29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

“The Theater Case”, συλλεκτικό κομμάτι κωμωδίας

Tης Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και μια βαλίτσα έμπνευση, και μια βαλίτσα ανθρωπιά, και μια βαλίτσα χιούμορ και μια βαλίτσα ταλέντο! Εκτός αυτών όμως είναι μια βαλίτσα θέατρο, θέατρο αληθινό, θέατρο φρέσκο και απολαυστικό, χορταστικό. Τον αληθινό καλλιτέχνη τον αναγνωρίζεις από την ικανότητά του να βρίσκει ακόμα και στα πιο ευτελή, στα πιο κοινά, στα πιο ταπεινά πράγματα, στοιχεία ικανά για να γίνουν τέχνη. Αυτό κάνουν και οι “βλακlist”. Παίρνουν ένα απλό αντικείμενο παραλληλεπίπεδου σχήματος, με σκληρά τοιχώματα και λαβή, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ατομικών ειδών σε ταξίδια, παλαιικό και πολυχρησιμοποιημένο, γεμάτο ρωγμές και χαρακιές, το γεμίζουν «παιχνίδια», πραγματάκια απλά και καθημερινά, κρύβονται πίσω του και ιδού εντός ολίγου η παράσταση αρχίζει. Συνήθως δεν θεωρούμε την ποιοτική τέχνη, ψυχαγωγία. Σωστό εν μέρει. Διότι η τέχνη απαιτεί σοβαρότητα, κόπο και αφοσίωση. Δεν προσεγγίζεται παθητικά, όπως η διασκέδαση. Αν όμως σκεφτούμε και αντιληφθούμε ότι η ψυχαγωγία είναι ουσιαστικά αγωγή της ψυχής, τότε θα καταλάβουμε πως η ευχαρίστηση που μας δίνουν τα έργα της τέχνης αποτελεί την ύψιστη διασκέδαση. Η ευφάνταστη μαύρη κωμωδία “The Theater Case” είναι μια βαλίτσα η οποία πάει μακριά στο χρόνο, σε μια διαδικασία ζωντανή και ενδιαφέρουσα που αγαπήθηκε από το κοινό και τους συντελεστές της. Η ποιότητα της παράστασης αυτής ακονίζει το πνεύμα μας και ομορφαίνει την ψυχή μας.
Ο πολυχώρος VAULT παρουσιάζει αυτή την παράσταση των “βλακlist”, “The Theater Case”, κάθε Πέμπτη στις 21:00 ως τις 15 Ιανουαρίου 2015.

