14.7 C
Athens
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Από τη Σάσα Βούλγαρη ιστορίες για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα

Ο χώρος όπου έζησε και δημιούργησε ο Γιάννης Μόραλης στην Αίγινα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους. Εκεί θα παρακολουθήσουμε ιστορίες για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου μας καλλιτέχνη σε ένα πρόγραμμα με την υπογραφή της Σάσας Βούλγαρη.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 13ου Aegina Fistiki Fest σε συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης».


Η Σάσα Βούλγαρη μάς είπε: «Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά για την τιμητική πρόσκληση να ετοιμάσω ένα πρόγραμμα με ιστορίες για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Μόραλη, που θα παρουσιάσω στο εργαστήριο του στην Αίγινα. Ευχαριστώ την “Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης” και τις εξαιρετικές επιμελήτριες Χριστίνα Μόραλη και Νίκη Δάφνη, για την υπέροχη ευκαιρία που μου δίνουν να εντρυφήσω στο έργο ενός τόσο χαρισματικού καλλιτέχνη. Σας περιμένουμε»!


***
Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δηµιουργούς του 20ού αιώνα, µια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος – που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της µεταπολεµικής τέχνης στην Ελλάδα. Το σπίτι-ατελιέ του στην Αίγινα χτίστηκε τη δεκαετία του ’70. Το επιβλητικό κτίσµα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
Στην οικία – εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις:
***
«Το ζωγραφιστό τετράδιο του Γιάννη»
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες: 19.00 και 20.30
Παράσταση αφήγησης για το έργο και τη ζωή του ζωγράφου. Για παιδιά από 9 ετών και γονείς.
Σύλληψη – πρωτότυπα κείμενα, Αφήγηση, Τραγούδι, Μουσικά όργανα: Σάσα Βούλγαρη

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Μια φορά κι έναν καιρό, ξεκινούν τα παραμύθια που λένε πως είναι ψέματα, που λεν πως ειν’ αλήθεια. Και κάπως έτσι μοιάζουν οι αληθινές ιστορίες των ανθρώπων όταν κάποιος τις αφηγείται έπειτα από καιρό: σαν παραμύθια βγαλμένα από παλιά βιβλία και σημειωματάρια όπου κάποιος έγραψε τα μυστικά του, τις επιθυμίες του, τα όνειρά του.
Ήταν λοιπόν, κάποτε, ένα παιδί που τον έλεγαν Γιάννη…
Ένα παιδί που ονειρεύτηκε να γίνει ζωγράφος και που τόλμησε να ακολουθήσει το όνειροό του. Τα κατάφερε! Έγινε ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος, δάσκαλος …και η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Η ιστορία του είναι τόσο θαυμαστή που αξίζει να τη μάθουμε!
Η Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα πρόγραμμα με πρωτότυπες ιστορίες, βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, βιώματα και μαρτυρίες από και για τον Γιάννη Μόραλη, αλλά και μυθοπλαστικά αφηγήματα που έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή, ενήλικες και παιδιά, με το έργο και την πολύπλευρη και γοητευτική προσωπικότητα του σπουδαίου καλλιτέχνη.
Η αφήγηση πλαισιώνεται από ένα παιχνίδι καλωσορίσματος και γνωριμίας με το χώρο, και με εικόνες από τη ζωή και τα έργα του, στο Εργαστήρι του καλλιτέχνη στην Αίγινα.
*Η Σάσα Βούλγαρη είναι πρωτοπόρος της Νεοαφήγησης στην Ελλάδα, Ψυχοπαιδαγωγός και συντονίστρια Επιμορφώσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
***
«Συνομιλίες»
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες: 19.00 και 21.00
Performance που εξερευνά τη διαδικασία δημιουργίας ενός ζωγραφικού έργου μέσω μιας χορογραφικής σύνθεσης.
Σύλληψη – χορογραφία: Τζένη Αργυρίου
Ερμηνευτές: Δήμητρα Μερτζάνη, Αλέξανδρος Φουσέκης – Σκηνικός Χώρος: Βασίλης Γεροδήμος
Συμβολή στην Ενδυματολογική Έρευνα: Βασιλεία Ροζάνη και Δέσποινα Μακαρούνη
Κατασκευή ενδυμάτων: Maya Stores και Ευτυχία Τζαβάρα

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Στον χώρο του εργαστηρίου του Γιάννη Μόραλη το κοινό θα γίνει μάρτυρας μιας δράσης που συνάδει με αυτήν της καλλιτεχνικής δημιουργίας ενός έργου μέσα στο ατελιέ ενός καλλιτέχνη.
Πρόκειται για μια μικρή τελετουργία που ακολουθεί φανερά τη διαδικασία εργασίας και πειραματισμού την ώρα που δημιουργείται ένα έργο. Δύο ερμηνευτές/χορευτές, ένας χορογράφος και μια ενδυματολόγος συνεργάζονται για τη δημιουργία αυτού του γλυπτικού πίνακα εν κινήσει. Οι δύο ερμηνευτές θα κινηθούν μέσα σε έναν «καμβά». Η συμπλοκή των σωμάτων τους και των χρωμάτων που εμπεριέχει το ένδυμά τους αλλά και η σχέση αυτών με το φόντο, θα ταξιδέψουν το κοινό σε σωματικές σχέσεις και φόρμες εμπνευσμένες από τους πίνακες και τη χρωματική παλέτα του Γιάννη Μόραλη.
*Η Τζένη Αργυρίου είναι χορογράφος και transmedia artist. Γεννήθηκε στην Καβάλα και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα.
***
Επιμέλεια εκδηλώσεων: Χριστίνα Μόραλη, Νίκη Δάφνη
Τόπος: Οικία Γιάννη Μόραλη
Διεύθυνση: Γιάννη Μόραλη, περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.
Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6944440829 (κυρία Χριστίνα Μόραλη), 2297022067 (ΚΕΔΑ)
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Χορηγός των εκδηλώσεων στην Οικία Γιάννη Μόραλη: Qualco

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -