο έργο «CELE-BODY»

***

Οι συντελεστές της παράστασης

Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου

Μουσική σύνθεση & Επιμέλεια: Νάλια Ζήκου

Κινησιολογία: Ελένη Αλεξοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γουργουλιάνη

Βίντεο: Νάλια Ζήκου

Υπεύθυνη παραγωγής: Γρηγορία Οικονομάκη

Ερμηνεύουν: Ελένη Αλεξοπούλου, Τερέζα Βροντίση, Νάλια Ζήκου, Άντα Μπαϊρακτάρι, Γρηγορία Οικονομάκη.

***

Έρχεται το Off – Off Athens Theater Festival του 2023 όπως πάντα ανατρεπτικό και σε νέα τροχιά

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -