29.3 C
Athens
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

“Ε_ΦΥΓΑ”, φυγάδες μας ξεναγούν στο παρελθόν τους

Το “Συνεργείο” θα μεταμορφωθεί σε λίγες μέρες και για λίγο καιρό σε μια πενταώροφη κατοικία με πολλά μικρά δωμάτια όπου θα ζήσουν άνθρωποι που έφτασαν στην Αθήνα από μακριά. Πολύ μακριά. Μια πρωτότυπη παράσταση – περιήγηση, με τον τίτλο “Ε_ΦΥΓΑ”,  θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του καθένα από αυτούς, στον προσωπικό τους χώρο.
Πρόκειται για μοναδικές αληθινές ιστορίες, που ίσως και να μη μαθαίναμε ποτέ. Νέοι άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, πρωταγωνιστές μιας ασυνήθιστης ζωής, φυγάδες, μας εξομολογούνται την προσωπική τους ιστορία.
Μας ξεναγούν στην προσωπική τους μνήμη, στο παρελθόν τους, γεμάτο απώλειες και χαμένες ευκαιρίες. Ο καθένας ζει μέσα στον προσωπικό του χώρο.
Μια τάξη στο Αφγανιστάν, μια φυλακή στην Αθήνα, το σπίτι του Χαλίλ στην Καμπούλ, οι Βούδες της Μπαμιάν, ένα εργοτάξιο, ένας πύργος ελέγχου, ένα νοσοκομείο στο Μπαγκλαντές. Εκεί θα δούμε όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Εκεί θα δούμε τα ντοκουμέντα και τις φωτογραφίες από τη ζωή τους πριν φύγουν.
Εκεί θα ακούσουμε και τη φωνή τους.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη γνωριμία με ανθρώπους που περνάνε δίπλα μας και δεν θα τους γνωρίσουμε ποτέ. Όσο η οθόνη μεταδίδει ανώνυμες ειδήσεις γεμάτες απ’ τη φρίκη του πολέμου, τόσο οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν για πρώτη φορά την Ιστορία μ’ ένα μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο.
Πρόκειται για μια παράσταση – ντοκουμέντο βασισμένη πάνω στη σκληρή καθημερινότητα των προσφύγων και στις προσωπικές μαρτυρίες τους.
Χωρίς να χάνει επαφή με κανένα από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του καθενός, προσπαθεί να διατηρήσει και μια ελπίδα για το μέλλον τους στον τόπο που βρέθηκαν. Την Ελλάδα…
Με τους Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Javad Rezai, Hossain Amiri, Aidim Joyimal.

Oι άλλοι συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία
Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία – Art Therapy
Μαργαρίτα Παπαδοπούλου
Κίνηση
Pauline Huguet
Σκηνογραφία
Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Community Drama
Κωνσταντίνα Ράπτη, Άγγελος Τσαπέκος
Βίντεο
Δάφνη Καλαφάτη, Νιόβη Σταυροπούλου
Σχεδιασμός Ήχου
Δημήτρης Τζιμέας
Βοηθοί Παραγωγής
Zarif Bakhtyari, Τζέλα Χριστοπούλου, Κατερίνα Σακαρέλλου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Πληροφορίες

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη – Παρασκευή: 2, 3, 9, 10, 16, 17 Οκτωβρίου
και Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 22, 23, 24, 29, 30, 31 Οκτωβρίου και 5, 6, 7 Νοεμβρίου.
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Προτείνουμε τηλεφωνική κράτηση.
(Μέγιστος αριθμός θεατών: 20)
Πληροφορίες και Κρατήσεις:
6981802544
“Συνεργείο”
Κολωνού 31, Μεταξουργείο (μετρό Μεταξουργείο)
www.synergyo.gr
[email protected] +30 6981 802544

Το εργαστήρι STATION ATHENS

Ένα χαρακτηριστικό του Μεταξουργείου είναι η πολυπολιτισμικότητά του και με αφετηρία αυτό δημιουργήθηκε από τη ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ το καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας, βίντεο και εικαστικών για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, με βάση τις μεθόδους art therapy. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα μέλη της ομάδας, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «Σταθμό» στο χώρο του “Συνεργείου”. Στη διάρκεια της χρονιάς, στον 3ο όροφο του “Συνεργείου” λειτουργεί «η τάξη» του εργαστηρίου με στόχο την παρουσίαση μιας παράστασης αλλά και όλου του υλικού που οδήγησε στη δημιουργία της. Ξεκινώντας από τη θεματική του ταξιδιού με την παράσταση «Station Athens» το 2011, το εργαστήρι πέρασε στο εδώ και τώρα δουλεύοντας την έννοια του νέου «σταθμού» με την ανοιχτή πρόβα/παράσταση «Είμαστε σπίτι» το 2012 και συνέχισε με την έννοια του πολέμου και τη θεατρική performance «Είμαστε οι Πέρσες!», βασισμένη στους «Πέρσες» του Αισχύλου το 2103, και καταλήγοντας στις ιστορίες από το παρελθόν που οδήγησαν στη φυγή με τη νέα μας παράσταση «Ε_ΦΥΓΑ».
Το εργαστήρι ορίζεται σαν «Εργαστήρι Art Therapy» και διαφοροποιείται από ένα απλό εργαστήρι τέχνης, όπου απλά μεταδίδονται συγκεκριμένες τεχνικές, χωρίς όμως να είναι χώρος ψυχοθεραπείας. Τα εργαλεία του Art Therapy είναι οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες και το θεραπευτικό στοιχείο έγκειται στη συνειδητοποίηση του ότι μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία ευνοείται η προφορική επικοινωνία, η συνοχή της ομάδας και η προσωπική έκφραση.

Χρήσιμα στοιχεία

www.synergyo.gr
http://amaka-arte.blogspot.gr
Οργάνωση Εργαστηρίου:
ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ,
ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -