«Μοιάζω με κάποιον που πάντα θα τον ζηλεύω, μόνο που δεν ξέρω, αν αυτός είμαι εγώ», μονολογεί ο… Άσχημος σε μία στιγμή εσωτερικής ρήξης.
Η σαρδόνια, σκοτεινή κωμωδία «Ο Άσχημος» του Marius Von Mayenburg έρχεται στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, με πρωταγωνιστές τους Ορφέα Αυγουστίδη, Γιάννη Κλίνη, Μαίρη Μηνά και Ηλία Μουλά, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, από τον Νοέμβριο του 2023 (Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023).

Τέσσερις ηθοποιοί σε οχτώ ρόλους εναλλάσσοντας σκηνές και χαρακτήρες με καταιγιστικό ρυθμό, σ’ αυτή την καυστική σάτιρα γύρω από τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, όπου η εικόνα και το κοινωνικό status καθορίζουν πλέον, περισσότερο από ποτέ, τον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Ασχημος

Ποιος είναι ο Λέττε;
Ο Λέττε είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα: να αλλάξει πρόσωπο.
Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή -μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά… Όταν όμως το πρόσωπό του εξελίσσεται σε προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή.
«Ο Άσχημος» είναι το διασημότερο έργο του ανατρεπτικού δημιουργού της Schaubühne, Marius Von Mayenburg και έχει ανέβει σε πάνω από 30 χώρες μετά την πρώτη του παρουσίασή το 2007, στη Γερμανία.

Περίληψη

Σέφλερ:
Κοιτάξτε, εγώ είμαι κάτι σαν γλύπτης που κοιτάζει μια πέτρα και διακρίνει το δυναμικό που κρύβεται στην πέτρα. Και ύστερα απελευθερώνει την ιδανική μορφή με τη σμίλη του. Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ με τα πρόσωπα. Αλλά στην περίπτωση σας –

Λέττε:
Στην περίπτωσή μου;

Σέφλερ:
Στην περίπτωσή σας δεν διακρίνω κανένα δυναμικό. Δεν μπορώ να πω, καλά, τα μάγουλα είναι εντάξει, θα διορθώσω την αποτυχημένη μύτη, για να ταιριάζει με τα μάγουλα και να επαναφέρω την ισορροπία στο εκτροχιασμένο πρόσωπο. Ή η μύτη είναι υποφερτή, και χαράζω πάλι τα χείλη σύμφωνα μ’ αυτήν και εξαφανίζω έτσι μια ανωμαλία. Όλα αυτά δεν γίνονται στην περίπτωση σας. Στην περίπτωσή σας θα ‘πρεπε να χτίσω ολόκληρο το πρόσωπο από το μηδέν.

Συγγραφέας Marius von Mayenburg

O Μάριους φον Μάγιενμπουργκ γεννήθηκε στο Μόναχο το 1972. Σπούδασε μεσαιωνική φιλολογία στο Μόναχο και το Βερολίνο (1991-1994). Κατόπιν σπούδασε δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών στο Βερολίνο (1994-1998). Το 1998 συνεργάστηκε με το Baracke des deutschen Theaters στο Βερολίνο και από το 1999 (απαρχές της θητείας του Τόμας Όστερμαϊερ) είναι, μόνιμος συγγραφέας και δραματουργός στη Schaubuhne του Βερολίνου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Κλάιστ, για νέο θεατρικό συγγραφέα” (1997), το βραβείο της Εταιρείας Συγγραφέων της Φραγκφούρτης (1998), καθώς και με το βραβείο του νεοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα της χρονιάς (1999) από το περιοδικό Theater Heute.

Ταυτότητα Παράστασης

«Ο ΑΣΧΗΜΟΣ»
του Marius Von Mayenburg
ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Με τους Ορφέα Αυγουστίδη, Γιάννη Κλίνη, Μαίρη Μηνά, Ηλία
Μουλά
Η προπώληση ξεκίνησε!
Η σαρδόνια, σκοτεινή κωμωδία «Ο Άσχημος»

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής

Λέττε: Ορφέας Αυγουστίδης
Σέφλερ: Γιάννης Κλίνης
Φάννυ: Μαίρη Μηνά
Κάρλμαν: Ηλίας Μουλάς

Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Αγγελόπουλος (Γιαν Βαν)
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αποσκίτης
Key Visual Illustrator: Daniel Egneus
Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης
Graphic Design: Indigo Creative
Παραγωγή: Prime Entertainment