33.3 C
Athens
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Σκιές από δέκα διαφορετικές τέχνες στο Ρέθυμνο

Η ομάδα οργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων desarch παρουσιάζει το δρώμενο «Σκιές στην Πόλη». Μια μοναδική καλλιτεχνική σύνθεση 25 και πλέον καλλιτεχνών από δέκα διαφορετικές μορφές τέχνης (Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Ζωγραφική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Κόμικ, Μουσική, Ποίηση/Πεζό, Φωτογραφία, Χορός).
Θα παρουσιαστεί από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αίθουσα Πυροβολικού στη Φορτέτζα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεθύμνου 2013.
[…] Στις ιστορίες που φτιάχναμε με τα χέρια μας στον τοίχο του δωματίου μόλις έπεφτε το σκοτάδι, στις ιστορίες του Καραγκιόζη, του Πήτερ Παν και του Λούκυ Λουκ, η σκιά συμβόλιζε το άπιαστο, δημιουργούσε ψευδαισθήσεις, ομολογούσε αλήθειες και μας έκανε παρέα στα παιδικά μας χρόνια. Κάποιες φορές μας τρόμαζε, άλλες μας διασκέδαζε. Μας άφηνε να της καταλογίσουμε το σκοτάδι που μας περιέβαλε. Πάντα όμως, σε ένα δεύτερο χρόνο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η σκιά αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι μόνο στο ατομικό επίπεδο, που συνήθως περιοριζόταν, αλλά σε ένα μεγαλύτερο, συλλογικό. Έχει αντικαταστήσει την ουσιαστική παρουσία του πολίτη στην πόλη.

Εμείς δημιουργούμε τη σκιά ή η σκιά δημιουργεί το αποτύπωμά μας; Είναι το βάρος του παρελθόντος; Είναι η μνήμη και οι εμπειρίες μας; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην εικόνα και στην ουσία; Η σκιά είναι τελικά μόνο μια προβολή ενός αντικειμένου, μια ατελής απομίμηση ή ένα αντίγραφο; Είναι ένα οπτικό φαινόμενο, ένα χρονικό ίχνος ή αποτελεί μια αυτόνομη κυρίαρχη παρουσία που αντέχει και ξεπερνά τον θάνατο; Είναι το φως που αφυπνίζει τη σκιά; Πρέπει το φως και το σκοτάδι να συνυπάρχουν για να δημιουργηθεί η σκιά; Είναι το σκοτάδι πηγή φόβου ή μήπως το φως; Όλες μας οι πράξεις και τα όνειρα αφήνουν πίσω τους σκιά; […]
Το ζητούμενο, δημιουργώντας το «Σκιές στην Πόλη», ήταν η ελευθερία έκφρασης, λόγου και δημιουργίας αλλά και ο σχολιασμός στη σημερινή πολιτική, οικονομική και πολιτισμική εμπειρία μιας χώρας σε συνθήκες κρίσης και μιας πόλης, της πρωτεύουσας της, στην οποία οι συνθήκες κρίσης εκδηλώνονται με ιδιαίτερη έκφραση, μέσα από μια καλλιτεχνική σύνθεση, όπου οι εικαστικές μορφές τέχνης συναντούν τις ερμηνευτικές. Οι καλλιτέχνες που μετέχουν καλούνται να εκθέσουν τις ανησυχίες τους, τις σκέψεις τους, να συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό πάνω σε μία θεματική ενότητα   που μας απασχολεί συνειδητά ή ασυνείδητα όλους, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε: τις Σκιές στην Πόλη με όλες τις δυνατές ερμηνείες (τις προσωπικές και τις συλλογικές σκιές, τη σκιά της Πολιτείας (της εξουσίας), τις σκιές που επιβάλλονται λόγω έλλειψης παιδείας κ.α.).
Η ομάδα οργάνωσης πολιτιστικών δρώμενων desarch με την επιμέλεια της Σύλιας Μαυρομμάτη προσκάλεσε λοιπόν καλλιτέχνες από 10 μορφές τέχνης σε μια διαδραστική συνομιλία με την πραγματικότητα, δημιουργώντας μια διαλεκτική συμπτώσεων και αντιθέσεων σύγχρονων προβληματισμών που σκιαγραφούν τη νέα καθημερινότητα στις Πόλεις.
Το «Σκιές στην Πόλη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2012 στην Πλάκα (“Βρυσάκι”), Αθήνα, με επιτυχία. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική σύνθεση χωρίς προηγούμενο καθώς δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ κάτι ανάλογο, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η σύνθεση των διαφορετικών τεχνών ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα πρόσκληση που στέφθηκε με επιτυχία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Γιούλη Αρχοντάκη, Εύη Γεροκώστα, Διονυσία Γκέκα, Μαξιμιλιανός Γκοντορόζα, Γεωργία Γκουμοπούλου, Γιάννης Δημαρέσης, Δήμητρα Ζίγκαρις, Γιώργος Κανέλλος, Έλλη Καραδήμου, Άννα Καρλαύτη, Λένα Κούβελα, Μάτα Κούρτη, Πέννυ Κωνσταντίνου, Μπάμπης Λουιζίδης, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Gabriel Marino, Σόνια Μαυρομμάτη, Δημήτρης Μηλιώτης, Άννα-Σοφία Μίχου, Άννα Μωραΐτου, Δημήτρης Νικολόπουλος, Αλέξης Πατεράκης, Απόστολος Πλαχούρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Αντιγόνη Σαρρή, Νάντια Σουφλή, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, Κίμων Τσακίρης, Μιχάλης Τσακίρης, Νίκη Χατζηόλου

Χρήσιμα

04-07 Σεπτεμβρίου 2013
Αίθουσα Πυροβολικού, Φορτέτζα, Ρέθυμνο
Ώρα προσέλευσης: 19:30 
Έναρξη Δρώμενων: 20:00
Τιμή εισιτηρίου: 5€

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -