37.5 C
Athens
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

“Η Ζάκυνθος ομιλεί” κάτω από τον Ιερό Βράχο

Φέτος που εορτάζεται η επέτειος των 150 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, “Η Ζάκυνθος ομιλεί”, για δεύτερη χρονιά, κάτω από τον Ιερό Βράχο. Μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2014 στην υπέροχη αυλή του Παλαιού Πανεπιστημίου, Θόλου 5 και Κλεψύδρας, στην Πλάκα. Προΐσταται του θιάσου η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, Τζένη Ρουσέα.   

Η Ζάκυνθος, το νησί με την πλούσια προσφορά στον ποιητικό και θεατρικό λόγο, “ομιλεί” μέσα από τις φωνές σημαντικών εκπροσώπων της.
Η Τζένη Ρουσέα, γέννημα – θρέμμα της Ζακύνθου, είχε την ιδέα της παράστασης «Η Ζάκυνθος ομιλεί», η οποία ακολουθεί με σατιρικό τρόπο τη διαδρομή της εξέλιξης του νεοελληνικού θεάτρου, από τη γέννησή του, που ήταν οι Ζακυνθινές Ομιλίες -θεατρικό είδος του 17ου αιώνα- μέχρι τον Γιάννη Τσακασιάνο -πρόσωπο από τα πιο περίεργα, τα πιο χαρακτηριστικά και τα πιο αγαθά που ανάθρεψε η Ζάκυνθος μέσα στα “μοσχοβολημένα σύνορά της”, όπως λέει ο Κωστής Παλαμάς– και ακόμη μέχρι τον τελευταίο κόντε των Γραμμάτων μας, Διονύσιο Ρώμα, και τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.
Η θεατρική παράσταση «Η Ζάκυνθος ομιλεί» περιλαμβάνει τα εξής έργα με σειρά παρουσίασης:
1) “Ο Σπουργίτης και Γριά του” του Γιάννη Τσακασιάνου, όπου με σατιρικό τρόπο καταγράφεται η σύγκρουση της παλιάς γενιάς με τη νέα που έρχεται και αλλάζει συνεχώς υιοθετώντας τις επιρροές της Ευρώπης.
2) Αποσπάσματα από το έργο “Η Ζακυνθινή σερενάτα” του Διονυσίου Ρώμα, όπου μέσα από τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Γιάννη Τσακασιάνου, ο οποίος είναι το κύριο πρόσωπο του έργου, φωτίζεται μια εποχή που χάθηκε μαζί με την αγνότητά της, τους μεγάλους έρωτες, τα ήθη και τα έθιμά της.
3) Τα δύο “Όνειρα” του Διονυσίου Σολωμού θεατροποιημένα. Το γνωστό “Όνειρο” από τα “Ερωτικά” του, σε αντίστιξη με το άγνωστο “Όνειρο” από τα “Σατιρικά” του, στα οποία θα ανακαλύψουμε την ερωτική ποίηση, αλλά και τη σατιρική, ανατρεπτική πλευρά του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού.
4) Οι κωμικές ομιλίες “Ο Αποδεμένος” και “Η Στρίγκλα” από τη συλλογή της Γεωργίας Κόκλα σε διασκευή Αναστασίας Παπαστάθη.
5) Από τον παράσταση δεν λείπει και ο Ντελάλης, γνωστός χαρακτήρας των ομιλιών. Αυτός καλωσορίζει τους θεατές, προλογίζει και συνδέει με χιούμορ τα δρώμενα σε κείμενα Αναστασίας Παπαστάθη. Η ιδέα αυτή έδωσε τη δυνατότητα να συνδεθούν μεταξύ τους κείμενα, που φαίνονταν ασύνδετα και να αποτελέσουν μια ενιαία παράσταση, η οποία αντλεί από την παράδοση, και ταυτόχρονα συνδέει το παρελθόν με το παρόν.
* Οι ηθοποιοί τραγουδούν ζωντανά και “ομιλούν” στη ζακυνθινή διάλεκτο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – φωτισμοί:  Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Ειρήνη Παγώνη
Μουσική – Μουσική Επιμέλεια: Ιάκωβος Κονιτόπουλος

* Ερμηνεύουν η Τζένη Ρουσέα και αλφαβητικά οι ηθοποιοί:
Γιώργος Βούτος, Γεωργία Ζώη, Κώστας Καποδίστριας, Σοφία Παναηλίδου, Αναστασία Παπαστάθη

Συνεργάτες

Επικοινωνία: Μυρτώ Απαλοπούλου
Ws Architecture: Χρήστος Λουκόπουλος
Ηλεκτρολόγος: Παναγιώτης Ψύχας
Φωτογραφία: Κώστας Λυκαβηττός και Giorgio Maioletti

Πληροφορίες

Κρατήσεις θέσεων: 210 36 04 580 – κιν. 6978 675 889 (όλες τις ώρες)
Iστοσελίδα: http://zakynthosomilei.gr
e-mail: [email protected]
Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά – Εισιτήρια: 15 € κανονικό και 10 € φοιτητικό-ομαδικό. Άνεργοι: με ένα κανονικό εισιτήριο 2 άτομα
Παραγωγή: FUGA – Μη κερδοσκοπική εταιρεία θεάτρου

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -