30.4 C
Athens
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Η Σάρα Τοσκάνo της ομάδας “Anumati” μας μιλά για την πρώτη θεατρική εμπειρία των μωρών σας…

Επιμέλεια: catisart.gr

Κι όμως θέατρο μπορούν να παρακολουθήσουν και τα βρέφη. Υπάρχει μια παράσταση που απευθύνεται αποκλειστικά σ’ αυτά! Σ’ αυτήν την παράσταση, οι θεατές θηλάζουν, ίσως δεν έχουν πει καν την πρώτη τους λέξη, μπορεί ακόμη να μην έχουν σταθεί στα πόδια τους. Ξέρουν όμως να ακούν, να αγγίζουνν, να αισθάνονται, να εκδηλώνουν τη χαρά και τη δυσαρέσκειά τους χωρίς δεύτερες σκέψεις… Είναι το πιο απαιτητικό κοινό του κόσμου όλου. Όμως αξίζει να δώσεις τα πάντα για να τους ικανοποιήσεις!
Αυτό σκοπεύει να κάνει για τρίτη χρονιά η ομάδα “Anumati” μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη για μωρά 4 έως και 18 μηνών παράσταση «Θα Βγω από τ’ Αυγό».
Οι μικροί -οι πολύ μικροί- θεατές θα ταξιδέψουν σ’ έναν κόσμο παραμυθένιο, με την πολύτιμη βοήθεια του Λευτέρη, ενός νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του… φτερουγίσματα εξερεύνησης, αναζητώντας την ευτυχία και την αγάπη.

Η παράσταση “Θα Βγω από τ’ Αυγό” είναι 45 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων βρέφη, γονείς αλλά και συγγενείς μοιράζονται μια μοναδική διαδραστική εμπειρία. Οι άρτια εκπαιδευμένοι περφόρμερ δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα μωρά. Επιστρατεύουν στοχευμένα οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, ήχους, μουσική, χρώματα και φυσικά την κίνηση, ώστε να διασκεδάσουν τους μικρούς θεατές, αλλά και να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Να αυξήσουν την παρατηρητικότητά τους, να διεγείρουν τη φαντασία τους, να τα βοηθήσουν να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον, με το καινούριο τους «σπίτι» που είναι απείρως μαγικότερο και σίγουρα πιο σύνθετο από τη ζεστή, οικεία κοιλιά της μαμάς τους.

Γονείς με βρέφη σπεύσατε! Είναι μια εμπειρία που θα μοιραστείτε με τα μωρά σας. Μια από τις πρώτες κοινές μνήμες μαζί του, που θα σας μείνει αλησμόνητη.

Προσεγγίσαμε την ομάδα “Anumati” και μιλήσαμε με ένα από τα μέλη της, τη Σάρα Τοσκάνο, για την ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη ιδέα τους.

 

Είναι η τρίτη χρονιά που παρουσιάζεται η παράστασή σας. Έχουν περάσει πολλά μωρά και πολλοί γονείς. Παρατηρείτε τα μωρά να φεύγουν με διαφορετική διάθεση απ’ ό,τι έρχονται;

* Τα μωρά απ’ ό,τι έχουμε δει έρχονται και φεύγουν χαρούμενα. Η παράσταση δεν στοχεύει στο να αλλάξει τη διάθεση του μωρού αλλά στο να τους δώσει μια νέα εμπειρία χρησιμοποιώντας όλα τα μαγικά στοιχεία του θεάτρου. Μια ωραία ιστορία, αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, ζωντανή μουσική, φώτα, σκηνικά κ.α. Το “Θα βγω από το Αυγό” είναι η πρώτη θεατρική εμπειρία των μωρών. Όχι ένα θεατρικό παιχνίδι αλλά μια ολοκληρωμένη παράσταση που μπορούν να μοιραστούν με τους γονείς τους.

Ποιο είναι πιο δύσκολο κοινό, τα μωρά ή οι γονείς;

* Δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω κάποιο διαχωρισμό με βάση τη δυσκολία. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όταν οι γονείς συμμετέχουν και ευχαριστιούνται την παράσταση, το μωρό την απολαμβάνει ακόμα πιο πολύ. Κάποιοι γονείς απλά κρατάνε το μωρό στην αγκαλιά, άλλοι του ψιθυρίζουν λέξεις στο αυτί, άλλοι αντιδρούν δυνατά σε αυτό που γίνεται και ενεργοποιούν και το μωρό. Οι γονείς ξέρουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν για το μωρό τους. Οι γονείς είναι οι παρτενέρ μας και μαζί κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ευχαριστηθούν τα μωρά την παράσταση.

 

Μέσα στην παράστασή σας έχετε ενσωματώσει πρωτότυπη μουσική που συνοδεύει όλη την παράσταση. Βλέπετε τα μωρά να ανταποκρίνονται σ’ αυτή;

* Φυσικά! Η μουσική δίνει το ύφος κάθε σκηνής και βοηθάει τα παιδιά να ταξιδέψουν μέσα από την ιστορία και τα συναισθήματα. Η Δάφνη Φαραζή που έχει συνθέσει τη μουσική, εκτός από τα τραγούδια, ντύνει την παράσταση και ηχητικά με εφέ πουλιών, νερού που τρέχει κ.α. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μια πολύ όμορφη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα για τα μωρά και τους γονείς.

Είναι εύκολο να παρακολουθήσουν; Κι επειδή τα μωρά μπορεί να είναι μέχρι 18 μηνών, δεν αισθάνονται την ανάγκη να σηκωθούν, να αγγίξουν τα αντικείμενα;

* Τα μωρά είναι από τη φύση τους δραστήρια και με μεγάλη περιέργεια. Είναι φυσικό να θέλουν να συναναστραφούν με εμάς και το περιβάλλον γύρω τους. Όμως όταν η παράσταση ξεκινάει οι εικόνες και οι ήχοι, τότε τα καθηλώνουν και παρακολουθούν την παράσταση. Και στο τέλος φυσικά υπάρχει και χρόνος για εξερεύνηση. Για να παίξουν και να αγγίξουν τα αντικείμενα.

 

Ποια ήταν η πιο ιδιαίτερη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας; Και από πλευράς επιτυχίας αλλά και ανταπόκρισης από κάποιο μωρό-ά;

* Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι αυτό το εγχείρημα πέτυχε. Ότι η σκέψη μας να δημιουργήσουμε μια παράσταση αποκλειστικά για βρέφη ήταν κάτι που ήθελαν οι γονείς. Ένα ακόμα κομμάτι της επιτυχίας είναι ότι πολλοί γονείς έρχονται για πάνω από μια φορά και το ότι πολλοί γονείς που έρχονται είναι επειδή κάποιος φίλος τους είπε καλά λόγια για την παράσταση.
Όσον αναφορά στις αντιδράσεις των μωρών έχουμε μαζέψει τόσες πολλές που είναι δύσκολο να απομονώσω μια. Κάθε παράσταση είναι μοναδική και κάθε μωρό αντιδρά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Δύο αντιδράσεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι αυτή μιας μητέρας που έκλαιγε βλέποντας το πώς αντιδρούσε το μωρό της στην παράσταση και ένα κοριτσάκι που για όλη τη διάρκεια της παράστασης φώναζε “ουαου” σε κάθε τι που κάναμε. Πολλές φορές τα μωρά έρχονται στο τέλος και μας αγκαλιάζουν, γεγονός το οποίο είναι πραγματικά πανέμορφο για εμάς.

 

Είπαν για την παράσταση:

Μικρός Κωνσταντίνος και οι γονείς του…
Εξαιρετική παράσταση με άριστη μουσική επένδυση και υπέροχα κοστούμια και σκηνικά. Φεύγουμε μικροί και μεγάλοι με ένα μεγάλο και μόνιμο χαμόγελο.
Δεν έπαιρνε τα μάτια του από πάνω σας!

Δημήτρης Καραγιάννης
Υπέροχα χρώματα και χαμόγελα. Είναι τόσο όμορφο. Φεύγω με τόση χαρά! Και θαυμάσιες μελωδίες! Της άρεσε πολύ! Παρατηρούσε και χαμογελούσε χαρούμενη.

Βασιλική
Πολύ όμορφη εμπειρία. Πραγματικά μια εξαιρετική εισαγωγή στο παιδικό θέατρο! Για πρώτη φορά έμεινε προσηλωμένη για τόση ώρα παρατηρώντας όσα έβλεπε με προσοχή.

Γιάννης
Ανέλπιστα όμορφη! Ιδιαίτερη και πραγματικά ιδανική για βρέφη. Συγχαρητήρια στους συντελεστές! Παρατηρούσε την παράσταση δείχνοντας ενδιαφέρον σε ηλικία 13ών μηνών!

Κριτικές του Τύπου:

Η παράσταση καταφέρνει έναν… άθλο για τις συγκεκριμένες ηλικίες: να κερδίσει το ενδιαφέρον των μικρών θεατών από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Γωγώ Καρκάνη/ELLE

Αν θέλετε να κάνετε ένα ξεχωριστό πράγμα για το μωρό σας, τότε να κάνετε αυτό. Μυρτώ Κάζη/giatimama.gr

Ταυτότητα Παράστασης

Τίτλος: Θα Βγω από τ’ Αυγό
Εμπνευσμένο από το παραμύθι «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμμένου
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ομάδα Anumati
Μουσική: Δάφνη Φαραζή
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτογραφίες-Αφίσα: Νίκος Καρανικόλας
Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Έλενα Ζάχου, Σάρα Τοσκάνο

Πληροφορίες

Διάρκεια: 45 λεπτά
Έναρξη: 21 Οκτωβρίου 2017
Έως: Τέλος Μαρτίου 2018
Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 10:30, 12:00 και 13:30
Εισιτήρια: 15 ευρώ (1 γονιός και μωρό), 20 ευρώ (2 γονείς και μωρό)
Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3 Γκάζι, μετρό Κεραμεικός
Κρατήσεις: 210-3412689, www.theatroavaton.gr

  • Δείτε το τρέιλερ για να πάρετε μια ιδέα. Μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -