17.3 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ραλφ Γουάλντο Έμερσον (Ralph Waldo Emerson), «Τι σημαίνει θρίαμβος»

Να γελάς πολύ και συχνά.

Να αξίζεις τον σεβασμό των ευφυών ανθρώπων και την αγάπη των παιδιών.

Να κερδίζεις την επιδοκιμασία των τίμιων κριτών και να υπομένεις την προδοσία των ψεύτικων φίλων·

Να εκτιμάς την ομορφιά, να βρίσκεις το καλύτερο στους άλλους.

Να δίνεσαι στους άλλους.

Να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ όσο τον βρήκες:

Μ’ ένα υγιές παιδί, μ’ έναν κήπο ή με μια καλύτερη κοινωνία.

Να έχεις παίξει και γελάσει με ενθουσιασμό και να έχεις τραγουδήσει με πάθος.

Να ξέρεις ότι κάποια ζωή ανάσανε καλύτερα επειδή έζησες εσύ.

Αυτό σημαίνει θρίαμβος.

Ralph Waldo Emerson, Από το «Σκάφανδρο του Αισιόδοξου», εκδόσεις Πατάκη

***

To laugh often and much;

To win the respect of intelligent people and the affection of children;

To earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends;

To appreciate beauty, to find the best in others;

To leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch, or a redeemed social condition;

To know even one life has breathed easier because you have lived.

This is to have succeeded.

 

 

Ο Ραλφ Ουάλντο Έμερσον (αγγλικά: Ralph Waldo Emerson, 25 Μαΐου 1803 – 27 Απριλίου 1882), ήταν Αμερικανός δοκιμιογράφος, λέκτορας και ποιητής, ο οποίος ηγήθηκε του κινήματος του υπερβατισμού στα μέσα του 19ου αιώνα. Ήταν υπέρμαχος της ατομοκρατίας και ενάντια στις ηθικοοικονομικές πιέσεις των κοινωνικών προτύπων. Ανέλυσε και παρουσίασε τις θέσεις του σε δεκάδες δημοσιευμένες τοποθετήσεις του και σε περισσότερες από 1.500 διαλέξεις σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Σταδιακά, άρχισε να απομακρύνεται από τις θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις των συγχρόνων του, σχηματίζοντας και εκφράζοντας τη φιλοσοφία του υπερβατισμού στο δοκίμιο του 1836 με τίτλο Nature / Η Φύση. Μετά το έργο αυτό, συνέχισε δίνοντας μια διάλεξη με τίτλο The American Scholar (Ο Αμερικανός λόγιος), η οποία άσκησε σημαντική επίδραση σε άλλους διανοητές. Τα περισσότερα δοκίμια που έγραψε, τα δημιούργησε πρώτα ως διαλέξεις, τις οποίες κατόπιν διασκεύασε σε μορφή κατάλληλη για γραπτό λόγο. Οι δύο πρώτες σειρές των δοκιμίων του κυκλοφόρησαν το 1841 και 1844, και αποτελούν τον πυρήνα της σκέψης του. Σε αυτές τις σειρές περιλαμβάνονται τα πιο γνωστά έργα του, όπως Self-Reliance (Αυτοδυναμία), The Over-Soul (Η υπερ-ψυχή), Circles (Κύκλοι), The Poet (Ο ποιητής) και το Experience (Εμπειρία). Μαζί με τη Φύση, τα έργα αυτά από τα μέσα του 1830 έως τα μέσα του 1840, αποτέλεσαν την πλέον παραγωγική περίοδο του Έμερσον.

Ασχολήθηκε με διάφορα θέματα στα έργα του, χωρίς ποτέ να επικεντρώνεται σε καθορισμένες φιλοσοφικές διδαχές, αλλά εξερευνώντας συγκεκριμένες ιδέες όπως η ανεξαρτησία του ατόμου, η ελευθερία, η ικανότητα του ανθρώπινου είδους να πραγματοποιεί σχεδόν τα πάντα και η σχέση μεταξύ της ψυχής και του περιβάλλοντος κόσμου. Η φύση του Έμερσον ήταν περισσότερο φιλοσοφική παρά νατουραλιστική, θεωρώντας πως το σύμπαν αποτελούνταν από τη Φύση και την Ψυχή. Η προσέγγισή του ήταν πανθεϊστική καθώς απέρριπτε την άποψη πως ο Θεός αποτελεί κάτι ξεχωριστό από τον κόσμο.

Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες του αμερικανικού ρομαντικού κινήματος, και το έργο του άσκησε ιδιαίτερη επιρροή στους διανοητές, συγγραφείς και ποιητές που τον ακολούθησαν. Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα περιέγραψε το έργο του περιληπτικά, απάντησε πως η κεντρική του δοξασία ήταν η απειρότητα του ιδιώτη ανθρώπου. Υπήρξε φίλος και μέντορας του επίσης υπερβατιστή Χένρι Ντέιβιντ Θόρω.

  • Αρχική φωτογραφία: Agnieszka Górzyńska, Πολωνία

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -