33 C
Athens
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ReMap 3: Σύγχρονη τέχνη σε ευφάνταστο Συνεργείο

O δραστήριος χώρος πολιτισμού “Συνεργείο” συμμετέχει στο πρόγραμμα ReMap 3 και μας προσκαλεί σε τρεις εκθέσεις.
Από τη στιγμή που κάποιος φιλότεχνος πλησιάζει το ευφάνταστο κτήριο, εισέρχεται και ανεβαίνει, συναντά απομεινάρια παλαιότερων σκηνικών και κατασκευών που χρησιμοποιήθηκαν στις περίπου είκοσι παραστάσεις του “Συνεργείου”, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς ορόφους του κτηρίου τα τρία τελευταία χρόνια.
Το πρώτο κομμάτι της έκθεσης είναι μια παρουσίαση της δουλειάς που γίνεται στο “Συνεργείο”, σε σύνδεση με τα θέματα που αφορούν την περιοχή και τους ανθρώπους του Μεταξουργείου. Η ενσωμάτωση στην αραβική κοινότητα ήταν ζωτικής σημασία όλα αυτά τα χρόνια.

Station Athens

Ένα χαρακτηριστικό του Μεταξουργείου είναι η πολυπολιτισμικότητά του και με αφετηρία αυτό η ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και το “Συνεργείο” δημιούργησαν το πρόγραμμα Station Athens, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας και βίντεο για νέους μετανάστες, με βάση τις μεθόδους art therapy. Στο δεύτερο κομμάτι της έκθεσης, λοιπόν, παρουσιάζονται όσα έλαβαν χώρα τα τελευταία δύο χρόνια στο εργαστήρι, με ζωγραφική, φωτογραφίες και βίντεο. Επίσης, προγραμματίζεται σύντομα και μια ζωντανή παρουσίαση όλων αυτών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Κρυμμένη Πόλη

Τέλος, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο VILLA 15: Ciudad Oculta (Κρυμμένη Πόλη) από τη ΜΚΟ PH15 σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ, αποτελεί το τρίτο κομμάτι της έκθεσης. Τριάντα ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από παιδιά που ζουν στις αργεντίνικες φαβέλες, απεικονίζουν τις τρομερά χαμηλές συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή. Αυτή η έκθεση είναι κατά κάποιο τρόπο μια συνέχεια της Lahza: A moment, που παρουσιάστηκε από το “Συνεργείο” και τη ΜΚΟ ZAKIRA στο πλαίσιο του ReMap2, με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από παιδιά που ζουν σε παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο.
Η είσοδος είναι δωρεάν. Το “Συνεργείο” βρίσκεται Κολωνού 31 και Λεωνίδου 15, στο Μεταξουργείο (μετρό Μεταξουργείο).
Η εξαιρετική δημιουργική ομάδα του “Συνεργείου” αποτελείται από τους Γιολάντα Μαρκοπούλου (σκηνοθέτης), Αλεξάνδρα Σιάφκου (σκηνογράφος – ενδυματολόγος) και Αριστοτέλης Καρανάνος (σκηνογράφος-ενδυματολόγος). Συνεργάτης είναι η ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ.

ReMap3: Ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης  

To ReMap είναι ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης ανοικτό για το κοινό, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου σε συντονισμό με την Μπιενάλε της Αθήνας.
Διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό φορέα ReMapKM, που ιδρύθηκε με αποκλειστικό στόχο την επιμέλεια, παραγωγή, δημιουργία και προώθηση σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων, με έμφαση στη συνύπαρξη της ελληνικής και της διεθνούς τέχνης στο κέντρο της Αθήνας και αφετηρία την περιοχή του Κεραμεικού – Μεταξουργείου.
Στόχος είναι η συνεισφορά στη δημιουργία μιας σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας, με την ενεργή συνδρομή της σύγχρονης τέχνης, όταν αυτή αναπτύσσεται μέσα στον ιστό της πόλης, καθιστώντας την προσιτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Σημείο συνάντησης

Τo ReMap 3 πραγματοποιείται φέτος για τρίτη φορά και ενισχύει το διεθνή του χαρακτήρα, καθώς γίνεται σημείο συνάντησης για περισσότερους από 250 καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές από όλο τον κόσμο, αλλά και από την τοπική καλλιτεχνική κοινόνητα του Κεραμεικού – Μεταξουργείου, οι οποίοι συμμετέχουν στα 30 ανεξάρτητα projects και στις 25 εκθέσεις από ελληνικές και ξένες διακεκριμένες γκαλερί.
Όλοι αυτοί οι φορείς συνυπάρχουν για τις έξι εβδομάδες της διάρκειάς του, με τις υπόλοιπες εκθέσεις του ReMap3 που στεγάζονται προσωρινά σε αναξιοποίητους χώρους της γειτονιάς, διαφορετικούς από τους «κλασικούς» εκθεσιακούς χώρους των μουσείων, φουάρ ή γκαλερί, όπως διαμερίσματα της δεκαετίας του ’70, νεοκλασικά κτήρια, αυλές, κενά οικόπεδα ή και μπαλκόνια της περιοχής.
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ/ Station Athens /Villa 15: Κρυφή Πόλη. Από 12 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2011. 12/9-18/9- Opening Week. Tα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα, 12/9, 17:00-22:00.

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο – Κυριακή: 12:00-20:30
21/9-23/10
Τετάρτη – Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο – Κυριακή: 12:00-20:30
24/10-30/10 – Closing Week (Παράλληλα με την 3η Μπιενάλε της Αθήνας)
Δευτέρα – Παρασκευή: 17:00-20:30
Σάββατο – Κυριακή: 12:00-20:30

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -