31.4 C
Athens
Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Off Off Athens / Θεατρική Ομάδα Tournesol: Η παράσταση «Electre(s)» ευελπιστεί να δώσει μια άλλη προοπτική στο τραγικό

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

«Στην παράσταση «Electre(s)» βλέπουμε το μύθο της Ηλέκτρας μέσα από τη δική μας αφήγηση, επηρεασμένη από τις διαφορετικές εκδοχές αυτού του μύθου ανά τους αιώνες».

Αυτό απαντούν στο catisart.gr τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Tournesol, σε συνέντευξή τους με αφορμή το έργο τους που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Off Off Athens Theater Festival.

Επίσης αποκαλύπτουν ποια είναι η Ηλέκτρα και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι διαφορετικές φωνές της.

Παράλληλα ερωτούν: Συμπάσχει κανείς μαζί της, αν κοιταχτεί στον καθρέφτη; Ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι εχθροί στο ταξίδι της προσωπικής της ευθύνης και ελευθερίας;

Στα ερωτήματα αυτά θα πάρουμε απαντήσεις βλέποντας το έργο «Electre(s)» στο Off Off Athens του Θεάτρου Επί Κολωνώ και διαβάζοντας τη συνέντευξη της Θεατρικής Ομάδας Tournesol, που ακολουθεί.

***

«Electre(s)»

Θεατρική ομάδα: Tournesol
Συγγραφέας: Σοφοκλής
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Nicolas Artaud
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Σύνθεση: Κλεονίκη Καρπώνη, Έλλη Κατωδρύτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Πρωτότυπη Μουσική: Capétte
Κίνηση: Μάρω Πέτλη
Φωτισμοί: Λία Μιχάλη
Βίντεο – Φωτογραφίες: Άσπα Σιώκου

Ερμηνεύουν: Λία Μπάστα, Κλεονίκη Καρπώνη

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

•Τρίτη 25 Ιουνίου στις 20:15 & Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 22:00

***

Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;

*Tournesol: Η ομάδα, ούσα γαλλομαθής, έχει το όνομα Tournesol που σημαίνει ηλιοτρόπιο. Η γαλλική ετυμολογία, «στρέφομαι προς το έδαφος», έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική, «στρέφομαι προς τον ήλιο». Η διττή μας φύση πάντα θα έχει την ίδια ανάγκη για φως και για σκοτάδι. Εξαρτάται από ποιο πρίσμα επιλέγουμε να αντικρίσουμε κάθε έκφανση της ζωής.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;

Tournesol: Η ιδέα της ομάδας προέκυψε από την ανάγκη μας να διηγηθούμε ιστορίες παράλληλα σε δύο γλώσσες, τα ελληνικά και τα γαλλικά. Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει την επικοινωνία πάνω στη σκηνή, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη επικοινωνία.

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

Tournesol: Συνδεόμαστε και οι τρεις, η Έλλη, η Λία και εγώ, με τη Γαλλία με διαφορετικούς τρόπους. Η Έλλη με συγγενικές σχέσεις και σπουδές στο Μονπελιέ, η Λία ζει τα τελευταία δύο χρόνια στη Μασσαλία όπου ασχολείται ενεργά με το θέατρο και τον χορό κι εγώ έζησα στο Παρίσι για πέντε χρόνια όπου και συνέχισα τις θεατρικές μου σπουδές. Όσο ζούσα εκεί, δημιουργήθηκε η ανάγκη να εκφράσω την ψυχολογία του ανθρώπου που αφήνει τα οικεία, ώστε να συναντήσει νέους τόπους, νέες κουλτούρες, μια άλλη ελευθερία, αλλά και μια άλλη μοναξιά. Πόσο μας επηρεάζει η γλώσσα που μιλάμε στην καθημερινότητά μας και πώς διατηρούμε την ταυτότητά μας σε έναν ξένο τόπο;

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off Off Athens;

