35.9 C
Athens
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026

Η «Μακρόνησος» του Μιχάλη Παπαδόπουλου από τη Θεατρική Ομάδα Λαυρίου «Εξόρυξη»

Ένα θέατρο – ντοκουμέντο βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες παρουσιάζει η Δημοτική Θεατρική Ομάδα Λαυρίου «Εξόρυξη».

Πρόκειται για το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος» που θα ανέβει από την Κεντρική Σκηνή στο Αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Λαυρίου την Παρασκευή 16, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για το έργο

H Βαλεντίνη θυμάται. Κουβαλάει χρόνια σιωπής και μέσα από το μυαλό της όλα ζωντανεύουν ξανά. Τέσσερις γυναίκες αφηγούνται την πορεία τους από τη Χίο στο Τρίκερι κι από κει στη Μακρόνησο. Εκεί, στο όνομα της «εθνικής αναμόρφωσης», γνώρισαν ξύλο, βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Κοινό τους “αδίκημα”; Ήταν κομμουνίστριες – ή απλώς μάνες, αδελφές, σύζυγοι κομμουνιστών.
Το έργο φωτίζει μια σκοτεινή σελίδα της Ιστορίας: την εξορία των γυναικών στο «Νταχάου της Ελλάδας» τη Μακρόνησο.

Σκηνοθετικό σημείωμα του Γιώργου Δρίβα

Σ’ ένα άνυδρο νησί, ανάμεσα σε πέτρα και αλάτι, σώπασαν για χρόνια οι φωνές των γυναικών. Όχι γιατί δεν είχαν να πουν—μα γιατί η επίσημη Ιστορία δεν θέλησε να τις ακούσει.
Η «Μακρόνησος» είναι μια προσπάθεια να στρέψουμε το βλέμμα εκεί που το φως της Ιστορίας δεν έφτασε ποτέ ολοκληρωτικά. Εκεί όπου η γυναικεία εμπειρία της εξορίας, του φόβου, της επιβολής και της αντίστασης έμεινε στην αφάνεια. Ένα θεατρικό έργο που υφαίνεται από μαρτυρίες, ψίθυρους, σιωπές και βλέμματα που άντεξαν και δίνουν χώρο στο άρρητο, στο τραύμα που δεν χωρά σε λέξεις.
Η δομή της παράστασης βασίζεται στην έννοια του θεάτρου-ντοκουμέντου. Η αλήθεια είναι το πρώτο μας υλικό. Όμως δεν μείναμε εκεί.
Επιλέξαμε ως ομάδα να δώσουμε χώρο στο όνειρο, στον διαχρονισμό, στον συμβολισμό. Η σκηνή μετατρέπεται σε χώρο-μνήμη, σε χώρο-σώμα. Οι χαρακτήρες δεν είναι απλώς πρόσωπα· είναι σύμβολα, φαντάσματα, ζωντανές προσευχές.
Η τεκμηρίωση δεν έρχεται μόνο ως σχόλιο, αλλά ως αδιάψευστος μάρτυρας. Ως υπενθύμιση πως αυτό που βλέπουμε όντως συνέβη.
Η πρωτότυπη μουσική δεν συνοδεύει. Μιλάει. Ενίοτε τραγουδά για λογαριασμό όσων δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να μιλήσουν. Οι ήχοι της γίνονται αέρας, ρωγμές, ανάσες και παλμός μέσα στην παράσταση.
Η «Μακρόνησος» είναι ένα κάλεσμα στη συλλογική μνήμη, αλλά και μια πράξη αντίστασης απέναντι στη λήθη. Ένα κομμάτι ιστορίας μέσα από τα μάτια και τα σώματα των γυναικών που τόλμησαν να σταθούν όρθιες.
Ο θεατής δεν αρκεί να δει, πρέπει και να θυμηθεί. Ακόμα κι αν δεν γνώριζε, να αισθανθεί.
Για τη μνήμη. Για τη δικαίωση. Για την αλήθεια που δεν πρέπει ποτέ να ξαναγίνει σιωπή».

Ταυτότητα παράστασης

«Μακρόνησος»
Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δρίβας
Επιμέλεια κίνησης: Eυριδίκη Καββαδία
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Salvatore Bezzi
Σκηνογραφία: Ohm David
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Σιαμίδης
Εικαστικές κατασκευές: Θ.Ο «εξόρυξη»
Φωτισμοί: Nίκος Ζαννής – Γιώργος Δρίβας
Μακιγιάζ: Αντιγόνη Δανάη David
Γραφιστικά: Νίκος Συρίγος
video trailer: Ηλιάνα Δρίβα – Nίκος Συρίγος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Δρίβας

Ερμηνεύουν:

Βαλεντίνη: Βάσω Ρούσσου
Ελένη: Στέλλα Δρίβα
Μαρία: Ελένη Ψαρρά
Σμαρώ: Δώρα Κεχαγιά

*Έχουν διασκευαστεί και μελοποιηθεί δύο αποσπάσματα από το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου «Προσχέδιο για τη Μακρόνησο».
Τραγούδι έναρξης: Χρύσα Αναστάση
Τραγούδι τέλους: Ελένη Ψαρρά

Το βιογραφικό της Θεατρικής Ομάδας

Η Θεατρική Ομάδα Λαυρίου «Εξόρυξη» αποτελεί τη θεατρική ομάδα του Δήμου Λαυρεωτικής, με έδρα το Λαύριο. Ιδρύθηκε το 2003 από τον σκηνοθέτη Γιάννη Μυρογιάννη. Το 2011 ανανεώθηκε ριζικά και επανασυστάθηκε με σκηνοθέτρια τη Στέλλα Δρίβα και βοηθό σκηνοθέτη τον Γιώργο Δρίβα.
Από το 2019, τη σκηνοθεσία της ομάδας έχει αναλάβει ο Γιώργος Δρίβας. Σήμερα, η «Εξόρυξη» αριθμεί 20 μέλη/ηθοποιούς και συνεργάζεται με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου για τις παραστάσεις της.
Η φιλοδοξία της ομάδας είναι να λειτουργεί ως ένας ζωντανός πυρήνας πολιτισμού, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια των θεατρικών προσπαθειών που αναπτύχθηκαν στην πόλη από το παρελθόν έως και σήμερα, με στόχο να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα άτομα που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου.
Η Θεατρική Ομάδα «Εξόρυξη» διαθέτει δύο σκηνές: την Κεντρική Σκηνή και την Πειραματική Σκηνή «Λάκης Καραλής». Στο πέρασμα των χρόνων, η ομάδα έχει διοργανώσει πολυάριθμα θεατρικά σεμινάρια και εργαστήρια στο Λαύριο, ανοιχτά προς το ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή καταξιωμένων δασκάλων και σκηνοθετών.
Η «Εξόρυξη» έχει διακριθεί επανειλημμένα, έχοντας επιλεγεί και συμμετάσχει σε κορυφαία πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου, ενώ έως σήμερα έχει τιμηθεί με 80 βραβεία, που την έχουν καθιερώσει ως μία από τις σημαντικότερες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -