Δημόσια υπαίθρια γλυπτική μαθητών, εφήμερες εικαστικές κατασκευές, επιτόπιες θεατρικές και εικονικές παρεμβάσεις (υπαίθριες προβολές, graffiti κ.λπ.) στην πόλη της Θήβας.
Οι μαθητές αναζητώντας την ταυτότητά τους στο χώρο της σύγχρονης πόλης, οδηγούνται σε ευφάνταστες όψεις της ανθρώπινης ευτυχίας και προτείνουν έξυπνες και πρωτότυπες λύσεις στην επιδίωξή της σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο.
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;
Πάνω από 1.000 μαθητές, συντονισμένα παίρνουν μέρος στο φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ το 2018. Σε 18 κύρια, αλλά συνολικά σε 200 εξωτερικά σημεία μέσα στον ιστό της πόλης, δημιουργούνται μικρές ή μεγαλύτερες εικαστικές παρεμβάσεις, χιουμοριστικές εκδηλώσεις, μηνύματα θετικής προτροπής ή κραυγές διαμαρτυρίας. Η πόλη μεταβάλλεται από τη ζωντάνια των νέων ανθρώπων, που παρεμβαίνοντας με τα έργα και το παράδειγμά τους, προτρέπουν και άλλους ανθρώπους σε μια δημιουργική δίνη, γεγονός που φέρνει και πάλι την αισιοδοξία στους κατοίκους.
“Ξεκινήσαμε να περπατάμε ξοπίσω από τα παιδιά, στη χρωματιστή σκιά τους, ακολουθώντας στα χαλίκια τα βήματά τους, στα δικά τους μονοπάτια, στα δικά τους σημεία, στο στενάκι που μιλούν ψιθυριστά, στο πάρκο που γελάνε δυνατά, στη δική τους πόλη, σε εκείνη την πόλη που μόνο εκείνα μπορούν να δουν, που πλέον είναι δική τους ευθύνη να αλλάξουν, φορτωμένα με δύναμη και φαντασία από πηγές ανεξάντλητες. Από προχθές ξεκινήσαμε να ακολουθούμε τα παιδιά”. Μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον, από τις 6.00 – 9.00 μ.μ. σε όλη την πόλη.
ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
«Αναζητώ τον εαυτό μου επιθυμώντας την ευτυχία μου;»
Αναζητώ τον εαυτό μου (επιθυμώντας την ευτυχία μου);
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;
Είναι ο άνθρωπος ένα καταραμένο ον, όπως λέει ο Οιδίποδας του Σοφοκλή; Είναι απατηλή η αναζήτηση του νοήματος;
Στην εποχή μας βιώνουμε τη διαρκή απώλεια της συνέχειας του εαυτού, της σταθερής μας ταυτότητας ως σχέσης με τον κόσμο, όπως σχηματίστηκε στην κλασική σκέψη. Το τραγικό άτομο που βίωνε την ταπεινότητά του μπροστά στη μοίρα μετέπεσε στο αδρανές εργαλειακό υπόλειμμα μιας αέναης μεταπλασιμότητας μέσα σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθή.
Η Θήβα είναι ο μυθικός τόπος που κατά την αρχαία γραμματεία πρωτοδιατυπώθηκαν τα παραπάνω ερωτήματα για το νόημα και το αδιέξοδο του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού. Στο φετινό μας φεστιβάλ δεν αναζητούμε μια δεδομένη ταυτότητα αλλά θέτουμε την ερώτηση αν αυτή η ταυτότητα στον υβριδικό μας κόσμο είναι πλέον εφικτή. «Ζούμε όπως ο Οιδίποδας σχολιάζει ο Φρόυντ» – Υπάρχει η δυνατότητα εκπλήρωσης του ανθρώπου σήμερα, ή είναι αδύνατη η αναζήτηση της ευτυχίας στον ορίζοντα της νέας εκκοσμίκευσης;
Πρόθεση του φεστιβάλ της Σφίγγας είναι η ανάδειξη αρχαίων φιλοσοφικών ερωτημάτων που άπτονται της πολιτιστικής παρακαταθήκης με ένα επιχείρημα «κοινωνικής γλυπτικής». Με το έργο αυτό θα αναπτυχθούν σε όλη την πόλη έργα δημόσιας γλυπτικής με τη μορφή εφήμερων εγκαταστάσεων, land art, happenings, performance, υπαίθριες προβολές video art και ό,τι άλλο μπορεί να προταθεί. Επιθυμούμε ο χώρος της μυθικής πόλης να μεταβληθεί για 20 ημέρες σε παράδειγμα κοινωνικής προτροπής, σε χώρο προσωπικής διερεύνησης, σε χώρο στοχασμού και υπαρξιακής απορίας.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Σφίγγας θ’ αναπτυχθούν τρεις κύριες καλλιτεχνικές προτάσεις:
α. 14 έργα που θα τοποθετηθούν σε ζεύγη σε 7 σημεία ιστορικής και συμβολικής σημασίας στην πόλη.
β. Μια σειρά από επιμέρους έργα που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία, μέσα στην πόλη.
γ. Η ίδια η Σφίγγα ως ομάδα δημιουργών θα παρουσιάσει τη μεταβαλλόμενη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Οιδίποδας – χαμένα μηνύματα», με αναφορά στη διάσταση των ανθρώπινων ταυτοτήτων μέσα στο χρόνο και τα διλήμματα που διατρέχουν σταθερά την ανθρώπινη ουσία.
Το φεστιβάλ Σφίγγα θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την τοπική μαθητική κοινότητα εντάσσοντας στο πρόγραμμά του την έκθεση: «Η ευτυχία είναι στην πόλη μου. Είμαι η πόλη μου». Εδώ, τα παιδιά με πρόσχημα τον μύθο, καλούνται να φανταστούν τη σύγχρονη προβληματική διάσταση της ανθρώπινης ευτυχίας και την αναζήτηση της σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο.
Χρόνος διεξαγωγής για καλλιτέχνες: 2 ΙΟΥΝΙΟΥ – 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Χρόνος διεξαγωγής για μαθητές: 24-28 ΜΑΐΟΥ 2018
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΣΦΙΓΓΑ 2018
www.sphinx2015gr.com
https://www.facebook.com/sphinx2015/
Διεύθυνση: Oσίου Κλήμεντος, 32200, Θήβα, Ελλάδα