Tournesol: Όταν εμφανίστηκε αυτή η ευκαιρία, σκεφτήκαμε πως θα ήταν ο ιδανικός τόπος και πλαίσιο να παρουσιάσουμε τη δημιουργική μας προσπάθεια για πρώτη φορά. Είναι ό,τι πιο ζεστό και ελπιδοφόρο να ανοίγει κανείς μια πόρτα έκφρασης στους καλλιτέχνες που τόσο το έχουν ανάγκη, όπως το Θέατρο επί Κολωνώ και το Off off Athens festival. Η βοήθεια και η στήριξη σε όλα τα επίπεδα είναι ανεκτίμητη.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

Tournesol: Βλέπουμε το μύθο της Ηλέκτρας μέσα από τη δική μας αφήγηση, επηρεασμένη από τις διαφορετικές εκδοχές αυτού του μύθου ανά τους αιώνες. Ποια είναι η Ηλέκτρα και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι διαφορετικές φωνές της; Συμπάσχει κανείς μαζί της, αν κοιταχτεί στον καθρέφτη; Ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι εχθροί στο ταξίδι της προσωπικής της ευθύνης και ελευθερίας;

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

Tournesol: Η παράστασή μας ευελπιστεί να δώσει μια άλλη προοπτική στο τραγικό, αλλά και στο σύγχρονο με μόνο σκοπό να καταγράψει τα αιώνια συναισθήματα, αξίες και δεινά του ανθρώπινου είδους, όπως τη δικαίωση, την ταπείνωση, την ελευθερία, τη βία, την αγάπη και την τρυφερότητα, τις ενοχές. Σε όλη την υφήλιο πάντα μια Ηλέκτρα θα πάσχει και θα αγαπά.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

Tournesol: Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, η βία, η αποδυνάμωση της έννοιας της κοινότητας, της επικοινωνίας, της ανθρωπιάς.

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

Tournesol: Όπως προανέφερα, η παράστασή μας είναι επηρεασμένη άμεσα από τη σύγχρονη ζωή και τέχνη. Θα ήταν υποκριτικό να θεωρήσουμε πως είμαστε αποκομμένοι ή ανεξάρτητοι από τη ζωή σήμερα, αλλά και από τις τάσεις της. Χωρίς όρους επικαιρότητας, αλλά με σκέψη προς την έννοια του φεμινισμού, εάν αυτό θεωρείται μόνο σημερινό.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;

Tournesol: Το θέατρο επί Κολωνώ μάς δημιούργησε την αίσθηση της ασφάλειας με τον οργανωτικό του σχεδιασμό, αλλά και το φιλικό κλίμα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

Tournesol: Την ίδια συμβουλή που δίνω στον εαυτό μου. Να μην ξεχνώ το παιδί που ονειρευόταν μια ζωή μέσα στο θέατρο, η πάλη της καθημερινής ζωής να μη γίνει ποτέ τροχοπέδη στο όνειρο. Ανοιχτά μάτια και αυτιά, ανοιχτό συναίσθημα.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

Tournesol: Οι πραγματικοί θεατρόφιλοι δε θεωρώ πως χρειάζονται συμβουλές. Η τέχνη δεν είναι καταναλωτικό είδος. Όσα και αν έχει να μας προσφέρει, χρειάζεται από εμάς τους ίδιους ανοιχτή ψυχή, να μη φοβόμαστε το συναίσθημα και την αλήθεια, ο άνθρωπος να είναι η προτεραιότητά μας σε αυτήν τη ζωή. Τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως η τέχνη είναι πρωτογενές αγαθό και πως η ψυχή όντως χρειάζεται την τροφή της. Και… λίγη αγάπη προς τους καλλιτέχνες! Το έχουμε ανάγκη.

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Tournesol: Θέλουμε οι Electre(s) μας να εξελιχθούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους εδώ, αλλά και στο εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -