Στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της ομάδας Τεχνοπαίγνιον με τίτλο Όροι Χρήσης. Όπως γράφουν τα μέλη της ομάδας που αποτελείται από έξι εικαστικούς καλλιτέχνες και έναν ποιητή: «Εάν η ποίηση είναι λαλούσα εικόνα, και η ζωγραφική λόγος κρυμμένος, τότε τα “Τεχνοπαίγνια” του Σάμιου του Ροδίου και τα “καλλιγραφήματα” του Απολλιναίρ είναι προάγγελος συνύπαρξης των τεχνών. Είναι κάτι που ευτύχισε στα κινήματα και στις ομάδες των αρχών του 20ου αιώνα. Εμείς, μια ομάδα φίλων με διαφορετικές καταβολές ιδιοσυγκρασίας σκέψης αλλά και εικαστικού προσανατολισμού, ποιητικού λόγου, καθώς και γενικότερα αντιμετώπισης της τέχνης, έχουμε έναν κοινό παρονομαστή. Ψάχνουμε μέσα από την ομαδικότητα αξίες που τείνουν να χαθούν, όπως συμπόρευση, συντροφικότητα και αλληλεγγύη».
Παράλληλα στον νέο χώρο My art Box εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Χρυσόστομου Μουσμουλίδη με τίτλο Πένθος Έρως σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη. Ο Μάνος Στεφανίδης γράφει μεταξύ άλλων: «Ο ζωγράφος, τα τελευταία χρόνια, δουλεύει αποκλειστικά πάνω στο θέμα του requiem. Πώς δηλαδή μπορεί να γίνει η μουσική και η άφατη θλίψη της, εικόνα καθαρτήρια. Χρησιμοποιώντας, κυριολεκτικά, τα πιο πρωτογενή υλικά της ψυχής, τον αυτοσχεδιασμό, τις ελεύθερες γραφές, τις χαρτεπικολλήσεις, την άμεση, αδιαμεσολάβητη χειρονομία που δεν περιγράφει αλλά επιμένει να είναι!»
Όροι Χρήσης | ομάδα Τεχνοπαίγνιον | Τρίτη 25 Απριλίου 2017 και ώρα 20:00-22:30
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και η ομάδα Τεχνοπαίγνιον, παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και βίντεο με τίτλο «Όροι χρήσης», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Απριλίου στις 20:00 και θα διαρκέσει από τις 21 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 13 Μαΐου.
Η ομάδα «ΤΕΧΝΟΠΑΙΓΝΙΟΝ art group» δημιουργήθηκε το 2015. Αποτελείται από τους ζωγράφους Μαργαρίτα Βασιλάκου, Βασίλη Γέρο, Νίκο Κασκούρα, Ισμήνη Μπονάτσου, Γιάννη Στεφανάκι και Δημήτρη Φόρτσα καθώς και τον ποιητή Κώστα Λιννό.
Καλλιτέχνες με πολύ διαφορετικές αφετηρίες και προορισμούς, συμπορεύονται σε ένα εικαστικό ταξίδι με στάσεις σε όλο το φάσμα των καλών τεχνών. Με κριτική ματιά απέναντι στον κόσμο που μας περιβάλλει, σχολιάζουν, υπαινικτικά μέσα από τα έργα τους, την αλλοίωση της δημόσιας σφαίρας και την εξασθένιση του ιδιωτικού βίου, ενώ αναζητούν ένα νέο «εγχειρίδιο» που θα τους προσφέρει τους «όρους χρήσης» της σύγχρονης ζωής. Σκοπός των καλλιτεχνών, είναι να ανακαλύψουν τη χρυσή τομή που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωσή τους στις νέες συνθήκες, χωρίς να τους στερήσει την αυθεντικότητα και τη γνησιότητα του ανθρώπινου είδους αλλά και τη μοναδικότητα της αίσθησης του παρόντος του σύγχρονου υποκειμένου.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας: «Σύμφωνα με τον Στήβεν Χόκινγκ, τον λάτρη της τεχνολογίας, η ανθρωπότητα έχει μπει στην πιο επικίνδυνη φάση της ανθρώπινης ιστορίας της. Η σημερινή πραγματικότητα φαίνεται πως έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τον μεγάλο αδελφό του Τζωρτζ Όργουελ. Πλέον δεν ελέγχουμε τις τύχες μας. Απρόσωπες μηχανές, αφού παρεισφρήσουν στα προσωπικά μας δεδομένα, μας κατευθύνουν, κι εμείς απλώς καλούμαστε να υπογράψουμε τους όρους χρήσης του μέλλοντός μας. Απόδειξη, το πλαστικό χρήμα και οι κάθε είδους συναλλαγές με αυτόματα ηλεκτρονικά συστήματα. Όλα αυτά για το «καλό» μας. Πόσοι ωστόσο δεν έχασαν τα σπίτια τους από τα ψιλά γράμματα των δάνειο-συμβολαίων, που οι Τράπεζες καλούν τους πελάτες τους να υπογράψουν;», ενώ προσθέτουν ότι «”Όροι χρήσης”, είναι ο τίτλος της έκθεσης της ομάδας Τεχνοπαίγνιον ύστερα από πολλές συναντήσεις, συζητήσεις και αντεγκλήσεις. Θα μας πείτε, τα λόγια της εισαγωγής είναι ικανά, είναι αρκετά να στήσουν μια έκθεση με ένα τέτοιο βαρύγδουπο θέμα; Μπορούν να γίνουν εικόνες με πλαστικές λύσεις ικανές να επικοινωνήσουν με το κοινό;
Η απάντησή μας είναι καταφατική, αφού μέλη της κοινωνίας είμαστε, μιας κοινωνίας με προβλήματα ίδια με τα δικά μας, αφού οι εικαστικές μας δουλειές, χρόνια τώρα (είτε είναι έργα σε μουσαμά, είτε είναι γλυπτά, είτε σχέδια ή κατασκευές), είναι τέτοιες, που κάθε άλλο παρά αμέτοχες με τα κοινωνικά προβλήματα μένουν. Δεν χαϊδεύουν αυτιά, αλλά προσπαθούν με λιτά μέσα να μείνουν στο ουσιώδες, να προσεγγίσουν την αλήθεια. Ο καθείς με τα όπλα του».
Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά, χορηγία του Κτήματος Παλυβού.
Εγκαίνια: Τρίτη 25 Απριλίου 20:00-22:30
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Απριλίου – 13 Μαΐου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | [email protected]
Πένθος – Έρως | Χρυσόστομος Μουσμουλίδης | Τρίτη 25 Απριλίου 2017 και ώρα 20:00-22:30
Το My art box, by technohoros φιλοξενεί τον Χρυσόστομο Μουσμουλίδη και την 14η ατομική έκθεση του, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη, με τίτλο «Πένθος – Έρως», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 25 Απριλίου στις 20:00 και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 21 Απριλίου μέχρι και τις 13 Μαΐου. Τα έργα που παρουσιάζονται πραγματεύονται τον έρωτα, αυτό το αιωνίως επίκαιρο και αδιάσπαστο, από την ανθρώπινη φύση, συστατικό της ζωής. Τον έρωτα και το πένθος που συνοδεύει τον θάνατό του, ένα πένθος για το οποίο όλοι όσοι πιάνονται στα δίχτυα του, εθελοτυφλώντας, θεωρούν ανύπαρκτο το ενδεχόμενο να το βιώσουν.
Ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιμελητής της έκθεσης, αναφέρει: «Ο ζωγράφος, τα τελευταία χρόνια, δουλεύει αποκλειστικά πάνω στο θέμα του requiem. Πώς δηλαδή μπορεί να γίνει η μουσική και η άφατη θλίψη της, εικόνα καθαρτήρια. Χρησιμοποιώντας, κυριολεκτικά, τα πιο πρωτογενή υλικά της ψυχής, τον αυτοσχεδιασμό, τις ελεύθερες γραφές, τις χαρτεπικολλήσεις, την άμεση, αδιαμεσολάβητη χειρονομία που δεν περιγράφει αλλά επιμένει να είναι! Υπάρχει στην έκθεση «Πένθος – Έρως», τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, μια αντίφαση: Ο Χρυσόστομος παρουσιάζει συγχρόνως τα ρεαλιστικά σχέδια άκρως ερωτικών γυμνών και τη γύμνια συνθέσεων που θέλουν να απαλλαγούν από την οποιανδήποτε διακοσμητική ηδονή. Όμως, αν σκεφτεί κανείς πόσο κοντά βρίσκονται οι έννοιες της ηδονής και της οδύνης, ή του έρωτα και του συνακόλουθου πένθους από την απώλειά του – αυτήν τη σταθερά ανθρώπινη συνθήκη της απώλειας – θα δικαιολογήσει απόλυτα τον ζωγράφο για τις επιλογές του.
Κάθε μορφή τέχνης, από την άλλη, είναι ένα ταξίδι. Είναι ένα ταξίδι που οδηγεί από την επιφάνεια στο βάθος των πραγμάτων και από την ψευδαίσθηση στην ουσία. Αλλά και κάθε αληθινό ταξίδι, εκτός από μια περιπέτεια της ψυχής, είναι και μια μορφή τέχνης. Εφόσον τέχνη στην πραγματικότητα είναι αυτή η δύναμη – ή μήπως η δυνατότητα; – που μπορεί να μας αλλάξει υπαρξιακά, να μας ξαναθυμίσει το αναπόφευκτο πένθος ή να μας παρηγορήσει ως προς την αδήριτη πραγματικότητα του θανάτου. Η ζωγραφική τώρα έχει ως στόχο να «καρφώσει» μια για πάντα, να στερεοποιήσει τις ρέουσες εικόνες ενός φευγαλέου κόσμου, να εγκλωβίσει έτσι το χρόνο αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, πως π.χ. το βαθύ κόκκινο χρώμα ή η καρμίνα περιέχουν πολύ περισσότερο αίμα από τους ποταμούς αιμάτων που έχουν χυθεί σε όλα τα πεδία των μαχών».
* Ο Χρυσόστομος Μουσμουλίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1958. Σπούδασε στη Φλωρεντία και στην Μπολόνια ζωγραφική, μουσειολογία και κριτική τέχνης. Στο ενεργητικό του έχει πολλές ομαδικές και 14 ατομικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά, χορηγία του Κτήματος Παλυβού.
Εγκαίνια: Τρίτη 25 Απριλίου 20:00-22:30
Διάρκεια Έκθεσης: 21 Απριλίου – 13 Μαΐου 2017
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
My art box, by technohoros
Λεμπέση 12 | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | [email protected]