«Άπαξ και ξεκινήσει η κοινωνική αλλαγή, δεν μπορεί να αναστραφεί. Δεν μπορείς να κάνεις έναν άνθρωπο που έμαθε να διαβάζει να χάσει αυτή του την ικανότητα. Δεν μπορείς να ταπεινώσεις έναν άνθρωπο που αισθάνεται περηφάνια. Δεν μπορείς να καταπιέσεις τους ανθρώπους που δε φοβούνται πλέον. Έχουμε δει το μέλλον και το μέλλον είναι δικό μας».
– Σέζαρ Τσάβεζ
***
Γεννήθηκε: 31 Μαρτίου 1927
Yuma, Αριζόνα, ΗΠΑ
Πέθανε: 23 Απριλίου 1993 (66 ετών)
San Luis, Yuma, Αριζόνα, ΗΠΑ
Αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η τοποθέτηση προτομής του Σέζαρ Τσάβεζ, πίσω από το γραφείο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Μεξικανο-αμερικανός Τσάβεζ ήταν κοινωνικός μεταρρυθμιστής και ο εμπνευστής του πρώτου συνδικάτου εργατών γης στην Καλιφόρνια τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η χάλκινη προτομή του Τσάβεζ βρίσκεται ανάμεσα στις οικογενειακές φωτογραφίες του Τζο Μπάιντεν.
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι αποκάλεσε τον Τσάβες «μια από τις πιο ηρωικές προσωπικότητες της εποχής μας».
Στις 8 Αυγούστου 1994, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον βράβευσε μετά θάνατον με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη πολιτική τιμή της Αμερικής.
Επίσης μετά θάνατον, το 2003, έγινε η μορφή του γραμματόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Εθνικό Μνημείο Cesar E. Chavez, το 2012, αφιερώθηκε στη μνήμη του από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Σέζαρ Τσάβεζ ήταν Μεξικανο-Αμερικανός εργάτης σε αγροκτήματα, ηγέτης των εργατών και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Με τη δράση του επέφερε βελτίωση των συνθηκών για τους εργάτες στα αγροκτήματα. Ο Τσάβεζ γεννήθηκε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του, κοντά στη Γιούμα της Αριζόνα και είχε προσωπική αντίληψη των σκληρών συνθηκών που βίωναν οι εργάτες στα αγροκτήματα.
Η εκμετάλλευση των εργατών από τους εργοδότες τους αποτελούσε κοινή πρακτική. Συχνά δεν τους πλήρωναν και οι εργάτες ζούσαν σε καλύβες ως αντάλλαγμα για την εργασία τους, χωρίς ιατρική φροντίδα ή άλλες στοιχειώδεις ανέσεις. Χωρίς μια φωνή να τους εκπροσωπεί, δεν είχαν τα μέσα να βελτιώσουν τη θέση τους.
Ο Σέζαρ Τσάβεζ το άλλαξε αυτό όταν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των εργατών στα αγροκτήματα, εμπνέοντάς τους και οργανώνοντάς τους στην «Εθνική Ένωση Εργατών στα Αγροκτήματα», η οποία αργότερα έγινε η οργάνωση «Ενωμένοι Εργάτες Αγροκτημάτων».
Με πορείες, απεργίες και μποϊκοτάζ, ο Τσάβεζ υποχρέωσε τους εργοδότες να πληρώνουν επαρκείς μισθούς και να παρέχουν πρόσθετα οφέλη, ενώ είναι επίσης υπεύθυνος για τη θέσπιση νομοθεσίας για την πρώτη Διακήρυξη Δικαιωμάτων των εργατών στα αγροκτήματα. Για τη δέσμευσή του υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και για τη διά βίου αφοσίωσή του στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του, ο Τσάβεζ τιμήθηκε μετά θάνατον με την ανώτερη τιμή για κάθε πολίτη, το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.