15 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου στο «Σινεάκ»

Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]

Κυριακή, λίγο μετά το μεσημέρι και το οικογενειακό τραπέζι. Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1954. Ένας καλός βαθμός στην Έκθεση έχει ως δώρο μια βόλτα στην Αθήνα. Ίσως και στο σινεμά. Φεύγουμε από το σπίτι. Ο εξάδελφός μου ο Αργύρης, ο πατέρας μου κι εγώ. Περνάμε από την πλατεία Λεύκας, στον Άγιο Παντελεήμονα Ιλισού. Διασχίζουμε τη λεωφόρο Συγγρού, περνάμε τη Φαλήρου και φθάνουμε στη Δημητρακοπούλου. Εκεί στη στάση περιμένουμε το «κίτρινο», το λεωφορείο της «Πάουερ». Αφού μέτρησα κάμποσα αυτοκίνητα, προσέχοντας τις μάρκες και θαυμάζοντας τις κούρσες, να και το «κίτρινο». Μπήκαμε μέσα, πήραμε τα εισιτήρια από τον εισπράκτορα που καθόταν σε υπερυψωμένη θέση. Κοιτούσα τις δύο επιγραφές δεξιά και αριστερά λίγο πιο πάνω από τις χειρολαβές: «Απαγορεύεται το καπνίζειν» και «Απαγορεύεται το πτύειν». Περάσαμε από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Πύλη του Αδριανού. Συνεχίσαμε για το Ζάππειο και τη Βουλή. Τέλος, μπήκαμε στην Πανεπιστημίου. Ο πατέρας μου πάτησε το κουμπί για τη στάση. Ήταν το κουμπί στην οροφή και με σκαλιστά γράμματα έγραφε τη λέξη «άπαξ». Σταματάει το λεωφορείο και κατεβαίνουμε προσεκτικά. Τα μαγαζιά κλειστά αλλά οι δρόμοι γεμάτοι περιπατητές. Βλέπω ένα τεράστιο κτήριο. Σαν ουρανοξύστης. Ολόφωτο…

Φθάσαμε, μας λέει. Εδώ θα πάμε. Στην «Αΐντα»; ρωτάει ο Αργύρης. Στη «Φρύνη»; ρωτάω εγώ. Αρνητική η απάντηση και στους δύο. Όπως έμαθα σήμερα, η ταινία «Αΐντα» γυρίστηκε το 1953. Ήταν ασπρόμαυρη και είχε διάρκεια 96 λεπτά. Σκηνοθέτης ήταν ο Κλεμέντε Φρακάς με πρωταγωνιστές τη Σοφία Λόρεν και τον Λόις Μάξγουελ. Η Ρενάτα Τεμπάλντι ντουμπλάρει τη Σοφία Λόρεν σε αυτή την κινηματογραφική διασκευή της όπερας του Βέρντι, που ένα μόνο μέρος της μεταφέρεται στην οθόνη.
Η δεύτερη ταινία που παίζεται στον ίδιο κινηματογράφο, στο «Τιτάνια», είναι η «Φρύνη» με πρωταγωνίστρια τη Βιργινία Πετιμεζάκη, την πανέμορφη Πειραιωτοπούλα που κέρδισε τον τίτλο της «Μις Ελλάς» στα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία το 1952. Η Πετιμεζάκη αναζήτησε και βρήκε την τύχη της στο εξωτερικό, όπου πρωταγωνίστησε σε 4 ταινίες.
Στο κέντρο του επιβλητικού κτηρίου στεγαζόταν το θέατρο “Κοτοπούλη – «Ρεξ»” και εκείνες τις μέρες (Δεκέμβριος του 1954) είχε ανεβεί το έργο “Φαύλος κύκλος” με τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και την Τζένη Καρέζη.
Δεξιά από την κεντρική είσοδο, στεγαζόταν το «Σινεάκ». Αν προσέξετε τη μεγάλη φωτογραφία,  θα δείτε πάνω από τη λέξη «Φρύνη» τον τίτλο το κινηματογράφου, μια υδρόγειος που ήταν φωτισμένη, περιστρεφόταν και γύρω γύρω είχε τη φράση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά». Και πράγματι. Σε 80 λεπτά έβλεπες τα πάντα: Χοντρός-Λιγνός, Σαρλό, Τρίο Στούτζες, Ταρζάν, Ζορό κ.λπ. Είχε ακόμη τα γαλλικά επίκαιρα με ειδήσεις από όλο τον κόσμο, αλλά και “μίκι μάους” με Μπαγκς Μπάνι, Έλμερ Φαντ, Ντάφι Ντακ, Πόργκι Πιγκ, Σιλβέστρο – Τουίτι και μικρή Λουλού.

