Αρχική Θέατρο, περισσότερο θέατρο… Κριτική παρουσίαση “Τολμάς” να ενθουσιαστείς με μια παράσταση;

“Τολμάς” να ενθουσιαστείς με μια παράσταση;

Ε, ναι λοιπόν, τέχνη είναι τόλμη αλλά και αγάπη είναι τόλμη. Όταν σμίγουν τα χρώματα και τα σχήματα, οι ήχοι και τα συναισθήματα, όταν ένα μπουκέτο νέων ανθρώπων συνεργάζεται και αγγίζει στην καρδιά της θεατρικότητας ένα μοναδικό σημείο, το λυρικό σημείο που ονειρευόμαστε, είναι τόλμη. «Τολμάς;», αφού κάθε βήμα μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις γραφτό είναι ν’ αφήνει πίσω του αλησμόνητες στιγμές, γέλια, χαρές, απογοητεύσεις, ανατροπές και δάκρυα… Ένα κλειδί για την ευτυχία είναι η τόλμη.
Ο Χάρης Χιώτης, που ανέλαβε το συγγραφικό και το σκηνοθετικό τιμόνι της θεατρικής ομάδας Repente, οδήγησε με δεινότητα και ξέφρενο ρυθμό την παράσταση «Τολμάς;»,  στην ουσία ένα σύγχρονο παραμύθι που εξιτάρει τη φαντασία μας, και την κατηύθυνε σε μονοπάτια πέρα από κάθε λογική σκέψη. H επιλογή του συγκεκριμένου έργου ήταν και είναι μεγάλη ιστορία. Η ομάδα πήρε αφορμή από την ταινία “Jeux d’ enfants” («Aγάπα με αν τολμάς») του Yann Samuell. Ταινία που πολλοί θεατές έχουν λατρέψει. Μεταξύ αυτών η Αγνή Χιώτη (ηθοποιός), η Αναστασία Μανιάτη (συνθέτης – μουσικός) και η Μαρλού Νικολαΐδη (βοηθός σκηνοθέτις). Τι καλύτερο επομένως από το γεγονός η τόσο αγαπημένη αυτή ταινία να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία μιας παράστασης; Μιας παράστασης εμπνευσμένης μάλιστα. Γεννήθηκε έτσι μία εντελώς καινούργια ιστορία από το μηδέν, που πήρε σάρκα και οστά στη σκηνή του θεάτρου «Μεταξουργείο».
«Για να κερδίσεις το παιχνίδι χρειάζεσαι ένα φυλαχτό, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Όλα τ’ άλλα μπορούν να πάνε στο διάολο».

O Ναν και ο Έντ εφευρίσκουν ένα πολύ παράξενο παιχνίδι. Όταν το φυλαχτό βρίσκεται στα χέρια του ενός, ο άλλος πρέπει να καταφέρει να το πάρει πίσω. Ο μοναδικός κανόνας είναι ότι απλώς δεν λειτουργούν κανόνες και οι δυο τους πρέπει να δεχτούν τις προκλήσεις που προτείνει ο ένας στον άλλο. Ο Ναν γνωρίζει τη Σάντυ. Ο Έντ γνωρίζει την Έσενς. Το παιχνίδι μοιραία αλλάζει μορφή.
Όλα είναι διασκέδαση. Διασκεδάζεις την ανησυχία σου. Διασκεδάζεις τη θλίψη σου. Διασκεδάζεις την πλήξη σου. Το θέμα είναι να τολμάς! Όταν τολμάς μπορεί να χάσεις ή να κερδίσεις. Μπορεί να πονέσεις. Για όλα τα όμορφα πράγματα πρέπει να ρισκάρεις. Μόνο τότε νιώθεις την έξαψη της ζωής.
Σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις ηλικίες, συμβαίνει κάτι μαγικό, ο έρωτας. Οι έρωτες όμως από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρουν, και μάλιστα όταν εμπλέκονται με μία ιστορία φιλίας, τότε δυναμώνουν είτε ως έρωτες, είτε δυναμώνουν τη φιλία.
Είναι ικανός ο έρωτας να υπερνικήσει την ισχυρογνωμοσύνη δύο ενηλίκων που αγαπιούνται από παιδιά; Ποια είναι τα διαφορετικά πρόσωπα του έρωτα; Πώς είναι δυνατόν να ενσωματώνει όλες αυτές τις εκρηκτικές δυνάμεις που δοκιμάζουν τα όριά μας, την αγάπη, το πάθος, τη ζήλια, τον πόνο; Πόσο τυφλός, κεραυνοβόλος, παράλογος, μυστήριος μπορεί να γίνει ή πόσο σοφός, ώριμος, ταπεινός και υποταγμένος; Σε κάθε ηλικία οι ερωτικές μας εμπειρίες μάς δοκιμάζουν, μάς διδάσκουν και επανακαθορίζουν τις προσδοκίες και την ένταση των συναισθημάτων μας. Ο έρωτας είναι πηγή νοήματος για τη ζωή. Όπως λέει ο Ρίλκε, «η αγάπη είναι μια μικρή ευκαιρία για τα άτομα να ωριμάσουν». Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν! Στο «Τολμάς;» οι ήρωες αγαπούν πολύ. Κάθε ιστορία είναι βγαλμένη από τη ζωή, που ξέρει να δημιουργεί τις καλύτερες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Δύο άνθρωποι τόλμησαν περισσότερα απ’ όσα άντεχαν ο ένας για τον άλλον. Όταν όμως τολμάς, συνήθως πληρώνεις και κάποιο τίμημα.

Η παράσταση παίζει με τα συναισθήματα και την εκφραστικότητα των ηρώων της και φαίνεται να το χαίρεται αφάνταστα, τόσο που τους αφήνει να πνίγονται από τις πράξεις και τις σκέψεις τους, μέχρι να φτάσουν σε όλο και πιο ακραία ξεσπάσματα. Μαζί, σαν παιδιά, το χαιρόμαστε κι εμείς οι θεατές – παρατηρητές και όλα αυτά κάτω από τις αισθησιακές, σχεδόν μαγικές μελωδίες που επιλέγει αλλά και δημιουργεί η Αναστασία Μανιάτη.
Το φυλακτό που αλλάζει χέρια, τα νεανικά κοστούμια, οι απολαυστικές ατάκες, τα κόκκινα τριαντάφυλλα που κρατούν οι ηθοποιοί, η λάμψη τους, η έξαψή τους, η ζωντανή τους κίνηση, δίνουν πνοή στον παραμυθένιο κόσμο των ηρώων, κάτι που μοιάζει σαν χλευασμός όσο εκείνοι τραβάνε το σχοινί στα άκρα, πληγώνουν και ταυτόχρονα πληγώνονται, το προτιμούν όμως απ’ το να υποκύψουν πρώτοι στο πάθος τους.
Στ’ αλήθεια ευρηματική και πρωτότυπη η κεντρική ιδέα, με την κατάλληλη θεατρική διαχείριση δημιούργησε μια ζεστή, φιλική και ενθαρρυντική παράσταση.
Η φιλία δύο αγοριών και η έναρξη ενός παιχνιδιού που καθορίζει τη σχέση δύο ανθρώπων. Όταν οι δύο φίλοι συναντούν δύο κοπέλες, το αστείο αλλάζει υπόσταση και καθορίζει τη ζωή αυτών των τεσσάρων. Εν τω μεταξύ άλλα δύο πρόσωπα κάνουν την είσοδό τους στην ιστορία και όλα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Η περιπέτεια αρχίζει από έναν παρελθοντικό χρόνο και καταλήγει το μέλλον. Διαχρονική, εξερευνητική, ανθρώπινη, με τελικό προορισμό την αγάπη.
Ο θεατρολόγος Φραγκίσκος Σαργολόγου γράφει για την παράσταση «Τολμάς;»: «Πιστεύω ότι ο συγκερασμός και η πρόσμειξη διαφορετικών ιδεών στην τέχνη, στην επιχείρηση και στη ζωή, μπορούν να ανοίξουν ένα ξεχωριστό μονοπάτι. Μόνο πάνω σε ένα μονοπάτι, μπορείς να φτιάξεις ένα δρόμο. Σε ένα γερό δρόμο που φτιάχτηκε, συνάντησα τον Χάρη Χιώτη και τα κείμενά του. Κάποια λίγο πολιτικά, άλλα περισσότερο κοινωνικά, πάντα όμως «μαγειρεμένα» με μαγιά της πραγματικής ζωής. Αυτή η μαγιά φουσκώνει στο καναβάτσο της σκηνής του θεάτρου, φθάνει στο θεατή που περιμένει «κάτι» και του δίνει τροφή για σκέψη. Αυτή είναι η εκάστοτε συνταγή για ένα χορτάτο με νοήματα έργο, που πραγματεύεται πάντα αξίες, ιδανικά, στερεότυπα, συναισθήματα και βιώματα. Αλήθεια, από την απαρχή του ανθρώπινου είδους, πότε έλειψε η τόλμη και ο έρωτας;». Και καταλήγει: «Σε αυτό το έργο, προσπαθούμε να εγκλωβίσουμε στην αγκαλιά μας μια πιθανή απάντηση. Μια απάντηση που τολμά να ειπωθεί σε μια κοινωνία φιμωμένη».

Η Αναστασία Μανιάτη έκανε μια πολύ δημιουργική εργασία με το ηχητικό περιβάλλον και τη μουσική της παράστασης. Πραγματικά αξιέπαινη.
Ο Χάρης Χιώτης σκηνοθέτησε το έργο δίνοντάς του μια αύρα ευθυμίας, συγκίνησης και μυστηρίου. Ως ηθοποιός έχει αξιοσύνη και προσωπικότητα, ένα ταλέντο που αστράφτει και μια αφοσίωση σπάνια. Πολύ άξια και η Μαρλού Νικολαΐδη ως βοηθός σκηνοθέτις.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Τσακιλτζή υπηρέτησαν την αθώα απλότητα της παράστασης. Λειτουργικά και έξυπνα.
Ο Σήφης Μάινας έχει εκπληκτικό στυλ, μποέμικο, αντισυμβατικό, αντισοβαροφανές, μοναδικό, αλλά και μια γοητευτική νωχέλεια επί σκηνής.
Η Αγνή Χιώτη είναι ηθοποιός με κωμική στόφα πρώτης τάξεως, δραστήρια, αεικίνητη, ευέλικτη, πηγαία, με μια ιδιαίτερη παιδικότητα και μια σπιρτάδα που σε κάνει να τη συμπαθείς αμέσως. Τη θεωρώ υπέροχη και ικανή να υπηρετήσει κάθε είδος.
Η Μαριλού Θεοδωρίδου με το εφηβικό παρουσιαστικό, τη φινετσάτη παρουσία και την εκλεπτυσμένη κίνηση είναι εξαιρετικό ταλέντο, μια νεαρή ηθοποιός άξια για να διαπρέψει. 
Ο Απόστολος Αποστολόπουλος έδωσε μια ωραία ερμηνεία, λιτή και οικεία.
Βρήκα την Ιωάννα Αγγελίδη πολύ ώριμη υποκριτικά. Έχει εσωτερικότητα και πάθος. Επιπλέον η παρουσία της αποπνέει κομψότητα, φυσικότητα και μια ιδιαίτερη προραφαηλίτικη ομορφιά. Ενδιαφέρον και κινηματογραφικά το εκφραστικό πρόσωπό της. 
Το «Τολμάς;» είναι τόλμη από κάθε άποψη. Τόλμη στη μαγεία, τόλμη στη διέγερση, τόλμη στην ευρηματικότητα.
Σίγουρα το κεφάτο ύφος, ο ενθουσιασμός αλλά και η τρυφερή αίσθηση που μεταδίδει θα σας κάνει να γελάσετε δυνατά ξανά και ξανά! Διόλου απίθανο και να δακρύσετε.

* Η θεατρική ομάδα “Repente” ιδρύθηκε από την Αγνή Χιώτη και τον Χάρη Χιώτη με βασικά μέλη της ομάδας την Αναστασία Μανιάτη και τη Μαρλού Νικολαΐδη. Φέτος συνεργάζονται με την ομάδα ο Σήφης Μάινας, η Ιωάννα Αγγελίδη, ο Αποστόλης Αποστολόπουλος και η Μαριλού Θεοδωρίδου.

* Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.30 το βράδυ.

* Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με την Dominus Productions.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο/Σκηνοθεσία: Χάρης Χιώτης
Β’ Σκηνοθέτις: Μαρλού Νικολαΐδη
Μουσική /Μουσική Eπιμέλεια: Αναστασία Μανιάτη
Σκηνικά /Κοστούμια: Ελένη Τσακιλτζή
Θεατρολόγος: Φραγκίσκος Σαργολόγος
Video /Φωτογραφίες: Λουκάς Ζιάρας
Γραφιστικά: Μάνος Ανδρουλιδάκης
Προβολή – Επικοινωνία: Νατάσα Μακρογιαννέλη

Ηθοποιοί

Αγνή Χιώτη, Σήφης Μάινας, Ιωάννα Αγγελίδη, Απόστολος Αποστολόπουλος, Μαρία Θεοδωρίδου, Χάρης Χιώτης

Πληροφορίες

«Τολμάς;»
Θέατρο Μεταξουργείο
Ακαδήμου 14-16, Αθήνα
Τηλ. 210 5234382 – 6906566073

 

Cat Is Art