Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου
Ώριμη να αντέξει έναν ήρωα δίπλα της, να σταθεί στο πλευρό του ισάξια, να γίνει μάνα και να χαράξει με την υπομονή της τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της εγκαρτέρησης. Η Ανδρομάχη είναι το γυναικείο σύμβολο, το φωτεινό παράδειγμα για τους άνδρες που τολμούν να συντροφεύουν γυναίκες σαν κι αυτή. Γυναίκες «με ίσκιο», όπως λέει και ο λαός. Οι Αχαιοί κατέστρεψαν την Τροία για να την καταθέσουν στην Αιωνιότητα. Τα κύματα του Αιγαίου πηγαινοφέρνουν τους στίχους του Ομήρου και δίνουν στα βράχια και στις ακτές την όψη των ηρώων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Η μορφή της Ανδρομάχης ταξιδεύει από την Ασία στην Τροία, στην Ήπειρο ακόμα και σήμερα, γι’ αυτό είναι πολυζήλευτη και αιώνια. Τα τείχη της Τροίας και η ίδια η Τροία κατακτήθηκαν πολλές φορές, όμως ο Έκτορας και η Ανδρομάχη αποτελούν σύμβολο μαζί με τον Αχιλλέα.
Η Ανδρομάχη είναι κλεισμένη βαθιά στην καρδιά μας, κι όπως λέει ο Ποιητής, «ερχόμαστε από βαθιά, πολύ βαθιά και σκοτεινά νερά, γεννημένοι πριν τη πέτρα».
“Ίσως ο καθένας μας να κρύβει μια «Ανδρομάχη» μέσα του”, λένε στο catisart.gr ο Ρηγίνος Ρηγίνου και η Αγγελική Λούβαρη μιλώντας μας για το έργο «Ανδρομάχη» του Άκη Δήμου που με τη Θεατρική Ομάδα «ἔαρ» παρουσιάζουν στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του Off – Off Athens Theater Festival.
Η πριγκίπισσα της Τροίας και χήρα του μυθικού Έκτορα φτάνει ξεριζωμένη στην Ελλάδα, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου και τον αφανισμό των αγαπημένων της. Ακολουθεί τον Πύρρο, γιο του Αχιλλέα, ως αιχμάλωτη και ερωμένη του.
Μετά τη δολοφονία του Πύρρου από τον Ορέστη, η Ανδρομάχη παραδίνεται στον αδελφό του Έκτορα, για να καταφύγει τελικά στην Ήπειρο, μοναδική «κάτοικος» ενός τεχνητού τρωαδίτικου τοπίου.
Ένας σύγχρονος γυναικείος μονόλογος συνειδητοποίησης, για τη μοίρα του πρόσφυγα και την αγωνία εύρεσης μιας νέας ταυτότητας. “Πώς μπορείς να ξεχάσεις;”. Η Ανδρομάχη ως επαναστάτρια απέναντι στη λήθη, θα επικοινωνήσει τους σπαραγμούς από τα βάθη του χρόνου μέσω της παγκόσμιας γλώσσας, της τέχνης».
Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 20:15 και την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 22:00 θα δούμε το έργο «Ανδρομάχη» του Άκη Δήμου από τη Θεατρική Ομάδα «ἔαρ», σε σκηνοθεσία του Ρηγίνου Ρηγίνου με πρωταγωνίστρια την Αγγελική Λούβαρη.
***
Για την «Ανδρομάχη» το catisart.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη της παράστασης Ρηγίνο Ρηγίνου και την πρωταγωνίστρια Αγγελική Λούβαρη.
Το όνομα της ομάδας σας πώς προέκυψε;
*Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την ομάδα μας, ψάχναμε να συνδέσουμε τη δυναμική μας με τη φύση, έτσι καταλήξαμε στο όνομα ἔαρ (στα αρχαία ελληνικά, η Άνοιξη), καθώς είναι για εμάς η εποχή που όλα τα project μας παίρνουν μορφή.
Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας;
*Όπως όλα τα ωραία έτσι και η ομάδα μας ξεκίνησε ως «αστείο». Θέλαμε να διοχετεύσουμε την έντονη χημεία και καλλιτεχνική αρμονία που έχουμε μεταξύ μας σε κάτι που μπορεί να προσφερθεί στους γύρω μας. Πλέον μόνο αστείο δεν είναι καθώς έχουμε πολλά project που ανυπομονούμε να επικοινωνήσουμε.
Τι είναι αυτό που σας ενώνει;
*Εκτός από την χημεία και την κοινή καλλιτεχνική μας αντίληψη που αναφέραμε παραπάνω, μας ενώνει η αγάπη για την τέχνη, η πειθαρχία και η ανάγκη για εξερεύνηση και γνώση. Νομίζουμε ότι το κλειδί στο επάγγελμά μας, εκτός από την υπομονή, είναι και η συνεχής κατάρτιση.
Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;
*Το φεστιβάλ off off του θεάτρου Επί Κολωνώ, δίνει την ευκαιρία, σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, να βρεθούν πάνω στη σκηνή – πολλές φορές και για πρώτη φορά – και να επικοινωνήσουν τις ιστορίες που έχουν επιλέξει… Για εμάς, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς είναι το πρώτο Project που θα υλοποιήσουμε ως ομάδα. Επίσης, πιστεύουμε πως η συνύπαρξη με άλλες ομάδες και νέους καλλιτέχνες είναι αναγκαία και επιθυμητή.
Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;
*Η «Ανδρομάχη» είναι ένα εξαιρετικό κείμενο του Άκη Δήμου. Το κείμενο πραγματεύεται τον διωγμό, την αλλαγή, την ανάμνηση, το μέλλον και κυρίως τη δύναμη που έχει ο άνθρωπος να αλλάξει την οπτική των πραγμάτων και να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του – ή και όχι.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;
*Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι η παράσταση να προβληματίσει τον θεατή. Το ελληνικό κοινό ανέκαθεν είχε μια ιδεατή σύνδεση με την ελληνική μυθολογία και το αρχαίο Δράμα, και το κείμενό μας αν και σύγχρονο, χρησιμοποιεί τον μύθο με τέτοιον τρόπο που τον τοποθετεί στο τότε, το τώρα και το μετά. Πιστεύουμε λοιπόν, πως η απόδοση του μύθου μέσα από την παράστασή μας και φυσικά το κείμενο, ανοίγει έναν εσωτερικό διάλογο άκρως συγκινησιακό. Ίσως ο καθένας μας να κρύβει μια «Ανδρομάχη» μέσα του.
Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;
*Το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας είναι η αποξένωση του ατόμου από την κοινωνία. Έχουμε συνηθίσει (και κυρίως μετά την πανδημία) να βλέπουμε τον κόσμο από απόσταση, ως θεατές. Πιστεύουμε, ότι όσα συμβαίνουν γύρω μας δεν μας επηρεάζουν ή επιλέγουμε να το πιστεύουμε, γιατί άλλωστε πρέπει να επιβιώσουμε στους τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;
*Βεβαίως και η εποχή επηρεάζει τη δραματουργία της παράστασής μας. Έχουμε αντλήσει έμπνευση από διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Στόχος μας είναι οι θεατές να καταλάβουν και να συναισθανθούν αυτό που θα παρακολουθήσουν όχι απλώς να το δουν. Θέλουμε επίσης, η «Ανδρομάχη» να γκρεμίσει τον «τέταρτο τοίχο» που έχει τόσο περίτεχνα χτίσει η κοινωνία μας.
Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το θέατρο Επί Κολωνώ και τους ανθρώπους του;
*Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δίνει φέτος το θέατρο Επί Κολωνώ. Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη της ομάδας που κρατούν το θεσμό του φεστιβάλ ενεργό. Ευχόμαστε να συνεχίσουν να δίνουν βήμα σε νέους καλλιτέχνες, και να «γιορτάζουν» την τέχνη.
Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;
*Ως νέοι καλλιτέχνες δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε συμβουλές, παρά μόνο να πάρουμε. Αν έχετε εσείς κάποια θα χαρούμε να την κρατήσουμε. Θέλουμε ωστόσο να επικοινωνήσουμε ότι το θέατρο όπως το βλέπουμε, δηλαδή στη μορφή μιας παράστασης, είναι μονάχα η μύτη ενός τεράστιου παγόβουνου.
Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;
*Κρατήσετε το θέατρο ζωντανό. Να βλέπετε παραστάσεις διαφόρων αισθητικών και θεματικών. Στα αρχαία χρόνια το θέατρο είχε ως στόχο την εκπαίδευση, αν αρχίσουμε να βλέπουμε θέατρο – εκτός από την καλοπέρασή μας – και για τη σκέψη μας, ίσως αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ίσως και εμείς οι ίδιοι αρχίσουμε να βιώνουμε την τέχνη – και κατά συνέπεια τη ζωή – λίγο διαφορετικά.
Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;
*Η «Ανδρομάχη» ολοκληρώνει και για τους δυο μας μια γεμάτη χρονιά. Θέλουμε, μετά το Φεστιβάλ να συνεχίσει ως παραγωγή και ίσως για κάποιες παραστάσεις να ταξιδέψουμε και στην Κύπρο. Επίσης, ετοιμάζουμε και την επόμενη παραγωγή μας το «ήμί». Πρόκειται για μια performance σωματικού θεάτρου βασισμένη στο συμπόσιο του Πλάτωνα, τη συνεχή αναζήτηση της ταυτότητας και του άλλου μας μισού.
Ευχαριστώ πολύ!
*Ευχαριστούμε και εμείς πολύ για την ευκαιρία να γνωρίσετε το Project μας.
***
Η πριγκίπισσα της Τροίας «Ανδρομάχη» στο Off Off από την Ομάδα «ἔαρ» και τον Ρηγίνο Ρηγίνου
Έρχεται το Off – Off Athens Theater Festival του 2023 όπως πάντα ανατρεπτικό και σε νέα τροχιά