Στο VAULT οι «βλακlist» ξανανοίγουν την πολυταξιδεμένη “Βαλίτσα” τους! Και η παράσταση “The Theater Case”, που το κοινό λάτρεψε κατ’ επανάληψιν, ξαναχτυπά ανανεωμένη, στα κόκκινα και με πολλά Vault!
Ο «Κώστας», ο «Μάριο», η «Αλεξάνδρα» και οι «άλλοι»… κρατούν από την ίδια “Βαλίτσα”. Συναντιούνται αναπάντεχα, όταν ο Μάριο αποφασίζει να γνωρίσει τον κόσμο. Το ταξίδι του όμως σταματά στην Αθήνα έπειτα από μία επεισοδιακή γνωριμία με τον Κώστα κι έναν κεραυνοβόλο έρωτα με την Αλεξάνδρα: ο κόσμος όλος βρίσκεται πια στα μάτια της. Κι έτσι τελικά μένουν όλοι μαζί κάτω από την ίδια στέγη, συστεγάζουν το πάθος τους και η ιστορία ξεκινά… Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να φλερτάρουν οικειοθελώς με την τρέλα και την καταστροφή; Ο έρωτας ή μήπως και κάτι άλλο;
Η Μαργαρίτα Αμαραντίδη ως σκηνοθέτης οργάνωσε με πάθος το υλικό της και το τοποθέτησε άψογα στη σκηνή. Δεν περιορίστηκε σε στενά θεματολογικά όρια. Έκανε ελεύθερες επιλογές, με βάση τη χαρά της έντασης, τη διέγερση του αυτοσχεδιασμού, τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις προτάσεις και την προσωπικότητα της ομάδας, το πνευματικό τους φορτίο.
«Προσοχή! Η ιστορία βασίζεται αποκλειστικά σε φανταστικά γεγονότα: οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα, πρόσωπα και καταστάσεις ΔΕΝ είναι καθόλου τυχαία», μας λένε με υπαινικτικό σαρκασμό οι συντελεστές. Δεν ρωτάμε, δεν θέλουμε να μάθουμε και δεν περιμένουμε απάντηση. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι δεν κρίνουμε. Αν κρίνω όμως από όσα κλειστά παραπετάσματα μου έχουν ανοίξει η γνώση και η επαφή με τους “βλακlist” τόσα χρόνια που παρακολουθώ την ομάδα τους, τότε θα πω πως για να εξηγήσεις τα όμορφα πράγματα στην τέχνη, τα λόγια είναι φτωχά.
«Μόνο μέσα από το παιχνίδι και την απόλαυση μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα της φαντασίας», σύμφωνα με τον Φιλίπ Γκολιέ.
Η υποκριτική είναι η περιπέτεια ενός παιδιού που απολαμβάνει τη δραστηριότητα. Έτσι το παιχνίδι της σκηνής σφύζει από ζωή και ελαφραίνει το βάρος της θλίψης. Όταν όλα είναι παιχνίδι τότε ζούμε τη στιγμή, όλα γίνονται στα αλήθεια και όλα είναι σοβαρά. Στη σωματική και αυτοσχεδιαστική κωμωδία “The Theater Case” υπάρχει το σώμα που σκέφτεται και δρα και κυρίως αντιδρά στον μέσα και στον έξω κόσμο. Όλα είναι ένα και όλα είναι εδώ. Όλα είναι παιχνίδι θεατρικό.
Με το ρυθμό, την εξωστρέφεια και την ενέργεια, την εμπιστοσύνη, τη διαίσθηση, τον αυθορμητισμο, πέρα από αναστολές, με την επιδεξιότητα η ομάδα δημιουργεί μια αρμονική σχέση με το κοινό, μιλώντας στη φαντασία του.
Με ένα είδος θεάτρου της λεπτομέρειας αλλά και μινιμαλιστικό ταυτόχρονα μας λέει για τον έρωτα, τη φιλία, τη συνύπαρξη, το ρομαντισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, με τους διαξιφισμούς τους, τα πάνω τους και τα κάτω τους, μας λέει για την απληστία, για το εφήμερο, για τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας, μας λέει για τη ζωή.
Ο κάθε σωστός θεατής είναι ένας συλλέκτης. Έχει το προνόμιο να παρακολουθεί θέατρο ή κινηματογράφο και να κόβει κομμάτια για τη συλλογή του. Αν το κομμάτι έχει αξία, τότε πραγματοποιείται μέσα του μια μεταμόρφωση που μόνον η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Όπως το θέατρο που κάνουν οι εκπληκτικοί Xριστίνα Δενδρινού, Σάββας Κοβλακάς, Federico Nieto – El’ Gazi και Μαργαρίτα Αμαραντίδη.

Συντελεστές

Σκηνοθετική Επιμέλεια/ Κοστούμια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Σκηνικά: βλακlist
Πρωτότυπη Μουσική και Εφέ: Λαέρτης Μαλκότσης
Μουσική Eπιμέλεια και Φωτισμοί: Federico Nieto – El’ Gazi
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Αμαραντίδης (meteoros)
Παίζουν και επινοούν:
Xριστίνα Δενδρινού, Σάββας Κοβλακάς, Federico Nieto – El’ Gazi

“Βαλίτσα – Υπόθεση”

Το “The Theater Case” των βλακlist ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και ως το 2011 «πακετάρισε και ξεπακετάρισε» με λαχτάρα πολλές φορές σε μεγάλους και μικρούς θεατρικούς χώρους και φεστιβάλ, εντός και εκτός Ελλάδας (Θέατρο του Νέου Κόσμου, Going Youth Festival 2010, Θέατρο Ειλισσός, Bob Theatre Festival 2010, εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Κολομβία στο διεθνές θεατρικό Φεστιβάλ “The Black Box” στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) στη Βουλγαρία, Κρήτη, Θεσσαλία και θέατρο Βικτώρια) χαίροντας αυθόρμητης αποδοχής και αποσπώντας πολύ ενθουσιώδεις κριτικές από το κοινό. Τώρα και στο Vault! Για να δούμε μέχρι πού θα πάει αυτή η βαλίτσα;

Oι Βλακlist

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς: Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Χριστίνα Δενδρινού, Σάββα Κοβλακά και τον Federico Nieto-El’ Gazi.
Ο Σαίξπηρ λέει πως «όλη η γη είναι μια σκηνή», πως το θέατρο «είναι μια ιστορία ειπωμένη από ένα βλάκα» και ότι «ο βλάκας νομίζει πως είναι σοφός, ενώ ο σοφός το ξέρει ότι είναι βλάκας». Έτσι και η ομάδα βλακlist επιλέγει να δουλεύει και να βλέπει το θέατρο σαν ένας «βλάκας», σαν ένα παιδί που με αφελή κι αθώα ματιά ανακαλύπτει τον κόσμο.
Οι Βλακlist ασχολoύνται κατά κύριο λόγο με ένα θέατρο που έχει στο κέντρο του τον ηθοποιό και κινείται σε ένα λιτό πλαίσιο σκηνικών μέσων, χρησιμοποιώντας λύσεις θεατρικές στη ρίζα τους.
Η δουλειά της ομάδας βασίζεται στην έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό και τη συνεργασία μέσω του παιχνιδιού. Μέριμνα της ομάδας είναι η δημιουργία ενός θεάτρου ζωντανού και συναρπαστικού, πλούσιου σε εικόνες, που ξυπνά το ενδιαφέρον του θεατή σε έναν κόσμο πέρα από την πραγματικότητα, εγείροντάς του τη φαντασία.
Η ομάδα είναι επίσης ανοιχτή σε συνεργασίες και με άλλους καλλιτέχνες για την υλοποίηση της κάθε παραγωγής.
Η πρώτη παράσταση με τίτλο “The Τheater Case” δημιουργήθηκε με σκοπό να συμμετάσχει στο “Devised Theatre Festival” του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στην Αθήνα, διαγράφοντας από τότε μια μεγάλη πορεία. Πήρε μέρος στο Going Youth Festival 09 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κι έπειτα παίχτηκε στο θέατρο Ειλισσός από τον Οκτώβριο ως τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ αμέσως συμμετείχε στο Bob Theatre Festival 2010 στο θέατρο Χώρα. Επιπλέον, εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Κολομβία στο διεθνές θεατρικό Φεστιβάλ “The Black Box” στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) στη Βουλγαρία, ενώ παίχτηκε επίσης στην Κρήτη και στη Θεσσαλία. Ο τελευταίος κύκλος παραστάσεων δόθηκε στο θέατρο Βικτώρια από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβρη του 2010.
Για το δεύτερο έργο της ομάδας, οι βλακlist συνεργάστηκαν με τη θεατρική ομάδα Nota Bene. Μαζί δημιούργησαν την παράσταση με τίτλο “Το Νησί”, το οποίο παίχτηκε στο θέατρο Ειλισσός από τον Οκτώβριο του 2010 ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011. Επίσης παίχτηκε στο Bob Theatre Festival 2011 και σε επανάληψη στη σκηνή του “Τριανόν” τον χειμώνα του 2013.
Η τρίτη παράσταση των βλακlist ήταν το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ σε πρωτότυπη μετάφραση Μαργαρίτας Αμαραντίδη, το οποίο παίχτηκε στο θέατρο Badminton στο πλαίσιο του Backstage Theatre Festival 2011-12, κερδίζοντας μάλιστα την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του κοινού.

Πληροφορίες

Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870
(Για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)
Κάθε Πέμπτη στις 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων:
12 ευρώ
Μειωμένα: 8 ευρώ (Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ)
5 ευρώ: Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
E-mail: [email protected]
FB Page: https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -