Σήφης Βαλυράκης: Η αντίσταση, τα καταναγκαστικά έργα στην Αλβανία και το μοιραίο ψάρεμα

43

Αργά το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2021 ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας Ευβοίας. Πρώτα εντοπίστηκε το σκάφος του και δύο ψαροντούφεκα. Μία ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ο ίδιος. Είχε βγει για βόλτα, έξω από την Ερέτρια, όπου η οικογένειά του διατηρεί εξοχικό.

 

 

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε διατελέσει Υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Ιούλιο του 1985 μέχρι και τον Ιούνιο του 1988 με υπουργό τη Μελίνα Μερκούρη.
Υπήρξε από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, ο Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου.
Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλούσε αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

 

 

Ήταν κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος. Όντας καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις τελικά συνελήφθη το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τρένου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τρένο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

 

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου

 

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.
Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις διεθνείς επαφές του και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

 

***

 

Ο Σήφης Βαλυράκης με τη Μελίνα Μερκούρη.

 

 

Με τη σύζυγό του, ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, σε έκθεσή της

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

***

Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικανικές αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε. Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του ’80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.

 

 

Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια