10.1 C
Athens
Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

«Σινέ Ελευσίς». Ανακατασκευή και ανάπλαση με χορηγία από τα «Ελληνικά Πετρέλαια»

Σε τροχιά ανακατασκευής μπαίνει και επίσημα πλέον ο εμβληματικός κινηματογράφος «Ελευσίς», ένα ιστορικό τοπόσημο της Ελευσίνας και μια εστία παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με χορηγία από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, θυγατρική του Ομίλου Helleniq Energy.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στον χώρο του X – Bowling Art Center, υπεγράφη το Σύμφωνο Αμοιβαίας Συνεργασίας μεταξύ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Δήμου Ελευσίνας και της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., βάσει του οποίου η εταιρεία αναλαμβάνει την ανακατασκευή και ανάπλαση του Σινέ Ελευσίς.

Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Σπινθουράκης.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει την κάλυψη του κόστους των απαιτούμενων μελετών αλλά και των εργασιών ανάπλασης του κινηματογράφου, που θα εκτελούνται υπό την επίβλεψη και την επιμέλεια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας. Στόχος του εγχειρήματος είναι η άμεση έναρξη των εργασιών προκειμένου το κτήριο να παραδοθεί προς χρήση εντός του 2023 ως Πολυχώρος Πολιτισμού που θα φιλοξενεί σημαντικό μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Ελληνικά Πετρέλαια έχει ήδη χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μελετών με στόχο τη διαμόρφωση σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως της Ελαιουργικής και των κτηρίων ΙΡΙΣ Ι & ΙΡΙΣ ΙΙ, που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:
«Δεν ενισχύουμε μόνο τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στους κατοίκους έναν σύγχρονο πολυχώρο υψηλών απαιτήσεων προς κάθε μελλοντική χρήση. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η Πρόεδρος της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» Δέσποινα Γερουλάνου υπογράμμισε: «Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην εταιρεία για την καθοριστική συμβολή της στην υλοποίηση αυτού του έργου. Πιστεύουμε ότι είναι ένα εμβληματικό κτίριο τόσο για την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, όσο και τον πολιτισμό της χώρας εν γένει».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» Νανά Σπυροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αναβίωση του χώρου θα γίνει με σεβασμό στην ιστορία του, αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική του παράδοση, τα υλικά του, την ένταξή του στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Με όλες τις σύγχρονες λειτουργικές προδιαγραφές, ώστε να λειτουργεί ως ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενους για κάθε δημιουργό».

Λίγα λόγια για το Σινέ Ελευσίς

Πρόκειται για ένα κτίριο με υψηλή αρχιτεκτονική σημασία στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα με εμβληματική αρχιτεκτονική μορφή και λειτούργησε επί σειρά ετών ως κινηματογράφος. Με τον πρωτότυπο και επιδέξιο σχεδιασμό του μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ημιυπαίθριο χώρο και να φιλοξενήσει στεγασμένες ή υπαίθριες δράσεις. Η επιλογή να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το ανασύρει από την αφάνεια. Έπειτα από την αγορά του από τον Δήμο Ελευσίνας και με την ανακαίνισή του μέσω της χορηγικής διαδικασίας από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», θα λειτουργήσει ως πολυδύναμος χώρος τεχνών – καλλιτεχνικό hub, εστία της παρακαταθήκης των θεσμών της 2023 Ελευσίς μετά το έτος τίτλου, καθώς και σε κομβικό σημείο της καθημερινής ζωής της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art