Χωρίς να το καταλάβω και κάνοντας όλες αυτές τις σκέψεις που είναι φυλαγμένες σε κάρτα μνήμης, κατέβηκα και πάλι –όπως τότε– τα σκαλιά του «Σινεάκ» που εδώ και πολλά χρόνια ονομάζεται «Σκηνή Κατίνας Παξινού». Εδώ παρουσιάζονται οι παραστάσεις του Εθνικού μας Θεάτρου, για τα παιδιά. Εδώ είχα την ευκαιρία να δω μια μοναδική παράσταση: “Τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου”. Το γνωστό αριστούργημα της Άλκης Ζέη. Σίγουρα αυτό το οφείλω -το οφείλουμε- στον Γιάννη Χουβαρδά, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου που είχε την έμπνευση να συμπεριλάβει και αυτό το έργο κάτω από τον γενικό τίτλο «Τι είναι η πατρίδα μας».
Στην παράσταση αυτή ο Πέτρος, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι πολύ λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η μεγάλη αδελφή του, η Αντιγόνη, θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της να το θάψει. Ο Πέτρος συλλογιέται να το χώσει στη χαραμάδα ενός δοκαριού. Δεν πρόλαβε όμως. Το άλλο πρωί τον ξυπνά απότομα η μητέρα του.
– Σήκω, να ‘σαι ντυμένος. Έγινε πόλεμος! Δεν ακούς τις σειρήνες;
Ήταν 28η Οκτωβρίου του 1940.
Η κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ανατρέπει τη ζωή του εννιάχρονου Πέτρου, που βλέπει τα πάντα να αλλάζουν γύρω του από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ο Πέτρος ξέρει τον πόλεμο μέσα από τα βιβλία του. Τον μαγεύουν οι ήρωες, οι ασπίδες, τα ξίφη, οι νίκες. Άραγε, έτσι να ‘ναι και στ’ αλήθεια; Ο Πέτρος ζει τον πόλεμο, την Κατοχή, την αντίσταση, μαζί με τους γονείς του, την αδελφή του, τον παππού του και τη χελώνα του, τον Θόδωρο.
Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες, ο Πέτρος θα ξεκινήσει ένα μεγάλο περίπατο, γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις που θα πλουτίσουν την παιδική του ψυχή και θα τον κάνουν να αγαπήσει «πάνω από όλες τις άλλες αγάπες» την πατρίδα του. Κι εμείς τον παρακολουθούμε στο μεγάλο του περίπατο μ’ όλες τις αληθινές του πια περιπέτειες, από τον Οκτώβρη του 1940 ως τον Οκτώβρη του 1944 που η Ελλάδα ελευθερώθηκε.
Η απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς θα τον βρει να παίζει στους δρόμους, «άντρας πια, δεκατριών χρονών»!

Η μοναδική γραφή της Άλκης Ζέη συνδυάζει με απαράμιλλο τρόπο τη δραματικότητα και την αγωνία του πολέμου με την ελαφράδα της παιδικής ματιάς, κάνοντας τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» ένα από τα πιο αυθεντικά και αγαπητά κείμενα σχετικά με αυτό το κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας. Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή του Τάκη Τζαμαργιά, ενός σκηνοθέτη με μεγάλη παιδαγωγική εμπειρία, που καλείται να ζωντανέψει σκηνικά, μαζί με τους συνεργάτες του, το ψηφιδωτό των προσώπων και τις ιδέες της μεγάλης Ελληνίδας πεζογράφου.
Πρόκειται για μια παράσταση που άνετα θα μπορούσε να ανέβει και στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού. Ένα καλοκουρδισμένο σύνολο που σε κάνει να νιώθεις πως βλέπεις σινεμά. Σε κάνεις να νιώθεις πως κρατάς και φυλλομετράς το αγαπημένο σου βιβλίο. Σε κάνει να καμαρώνεις και για τη συγγραφέα και για τη θεατρική ομάδα. Θα ήταν άδικο αν έγραφα έστω και μια λέξη παραπάνω για κάποιον από τους συντελεστές. Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν ξέρεις ποιον να πρωτοθαυμάσεις. Περιορίζομαι μόνο να αναφερθώ στον κύριο Γιώργο Μάζη, που με την εμπειρία του πρόσθεσε ένα διαμαντάκι ακόμη σε αυτόν το μοναδικό «περίπατο».
Ασφαλώς αξίζει –και πρέπει– να αναφέρουμε έναν προς ένα όλους τους συντελεστές αυτής της εντυπωσιακής παραγωγής που θα πρέπει εκτός από τους νέους, κάθε ηλικίας, να τη δουν και οι μεγάλοι, επίσης κάθε ηλικίας. Οι μεγάλοι μάλιστα για δύο λόγους. Πρώτον για να θυμηθούν και πάλι τα χρόνια του «Σινεάκ» και δεύτερον για να ξαναζήσουν τις ιστορίες που άκουγαν από τον παππού και τον μπαμπά όταν ήταν μικροί.
Με ένα ασταμάτητο χειροκρότημα σάς αναφέρω τη χρυσή ομάδα του Εθνικού που για δεύτερη χρονιά παρουσιάζει τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Άλκης Ζέη.

Συντελεστές

Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης – Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός
ωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Χρήστος Δήμας
Κίνησιολογία: Αμάλια Μπένετ
Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια
Δραματολόγος παράστασης: Μαρία Καρανάνου

Διανομή

Αντιγόνη: Έφη Γούση
Γιάννης, Ιταλός στρατιώτης, Ψηλέας, Σούρα: Γιάννης Διαμαντής
Αχιλλέας, Γιαούρτερ, Μάικλ, Κος Λουκάτος: Ανδρέας Κοντόπουλος
Πατέρας, Κουκλοπαίχτης: Κωστής Κορωναίος
Δροσούλα: Αννίτα Κούλη
Κυρία Λεβέντη, Νιούρα: Έλενα Μαρσίδου
Παππούς: Γιώργος Μάζης
Σωτήρης: Μιχάλης Μουλακάκης
Πέτρος: Δημήτρης Πασσάς
Θείος Άγγελος, Διερμηνέας, Κώστας Αγαρινός: Γρηγόρης Σταμούλης
Ρίτα: Ελεάνα Στραβοδήμου
Μητέρα: Μαρία Τσιμά
Στο τραγούδι της έναρξης και του τέλους συμμετέχει η Μαρίνα Σπανού.

Χρήσιμα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 15:00 Κυριακή: 11:30, 15:00
Τηλέφωνο ταμείου: 210 3301881, 210 3305074.
Για κρατήσεις σχολείων: 210 3301880. Πληροφορίες: Χαρά Δήμα

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -