10.7 C
Athens
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Ρένα Λευκαδίτου – Παπαντωνίου: «Μακρόνησος, μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε»

«Παραδίδω αυτούς τους καταλόγους σε νεότερους μελετητές με την ευχή να τους συμπληρώσουν με τα ονόματα όλων των αγωνιστών που πέρασαν τη φοβερή δοκιμασία».

Αυτό γράφει ανάμεσα στα άλλα η αρχιτέκτων Ρένα Λευκαδίτου – Παπαντωνίου, στον πρόλογο του βιβλίου της με τον τίτλο «Μακρόνησος, μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε».

«Πόσο μαρτύριο, πόσο αίμα, πόσος ηρωισμός μπορεί να χωρέσει σε μερικές δεκάδες σελίδες;

Το άγος της Μακρονήσου ζωντανεύει μέσα από τη φωνή και την πένα των αδάμαστων ηρώων της. Με ακρίβεια, γιατί έτσι της πρέπει της Ιστορίας. Με αγωνία να μην παραλειφθεί ούτε μια μεγάλη στιγμή από τον τιτάνιο και άνισο αγώνα, ούτε ένα όνομα Μακρονησιώτη. Με ορκισμένη απαίτηση να παραδοθούν οι υπαίτιοι στην «κατάρα των γενεών». Με λαχτάρα να μάθει η νέα γενιά όλη την εντέχνως θαμμένη στα ερείπια αλήθεια.

Κάθε σπαραγμός οδύνης που βγαίνει από τα στήθη και μια θύελλα που σαρώνει τον παλιό κόσμο. Κάθε πληγή, κάθε χαρακιά στο σώμα και στην ψυχή και μια πανάκριβη, αιματοβαμμένη σφραγίδα στα θεμέλια του νέου κόσμου, του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Το αιώνιο στίγμα του Μακρονησιού και η θυσία των κολασμένων τράβηξε τον τροχό μπροστά, ό,τι κι αν ισχυρίζονται από την αναπαυτική πολυθρόνα τους οι παραχαράκτες της Ιστορίας».

 

***

 

Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Εντός», και στοχεύει με επιτυχία σε μια πρώτη καλή επαφή με τον μαρτυρικό τόπο εξορίας και την ιστορία του, τη Μακρόνησο.

 

***

 

Η Ρένα Λευκαδίτου – Παπαντωνίου γράφει, ανάμεσα στα άλλα, στον πρόλογο του βιβλίου της:

 

«Πολλά χρόνια μετά, όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν κατάλογοι με τα ονόματα των αγωνιστών που έζησαν – όπως έζησαν» — στη Μακρόνησο εκείνα τα φοβερά χρόνια, σκέφτηκα να προσπαθήσω να συγκεντρώσω από τα βιβλία – μαρτυρίες όλα τα ονόματα που αναφέρονται και να καταγράψω, όσο ήταν δυνατόν, τη διαδρομή του καθενός, δηλαδή τα στρατόπεδα από τα οποία πέρασε, διαβάζοντας (σχεδόν) ό,τι έχει γραφτεί.
Δυστυχώς, πολλοί από τους αγωνιστές που έγραψαν για όσα έζησαν, δεν αναφέρουν τα ονόματα των συντρόφων τους σ’ εκείνη την τρομερή εποχή. Έτσι, για να έχουμε έναν πλήρη κατάλογο με όλα τα ονόματα ανδρών και γυναικών, των νεκρών από τη σφαγή και τα βασανιστήρια και όλων εκείνων που τελικά επέζησαν, είναι απολύτως αναγκαίο κάποια διοίκηση του ΓΕΣ να αποφασίσει να παραδώσει στην Ιστορία όλα τα Αρχεία της εποχής».

Και σημειώνει με έμφαση:

Πάντα ζωντανή θα παραμένει η προτροπή αυτών που χάνονταν:

«Αδέλφια, τους νεκρούς μην ξεχνάτε»

Καταφέρνει, και είναι μεγάλη η προσφορά της, να συγκεντρώσει και να συμπεριλάβει στο βιβλίο της «Μακρόνησος μια υπόμνηση… για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε», καταλόγους:

* Εξορίστων Ανδρών στη Μακρόνησο (6.264 ονόματα)
* Εξόριστων Γυναικών (1.107 ονόματα), και
* Έναν ακόμα κατάλογο με ονόματα των βασανιστών, των παραγωγών της φρίκης (319 ονόματα)

Με τις επισημάνσεις:

«Τους δυο πρώτους καταλόγους τους παραδίδω σε νεότερους μελετητές με την ευχή να τους συμπληρώσουν με τα ονόματα όλων των αγωνιστών που πέρασαν τη φοβερή δοκιμασία.
Τον τρίτο κατάλογο τον «παραδίδω στην κατάρα των γενεών», όπως έκανε πριν από μένα ο Θέμος Κορνάρος για το όνομα ενός από αυτούς, του Θωμά Σούλη, στο βιβλίο του «Στάχτες και Φοίνικες».
Κανένας κατάλογος δεν κατάφερα να είναι πλήρης. Εύχομαι λοιπόν κάποιος άλλος, να βρει το χρόνο και το ενδιαφέρον. Με τη συνδρομή των απογόνων, να τους συμπληρώσει, και ελπίζω, κάποτε όλα τα στοιχεία αυτής της απάνθρωπης ιστορίας να βγουν και επίσημα στο φως».

 

***

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου επιμελήθηκε η χαράκτρια Εύα Μελά.

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Οι «Εκδόσεις Εντός» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Μακρόνησος, μια υπόμνηση — για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε», της Ρένας Λευκαδίτου – Παπαντωνίου την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Νίκης 4, Αθήνα στον 1ο όροφο.

*

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

*Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών – ΣΦΕΑ 1967-1974
*Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»
*Τηλέμαχος Λουγγής, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
*Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης
*Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -